Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Στερεάς, για το 2019, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

Ο προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού του Δημόσιου Τομέα, για το έτος 2020 και για κάθε περιφερειακή ενότητα. Διάφορες Προγραμματικές Συμβάσεις, μεταξύ της Περιφέρειας και Δήμων. Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και η συμμετοχή της Περιφέρειας σε Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού για το 2020. Η ετήσια έκθεση έτους 2019 της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Η  Ίδρυση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τίτλο: «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2500 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και διακριτικό τίτλο «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» και διάθεση χρηματικού ποσού 40.000 ευρώ. Έκτακτη Επιχορήγηση Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας. Η 8η Τροποποίηση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2019. Διάφορα ζητήματα διαχειριστικού χαρακτήρα, όπως π.χ.  έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ορισμός εκπροσώπων, κ.α.

Φάνης Σπανός: «Συνεχίζουμε με μεγάλα έργα, με νέες προγραμματικές συμβάσεις και στρατηγικές επιλογές για τη Στερεά Ελλάδα»

Το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου αρχικά αιτήθηκε την πρόσληψη 64 νέων στελεχών, τεχνικών κυρίως ειδικοτήτων, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Επιπλέον, δόθηκε το «πράσινο φως» σε νέες Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους Λαμιέων, Χαλκιδέων, Διρφύων – Μεσσαπίων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δωρίδας και Θηβαίων για την υλοποίηση έργων υψηλής τοπικής αξίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε και η σύναψη διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Καμένων Βούρλων. Περαιτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των βλαβών που υπέστη το οδικό δίκτυο στη Δ.Ε Αρτεμισίου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού ως συνέπεια της κακοκαιρίας “Διδώ” που έπληξε πρόσφατα την περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. €. Επίσης, στον αγροτικό τομέα αποφάσισε τη συμμετοχή του έργο «FUTURE ORIENTED COLLABORATIVE POLICY DEVELOPMENT FOR RURAL AREAS AND PEOPLE – Μελλοντική ανάπτυξη συνεργατικής πολιτικής για αγροτικές περιοχές και αγροτικό πληθυσμό» και ακρωνύμιο «POLIRURAL», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «HORIZON 2020» και αφορά την περιφερειακή – αγροτική ανάπτυξη. Ακόμη, παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία τα προγράμματα Τουριστικής Προβολής και Εξωστρέφειας για το έτος 2020, πυλώνες κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος, το σώμα, με το ίδιο συναινετικό πνεύμα, αποφάσισε την ίδρυση του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ», που θα υλοποιήσει εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών, καθώς και άλλες δράσεις συναφείς με την πολιτιστική και τουριστική προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Βαίνουμε προς την ολοκλήρωση μιας πλούσιας χρονιάς, όπου μια σειρά ζητημάτων οριστικοποιήθηκαν, δρομολογήθηκαν και προχωράμε στην υλοποίησή τους. Ανανεώνουμε τις προτάσεις μας και επικαιροποιούμε τα σχέδιά μας. Κορυφαία στρατηγική μας επιλογή, η ενίσχυση του προορισμού που λέγεται «Στερεά Ελλάδα» και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και η προώθηση των προϊόντων μας. Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε σκληρά για να έχουμε λόγο να αισιοδοξούμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με το πέρας της συνεδρίασης.

Η θέση της «Στερεάς… Υπεροχής!»

Η παράταξη «Στερεά… Υπεροχής!» στάθηκε θετικά, σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με προσλήψεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού, τα θέματα που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά και στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας, στάθηκε με λευκή ψήφο εκεί που η Περιφερειακή Αρχή δεν έπεισε με την επιχειρηματολογία της και καταψήφισε τα θέματα που δεν πληρούσαν  τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Η παράταξή μας, «Στερεά… Υπεροχής!», είχε καταθέσει  προς την Περιφερειακή Αρχή και τις πιο κάτω επίκαιρες ερωτήσεις, σχετικά  με:

  • Την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων Πανεπιστημιακών Τμημάτων,  που εδρεύουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
  • Δαπάνες που αφορούν σε απευθείας αναθέσεις έργων,  στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, για το έτος 2019 .
  • Λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ  Αιδηψού.
  • Άρδευση του ελαιώνα της Άμφισσας
  • Διαγώνιο άξονα/ Τμήμα Γραβιάς – Βάργιανης.
  • Δημοσιογραφική έρευνα, με αναφορές  σε “πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Δημήτρη Αναγνωστάκη, επειδή οι απαντήσεις που δόθηκαν, από την Περιφερειακή Αρχή, αξιολογούνται και κρίνονται ως μη επαρκείς  και επειδή επιθυμούν να υπηρετήσουν με συνέπεια  το θεσμικό τους ρόλο, η Παράταξη θα επανέλθει, ζητώντας συγκεκριμένες  και επί της ουσίας απαντήσεις.

Οι παρεμβάσεις της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά»

«Η Περιφέρειά μας χρειάζεται αναπτυξιακές και παραγωγικές παρεμβάσεις για να μπορέσει να συνεισφέρει στους πολίτες της κοινωνική και οικονομική ασφάλεια και όχι προβολή της προβολής» τόνισε η κ. Κατερίνα Μπατζελή στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 18-12 κατά την συζήτηση μίας σειράς θεμάτων. Επεσήμανε δε ότι: «Η συλλογική, πολιτική δραστηριότητα μας αποτελεί την ουσία των παρεμβάσεων μας με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή των συμπολιτών μας».

Μεταξύ των θεμάτων που η παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά» έκανε δυναμική παρουσία ήταν:

Με εισηγητή τον Μάνο Γέμελο επεξεργάστηκε και κατέθεσε ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την «Τουριστική Προβολή», μία πρόταση που επικέντρωνε τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε καινοτόμα εργαλεία και πολιτικές προβολής όπως, στην συντήρηση ιστοχώρου και δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας εικονικής απεικόνισης ,επιμορφωτικά σεμινάρια για τον εµπλουτισµό και την περαιτέρω αναβάθµιση του επιπέδου προσφερόµενων Τουριστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα,ψηφιακή και στοχευμένη καμπάνια, φιλοξενία Δημοσιογράφων/Press Trips και Tour Operators/Fam Trips . Ενώ τονίσθηκε ότι  έµφαση θα πρέπει να δοθεί στη διενέργεια επαγγελµατικών συναντήσεων µε πολλαπλασιαστές (tour operators τουρ. γραφεία κλπ) και όχι στη διανοµή φυλλαδίων ή άλλου υλικού στο καταναλωτικό κοινό. Πρότεινε δε  η πεπερασµένη ενασχόληση µε τις εκθέσεις σταδιακά να μειωθεί σε ένα ανώτατο πλαφόν ύψους 15% επί του συνολικού προϋπολογισμού αντί του 28% της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Π.Σ.Η τουριστική προβολή θα φτάσει  για το 2020 τις 391.000 ευρώ.

Σχετικά με το θέμα «της συμμετοχής της Περιφέρειας σε Επιχειρηματικές εκθέσεις», η κα Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει κατηγοριοποίηση των εκθέσεων ανάλογα με την συνεισφορά τους τόσο στη ανάδειξη της Περιφέρειας ως επιχειρηματικού  κόμβου όσο και στην ενίσχυση των επιχειρηματιών να συνάπτουν  εμπορικές συμφωνίες. Το εν λόγω τομεακό πρόγραμμα είναι ύψους 610.000 ευρώ για το 2020.

Η σύσταση «Δικτύου Θερμοπυλών» ως μιας εταιρείας μη Κερδοσκοπικού Σκοπού  ενόψει του εορτασμού των 2500 ετών από την μάχη των Θερμοπυλών, θα πρέπει  να αντιμετωπισθεί με ευθύνη και σοβαρότητα ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Δικτύου αυτού και να αποφευχθούν «σύνδρομα» εθνικιστικά και λαϊκιστικά τόνισε η επικεφαλής της παράταξης.

Για την συμμετοχή της Περιφέρειας σε κοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα για την γεωργία ,ο Κώστας Σωτηρόπουλος τόνισε ότι η περιφέρεια μας έχει σημαντική υστέρηση συμμετοχής της σε ερευνητικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο να καινοτομήσει και να προλάβει τις σημαντικές εξελίξεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια. Η εσπευσμένη συμμέτοχη της Περιφέρειας σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με 69.000 ευρώ, που τελειώνει το 2020 χωρίς διαβούλευση και ουσιαστική ενημέρωση, μας βρίσκει επιφυλακτικούς. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις μελέτες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τον Εθνικό Στρατηγικό σχεδιασμό για  το και πως συμμετέχει σε αυτό η περιφέρεια μας.

Τα θέματα της οργάνωσης και στελέχωσης αλλά  και της σύστασης δυναμικής Νομικής υπηρεσίας στην Περιφέρεια επεσήμανε ο Νικ. Μπέτσιος κατά την συζήτηση και έγκριση της πρότασης του Περιφερειάρχη για την πρόσληψη 60 ατόμων κατόπιν πρόσκλησης του Υπ. Εσωτερικών. Η Περιφέρεια πρέπει να  ενισχύσει το στελεχιακό δυναμικό της για να μπορεί να προχωρήσει σε αναπτυξιακές δράσεις και να διεκδικήσει μείωση των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία δημιουργεί πολλές φορές προσκόμματα και γραφειοκρατικά ζητήματα.