Από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου πιστώθηκε η συμπληρωματική ενίσχυση ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις μέχρι τώρα πληρωμές και στην τελική εκκαθάριση που ανέμεναν οι 650.000 αγρότες δικαιούχοι των άμεσων ενισχύσεων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ενημερωθεί αρμοδίως και είναι έτοιμη να πιστώσει από στιγμή σε στιγμή το παραπάνω ποσό, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% των συνολικών απαιτήσεων κάθε δικαιούχου, διαδικασία που αφήνει και πάλι κάποιες «ουρές» σε σχέση με τα τελικά ποσά. Μάλιστα εξακολουθεί να εκκρεμεί το 5% που δεν πληρώθηκε για το πρασίνισμα.

Ο προγραμματισμός για τον οποίο έχει επίσης ενημερωθεί η τράπεζα προβλέπει την ολοκλήρωση της εβδομάδας με την πίστωση των εξισωτικών αποζημιώσεων ή και κάποιων ακόμα μικρότερων ποσών, όπως είναι αυτό που αφορά στους νεαρούς αγρότες.

Το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι κατεβλήθη το υπόλοιπο ποσό της βασικής ενίσχυσης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων πληρωμών της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, σειρά για πληρωμή παίρνουν:

  • Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τετάρτη 23/12.
  • Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

 Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Συμπληρωματική  πληρωμή ακόμα και  εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη  υπόσχεται ο Βορίδης

Με συμπληρωματική πληρωμή ακόμα και εντός της ημέρας, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τη μεγάλη οριζόντια μείωση στα ποσά ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται οι 650.000 αγρότες.

Να εξηγηθεί για μια ακόμη φορά ότι η οριζόντια μείωση της τάξεως του 15% και πλέον ήταν αποτέλεσμα των μεγαλύτερων κατά 35-40 εκατ. ευρώ δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, όπου έχουν παρεισφρήσει αλλότρια συμφέροντα και του «υψηλού αποθεματικού» που προβλέφθηκε για να μην μείνει κανένας απλήρωτος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, με το πρώτο να συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανονισμών και το δεύτερο να δείχνει άγνοια και κακοδιαχείριση.

Σημειωτέον ότι από το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, βλέποντας τις αστοχίες που υπήρξαν, διαβεβαίωνε το Agronews ότι μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υπάρξει και δεύτερη συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα καλύπτει τουλάχιστον το 7% από τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. (πηγή: agronews.gr)