Η πρόσφατη καταδίκη από το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Αττίλα για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο να προσφερθεί βοήθεια στο Ιράν, για να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις στα Αμερικανοτουρκικά. Ο Αττίλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου σε μια δίκη που διήρκεσε τέσσερεις εβδομάδες περίπου, καταδικάστηκε στις πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για τραπεζική απάτη και συνομωσία. Το σχέδιο το οποίο είχε εξυφανθεί από τον συγκατηγορούμενό του Τουρκο-ιρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, περιελάμβανε δωροδοκίες σε αξιωματούχους  της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο διεξαγόταν εν γνώσει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος είχε απορρίψει τη δίωξη και τις κατηγορίες, ότι παρέκαμψε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν, ισχυριζόμενος πως πρόκειται  για μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα, που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του. Έπειτα από την εκκωφαντική καταδίκη φαίνεται να σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός γύρω από τον Σουλτάνο.

Εν τούτοις ο τούρκος Πρόεδρος ακάθεκτος συνεχίζει να προκαλεί  τους γύρω του με τις εθνικιστικές δηλώσεις του και τον συνήθη τρόπο των παραβιάσεων Ελληνικού εναερίου και θαλάσσιου χώρου. Αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη προκαλείται και μένει άναυδη με τις αποκαλύψεις από την τουρκική αντιπολίτευση πως, πολίτες οπαδοί του Ερντογάν λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση  και εξοπλίζονται σε στρατόπεδα του Πόντου και στο Ικόνιο της κεντρικής Ανατολίας. Η προετοιμασία γίνεται για την επερχόμενη εκλογική περίοδο και θα διασπείρουν το χάος στη χώρα, αν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για το κυβερνών ισλαμικό κόμμα (ΑΚΡ), πράξεις και σχέδια ενάντια στα δημοκρατικά κι ανθρώπινα δικαιώματα. Η αντιπολίτευση αναφέρεται και στο μισθοφορικό στρατό της εταιρείας SADAT, που θα είναι και αυτός ενεργός κατά τις εκλογές. Η προαναφερόμενη εταιρεία ειδικεύεται σε ανορθόδοξο πόλεμο σε αστικό περιβάλλον, Αιγαίο, Μεταναστευτικό, σαμποτάζ, επιδρομές και πολιτικές δολοφονίες.

Σαν αντίδοτο σ’ όλα αυτά  το προχθεσινό μήνυμα των Θεοφανείων της Κυβέρνησης και της πολιτειακής ηγεσίας ήταν συμβολικό και βροντόφωνο. Η παρουσία του Πρωθυπουργού και των δυο υπουργών στην ακριτική Κάλυμνο στον αγιασμό των υδάτων, αποτέλεσε ισχυρή απάντηση  στις τουρκικές προκλήσεις. Το ελληνικό μήνυμα προς την γείτονα χώρα ήταν ένδειξη ειρήνης, συνεργασίας, καλής θέλησης αλλά και αποφασιστικότητας απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση και σφετερισμό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε ούτε και στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι παρακολουθούν σαν θεατές την ανθρωπιστική κρίση στα ακριτικά νησιά με τους πρόσφυγες, να στοιβάζονται σε καταυλισμούς γιατί οι περισσότερες χώρες  της Ε.Ε.  δεν επιθυμούν βιώσιμη λύση του τεράστιου αυτού προβλήματος… Καλή φώτιση σε όλους τους αποδέκτες..!

 

 

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

(k.boubouris@yahoo.gr)