Μέχρι τώρα έχουμε μάθει, ότι για να βρούμε το κατάλληλο χρώμα για τα μαλλιά μας, πρέπει να γνωρίζουμε τον υποτόνο της επιδερμίδας μας. Αυτός όμως ο τόνος μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε τα ιδανικά χρυσά κοσμήματα, που θα μας αναδείξουν πραγματικά. Το να επιλέξει κανείς τα σωστά κοσμήματα για να αναδείξει το ντύσιμό του μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά έχοντας ως γνώμονα τον τόνο της επιδερμίδας και το σχήμα του προσώπου, μπορεί να βρει κανείς κοσμήματα, που θα λειτουργήσουν πραγματικά κολακευτικά προς την εμφάνισή σας.

  1. Βρείτε πρώτα ποιος είναι ο τόνος σας

Υπάρχουν 3 υποτόνοι και δύο τρόποι να τους ανακαλύψετε: Ο πρώτος είναι να δείτε το χρώμα, που έχουν οι φλέβες σας. Ο δεύτερος είναι να δείτε το χρώμα της επιδερμίδας σας και πως αντιδρά στον ήλιο. Συγκεκριμένα:

  • Ανήκετε στα ψυχρά χρώματα, αν έχετε μπλε φλέβες. Τα μαλλιά σας είναι ξανθά ή σκούρα καστανά ή μαύρα. Τα μάτια σας είναι είτε ανοιχτά μπλε ή καστανά. Επίσης ταιριάζετε σε αυτή την κατηγορία, αν καίγεστε εύκολα από τον ήλιο, αν η επιδερμίδα σας έχει μια χλωμή απόχρωση ή αν έχετε σημάδια ερυθρότητας.
  • Στα θερμά χρώματα ανήκετε αν οι φλέβες σας είναι πράσινες. Τα μαλλιά σας είναι κόκκινα ή ανοιχτά ξανθά. Τα μάτια σας είναι ανοιχτά γαλάζια, πράσινα ή τα λεγόμενα καστανοπράσινα. Επίσης ανήκετε στα θερμά χρώματα, αν μαυρίζετε εύκολα ή η επιδερμίδα σας είναι πολύ σκούρα ή έχει μια απόχρωση εσπρέσο. 
  • Τέλος ο ουδέτερος τόνος δεν έχει κάποια κόκκινη, λαδί ή εσπρέσο απόχρωση. Ταιριάζει καλύτερα με τα χρώματα των ψυχρών τόνων.
  • Τα διαμάντια πάνε σε όλους τους τόνους

Ξεκινώντας από τα εύκολα, η αλήθεια είναι ότι ως λευκά τα διαμάντια ταιριάζουν σε όλους τους τόνους. Πάμε να δούμε ποια μέταλλα και λίθοι ταιριάζουν σε ποιους τόνους.

  • Στους ψυχρούς τόνους ταιριάζουν καλύτερα κόκκινοι, μωβ και μπλε διαμάντια. Στους κόκκινους λίθους περιλαμβάνονται ρουμπίνι, λιχνίτης και τουρμαλίνη. Οι μωβ λίθοι περιλαμβάνουν τον αμέθυστο, τον φθορίτη και το ζαφείρι. Τέλος στους μπλε υπάγονται, το μπλε ζαφείρι, το τοπάζι και η άκουαμαρίνα.
  • Επίσης στους ψυχρούς τόνους ταιριάζουν καλύτερα τα λευκά μέταλλα, όπως ασήμι και λευκόχρυσος.
  • Στα θερμά χρώματα τώρα ταιριάζουν τα κίτρινα, τα πράσινα και τα πορτοκαλί χρώματα. Στους κίτρινους λίθους υπάγονται το ζιργκόν, το κίτρινο ζαφείρι και ο κιτρίνης. Στους πορτοκαλί κατατάσσονται ο σπεσαρτίτης, το αυτοκρατορικό τοπάζι και η φεγγαρόπετρα. Τέλος σμαράγδι, νεφρίτης και περίδοτος.
  • Στους ζεστούς τόνους ταιριάζουν και τα κίτρινα μέταλλα, όπως ο κίτρινος χρυσός και ο χαλκός.
  • Βρείτε τη σωστή απόχρωση στα μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια βγαίνουν σε 3 αποχρώσεις. Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τα λευκά, αλλά υπάρχουν κι εκείνα σε μια παλ ροζ απόχρωση καθώς και τα ασημένια.

  • Στους ψυχρούς τόνους ταιριάζουν τα κλασικά λευκά μαργαριτάρια ή οι παλ ροζ αποχρώσεις.
  • Στους θερμούς οι off white ή εκείνα σε ασημί απόχρωση.
  • Καταλήξατε σε σμαράγδια; Ποιο είναι το σωστό μέγεθος

Έστω ότι καταλήξατε, ότι σας ταιριάζουν τα σμαράγδια. Θα πρέπει να καταλήξετε σε κάτι που να σας κολακεύει συνολικά. Επιλέξτε κοσμήματα, που θα αναδείξουν τα δυνατά σας σημεία. Για να το κάνετε αυτό δοκιμάστε τολμηρά χρώματα ή σχέδια κοντά σε αυτά τα σημεία σας, που θέλετε να τονίσετε. Επίσης και το βάρος παίζει ρόλο. Όσοι έχουν κάποια παραπάνω κιλά καλό είναι να επενδύουν σε μεγαλύτερα κομμάτια. Αντίθετα οι μικροκαμωμένοι, θα πρέπει να επιλέγουν λεπτεπίλεπτα κομμάτια.

  • Ταιριάξτε στην προσωπικότητά σας τα κοσμήματα

Κάποιοι προτιμούν να ταιριάζουν τα κοσμήματά τους σε κάτι λιγότερο απτό, όπως η προσωπικότητά τους. Άλλωστε οι περισσότερο αυτό κάνουμε μηχανικά. Γιατί όχι και συνειδητά; Ορίστε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

  • Οι εξωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να φορούν μεγάλα, ογκώδη κοσμήματα ή και πολλά βραχιόλια στον καρπό.
  • Οι συνεσταλμένοι φορούν ένα μικρό διαμάντι ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, ίσως με ένα αγαπημένο δαχτυλίδι για να τα ταιριάξουν.
  • Οι εκκεντρικοί πάλι προτιμούν vintage κομμάτια, που δεν έχουν φορεθεί από κανέναν άλλο.

Τέλος λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας. Αν είστε δραστήριοι, αποφύγετε τους μεγάλους κρίκους, που πιάνονται εύκολα σε διάφορα αντικείμενα. Δοκιμάστε είτε καρφωτά σκουλαρίκια ή μικρούς κρίκους. Σε κάθε περίπτωση η αγορά ενός κοσμήματος είναι τρόπον τινά σαν μια επένδυση. Αφενός ένα σωστά επιλεγμένο κομμάτι μπορεί να συνοδεύσει πολλές εμφανίσεις μας. Αφετέρου όπως και ητιμή χρυσής λίρας πιστοποιεί το μέγεθος της επένδυσής μας, το ίδιο συμβαίνει και με ένα ακριβό κόσμημα. Μην ξεχνάμε, ότι ένα ακριβό κόσμημα από πολύτιμα μέταλλα διακοσμημένο με πολύτιμους λίθους μπορεί να ρευστοποιηθεί για μια ενδεχόμενη επένδυση σε έτερο κόσμημα της συλλογής σας. Για τον λόγο αυτό η επιλογή κοσμημάτων θέλει την προσοχή μας.