Παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021, στην ιστορική συνοικία της Χάρμαινας, στην Άμφισσα, σειρά επετειακών συλλεκτικών γραμματοσήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου αποτυπώνονται μορφές, τοποθεσίες και στιγμές της Εθνεγερσίας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προλόγισε την εναρκτήρια επετειακή εκδήλωση, από τις δράσεις, τις οποίες προέκρινε η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Την εκδήλωση προλόγισαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Διευθυντής Φιλοτελισμού & Εταιρικής Επικοινωνίας των ΕΛΤΑ Λάζαρος Λαζαρίδης.

Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης μίλησαν:

Ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής, ιστορικός και επιστημονικός σύμβουλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του 1821. Ο Γεώργιος Κουτσοκλένης, Αξιωματικός ε.α., επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών, συγγραφέας, για την προσφορά της Φωκίδας στην Επανάσταση. Η Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Φωκίδας, για την αρχαιολογία του Αγώνα ως φορέα διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Στην ατμοσφαιρική γειτονιά της Χάρμαινας, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από πιάνο και βιολί του δημοτικού ωδείου Δήμου Άμφισσας. Στο βιολί, ο καθηγητής του δημοτικού ωδείου Κωνσταντίνος Τσάνος και στο πιάνο ο Μιλτιάδης Ζιακόπουλος, μαθητής της τάξης της κυρίας Μαρίας Πανίκου.

Προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, την επετειακή εκδήλωση προσκλήθηκαν και παρακολούθησαν δια ζώσης εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων της Π.Ε. Φωκίδας, σωμάτων ασφαλείας, στελέχη της Περιφερειακής Αρχής και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ξεκινήσαμε από  την Άμφισσα, από τα ιστορικά Σάλωνα, τις επετειακές μας δράσεις για το 2021. Δράσεις, τις οποίες επιλέξαμε με βαριά συναίσθηση της ευθύνης που γεννά η ιστορικότητα της Ρούμελης, όλης της Στερεάς Ελλάδας, αυτού του τόπου των ηρώων και των μαχών.Ειδικά εδώ, στη Φωκίδα, γνωρίζουμε όλοι ότι η ιστορία εκείνης της περιόδου δεν γράφτηκε με… μελάνι. Γράφτηκε με αίμα και χαράχτηκε στη γη μας με καλέμι! Στόχος των εκδηλώσεων, τις οποίες προέκρινε η αρμόδια διαπαραταξιακή μας επιτροπή, είναι να τιμήσουμε την Ιστορία μας, να διδαχθούμε από αυτήν στο σήμερα και να μεταλαμπαδεύσουμε το φωτεινό της μήνυμα στις επόμενες γενιές. Τα επετειακά γραμματόσημα που σήμερα είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε, αναδεικνύουν κορυφαίες μορφές και τοπόσημα του Αγώνα. Θα ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο, για να μεταφέρουν ηχηρά το μήνυμα των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης».