Μέσα στην ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε, ηχούν στα αυτιά μας ακόμη οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού από την 86η Δ.Ε.Θ.

Τα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα για βελτίωση μισθών και συντάξεων, μόνο θυμηδία προκάλεσαν στο ακροατήριο κι ας επέμειναν οι γνωστές φωνές περί του αντιθέτου. Η ωμή πραγματικότητα δεν τις εμποδίζει βέβαια να συνεχίζουν να καλλιεργούν μια ειδυλλιακή εικόνα, ενώ όλα γύρω μας αλλάζουν προς το χειρότερο. Και μάλιστα, όταν οι ίδιες φωνές προϊδεάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα εξ αιτίας των συνεχιζόμενων κρίσεων που πλήττουν τη χώρα μας. Η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η κρίση των θεσμών, η γεωπολιτική αστάθεια και πάνω απ’ όλα η οικονομική κρίση με αποκορύφωμα την ακρίβεια.

Πήραν φωτιά οι τιμές των βασικών τροφίμων, με αυξήσεις 45% μέσα σε ένα όργιο κερδοσκοπίας με τις μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές να τσακίζουν με την ακρίβεια το πενιχρό εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Οι εκτός ελέγχου αυξήσεις στα τρόφιμα, φέρνουν σε αδιέξοδο τα ελληνικά νοικοκυριά. Μια μέγγενη απ’ την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ο συνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος εργαζόμενος.

Ασφαλώς και μπορεί να μετριάσεις κάποια προϊόντα, που δεν είναι και τόσο αναγκαία, αλλά δεν μπορείς να περικόψεις τα απολύτως αναγκαία. Η ελεύθερη αγορά κινείται ασύδοτη από τα τρόφιμα μέχρι την ένδυση, την υπόδηση και όλα τα πάγια έξοδα, νοίκι, ενεργειακά και καύσιμα. Η συνέχεια θα είναι δραματική, γιατί αρκετά εκατομμύρια πολιτών θα οδηγηθούν στην απόγνωση, η καθημερινότητα ήδη δεν βγαίνει με τίποτα.

Λένε ότι γίνονται έλεγχοι στην αγορά, με ποιους κι πόσους ελεγκτές; Ογδόντα ελεγκτές για όλη τη χώρα! Κι ας διατείνεται ο υπουργός Ανάπτυξης, περιφερόμενος στις λαϊκές αγορές, ότι έλεγχοι γίνονται και επιβάλλονται πρόστιμα. Ποια πρόστιμα, όσα από τα ελάχιστα που υπεβλήθηκαν κανένα δεν εισπράχτηκε, παραπεμπόμενα στις καλένδες των ενστάσεων και εφέσεων. Τα μόνα σίγουρα πρόστιμα που εισπράχτηκαν, ήταν αυτά των 100 ευρώ από τους ανεμβολίαστους! Το μόνο μέτρο που θα σωφρόνιζε τους μαυραγορίτες και παραβάτες είναι το κλείσιμο για μερικές ημέρες της επιχείρησης και στους υπότροπους την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» αποδεικνύεται πως δεν αποβαίνει προς όφελος των καταναλωτών, αφού υπάρχουν στρεβλώσεις, στον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών. Αφ’ ενός μεν ευνοούνται, όσοι είναι σε θέση  να «χρηματοδοτήσουν» την ένταξή τους στην πρωτοβουλία, αφ’ ετέρου ο εξαναγκασμός μικρών προμηθευτών να προβούν σε τέτοιες παροχές, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητά τους.

Μια κρατική παρέμβαση θα ήταν καλοδεχούμενη, ώστε να μπει φραγμός σ’ αυτή την τρελή πορεία των ανατιμήσεων και φυσικά η πολυπόθητη αύξηση μισθών και συντάξεων. Διαφορετικά οι παλιοί και νέοι δαίμονες θα κατασπαράξουν την αυθυπαρξία της χώρας, το παρόν και το μέλλον όλων μας!        

                                        Κώστας Μπουμπουρής  

                                      Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                           (k.boubouris@yahoo.gr)