Η επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά» κα Κατερίνα Μπατζελή και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με κείμενό τους ασκούν σκληρή αντιπολίτευση στην περιφερειακή αρχή τόσο για τον απολογισμό 2020 όσο και για το Ράλυ Ακρόπολις. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Περιφερειακή Αρχή έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις. Ας μην αναλώνεται σε απολογισμούς «Ασπόνδυλους Πολιτικά, Ασυνάρτητους Αναπτυξιακά και Ανούσιους στην Αφήγησή  τους». Να ανεβάσει ταχύτητα, να κάνει το «δικό της ράλι». Είναι καιρός να ανασκουμπωθεί στην ουσία των θεμάτων και χρηματοδοτήσεων που δημιουργούν αγκυλώσεις  στον ρόλο και στην δυναμική της αυτοδιοίκησης» δήλωσε η κα Κατερίνα Μπατζελή ,μετά την τελική απόφαση για το Ράλι και σχετικά με την απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής για τους πρώτους 19 μήνες.

«Ο απολογισμός είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία όπου η αντιπολίτευση ασκεί το ελεγκτικό της ρόλο και με δομημένη κριτική παρουσιάζει συνολικά τις απόψεις της. Είμαστε ιδιαίτερα «ευτυχείς» διότι το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) μετά από19 μήνες είχε κοινή σύσκεψη με την αυτοδιοίκηση α’ βαθμού αλλά και τα επιμελητήρια. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει επανειλημμένα κοινές συσκέψεις σε βασικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια μας και μάλιστα σε μια περίοδο πανδημίας. Η Περιφερειακή Αρχή (ΠΑ) εντέχνως την απέρριπτε και δρομολογούσε δική της τακτική, πολιτική και επικοινωνιακή.» επισημαίνει η κα Μπατζελή.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «Καιρός είναι να ανασκουμπωθεί η ΠΑ… Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες, ούτε χρόνο. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα Αντ.Τρίτσης με τις μέχρι τώρα δυνατότητες του, το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ 2027,τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, οι πολιτικές “νέας γενιάς”, διεκδικούνται από μία αυτοδιοίκηση που δεν είναι ταμπουρωμένη πίσω από φοβικές, πεπερασμένες πρακτικές και ιδεοληψίες.

Η παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά» υποστηρίζει ότι:

«Η Περιφερειακή Αρχή χαρακτηρίζεται από πολιτική αδιαλλαξία, έλλειψη ουσιαστικής αυτοδιοικητικής αντίληψης περί συνεργασιών επί θεμάτων και πολιτικών, εσωστρεφή διαχείριση, συγκεντρωτισμό αποφάσεων και επικοινωνίας, αγωνία για την διατήρηση κεκτημένων πρακτικών και πολιτικών ,όπως αυτά απορρέουν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή που άλλωστε αποτελεί αδιατάρακτη συνέχεια της. Επωφελείται από την οικονομική κατάσταση και τις οργανωτικές αδυναμίες των Δήμων για να προχωρά σε κατ’ επιλογή έργα. Μια προσεκτική μελέτη των Τεχνικών Προγραμμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων δίνει την καθαρή εικόνα των επιλογών της και των ανισοτήτων. Μια ανάλυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) δείχνει ότι και μετά το 2024 ,οι πόροι είναι δεσμευμένοι για έργα που έχουν προταθεί από την προηγούμενη ΠΑ. Οικειοποιείται προς ίδιον πολιτικό όφελος συλλογικές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του ΠΣ, της ΟΕ.

Η Περιφερειακή Αρχή ουδέποτε έφερε για συζήτηση, μεγάλα θέματα της Περιφέρειας-έργα πόλους ανάπτυξης- που η παράταξή μας, αλλά και οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας πρότειναν να συζητηθούν… Για τις… πρωτοβουλίες της ΠΑ σχετικά με  τον καθαρισμό ρεμάτων ,κατασκευή και συντήρηση οδικού και αγροτικού δικτύου με μικρές ή μεγάλες εκπτώσεις, οι διαγωνισμοί για τα χορτοκοπτικά μηχανήματα… είναι στις βασικές υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης. Τα αποτελέσματα των αυτονόητων αυτών παρεμβάσεων που τις ανέφεραν οι Αντιπεριφερειάρχες με βιβλική εκφραστικότητα, φάνηκαν μετά τις καταστροφές που επλήγησαν περιοχές της Περιφέρειας μας. Καταστροφές που θα είχαν μικρότερη επίπτωση αν είχαν προταθεί παρεμβάσεις ουσίας και όχι επιφανειακών παρεμβάσεων.

Όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας, η αντιπολίτευση κατέθεσε κατ΄επανανάληψη συγκεκριμένες προτάσεις  για αναγκαίες παρεμβάσεις ,τις οποίες αν ακολουθούσε η ΠΑ , μπορεί να είχαμε αποφύγει τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην Περιφέρεια μας. Ποτέ δε, η αντιπολίτευση δεν αρνήθηκε την οικονομική στήριξη των υγειονομικών παρεμβάσεων και την διαφανή διαχείριση τους. Παρεμβάσεις που τελικά τις μαθαίναμε από τα Δελτία Τύπου, ως προσωπικές σας παρεμβάσεις του ίδιου του Περιφερειάρχη και της ΠΑ!

Η Περιφερειακή Αρχή όμως αποδυναμώνει ακόμη και αυτό το ρόλο  της Οικονομικής Επιτροπής, των υπεραυξημένων αρμοδιοτήτων της που η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε με το δήθεν επιχείρημα της  διευκόλυνσης της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού θεσμού. «Αναβαθμίζει» σε θεσμικό όργανο  και επικαλείται  ως συναινετική διαδικασία  την άτυπη συνάντηση των επικεφαλής παρατάξεων και δεσμεύει αποφάσεις που μόνο το ΠΣ έχει το δημοκρατικό δικαίωμα απόφασης. 

Μία «Έξυπνη» όπως θέλει να λέγεται και όπως θέλουμε να είναι Περιφέρεια οφείλει να έχει ήδη προετοιμαστεί με Σχέδιο και κυρίως να έχει καταθέσει όραμα για την θέση της στη νέα εποχή.»