Πλημμύρησε πολυπολιτισμικότητα το Καρπενήσι Πέντε χώρες φιλοξενήθηκαν στην πόλη για το πρόγραμμα Erasmus+ από το 1ο Δημοτικό Καρπενησίου

1618

Μια σημαντική δράση ξεκίνησε αυτές τις μέρες στην πόλη του Καρπενησίου. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2018-2019 H.E.A.L. Health Education and Learning που υλοποιήθηκε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου καταφέρνοντας να΄΄ενώσει΄΄ πέντε χώρες συνολικά Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία και Τουρκία παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα που στόχο είχαν την επιμέρους μόρφωση των μαθητών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ως μέρος της πρωτοβουλίας Erasmus, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίχτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος. Οι στόχοι του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγών και κοινών δράσεων, η ανάδειξη των ζητημάτων της υγιούς διαβίωσης και η αλλαγή των στάσεων στα ζητήματα υγείας.

Την Τρίτη 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής  στο Συνεδριακό Κέντρο από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, με τη Δημοτική μας Φιλαρμονική να παιανίζει τους ύμνους των 6 χωρών .Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου κ. Σουλιώτη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου και της Προέδρου της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κας Ζαλοκώστα. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των εκπαιδευτικών του προγράμματος στο δημαρχείο του Δήμου Καρπενησίου, όπου ο Δήμαρχος Νίκος Σουλιώτης και όλα τα στελέχη του δήμου τους υποδέχτηκαν θερμά και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

ΦΩΤΟ ERASMUS 2

Το πρόγραμμά τους δεν σταμάτησε εδώ καθώς την Τετάρτη 6 Μαρτίου στον χώρο του σχολείου πραγματοποιήθηκαν δυο εργαστήρια με θέματα:

  • Ο ρυθμός της καρδιάς
  • Το ταξίδι του φαγητού
  • Στην κυψέλη
  • Παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο βοτάνων. Αργότερα επισκέφτηκαν τον Προυσό, τις Κορυσχάδες και το Κεφαλόβρυσο. Επίσης την ίδια μέρα το βράδυ θα υπάρξει μια αποχαιρετιστήρια βραδιά στο ξενοδοχείο ΑVARIS HOTEL.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου αναχώρησαν από την πόλη του Καρπενησίου και κατευθύνθηκαν προς τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς. Το Σάββατο 9 Μαρτίου το ταξίδι έφτασε στο τέλος αναχωρώντας για τις χώρες τους.

Τέτοιες σημαντικές δράσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς ανταλλάσσονται πολιτισμικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα άλλων λαών και πάντα γίνονται σε ένα πνεύμα ομαδικότητας και συλλογικότητας. Η Σημασία υλοποίησης των προγραμμάτων Erasmus είναι η συμβολή τους στην ανταλλαγή καλών πρακτικών σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, στη διεύρυνση των οριζόντων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτά και παράλληλα δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Στόχος είναι να “θεραπευτούν” οι πληγές που επιβάλλονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς για τους περισσότερους μαθητές αυτή θα είναι ίσως μια ευκαιρία «μια φορά στη ζωή τους», να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συναντήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, τρόπους ζωής και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους κάτι που ίσως ποτέ δεν θα ήταν σε θέση να επιτύχουν διαφορετικά. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Λιθουανία 19 – 25 Μαΐου 2019