Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου ανακοίνωσε την οργάνωση και την διεξαγωγή για ένατη φορά του διημέρου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καρπενήσι, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Ιουλίου αντίστοιχα, στο Καρπενήσι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ, οι χοροί θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, στις 8μμ Αμφιθέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή 6 (Έξι) αναγνωρισμένων σωματείων που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό και την λαογραφική έρευνα, με εμπειρία παραστάσεων υψηλού επιπέδου και καλλιτεχνικής αξίας. Τα προσκεκλημένα σωματεία θα χορέψουν χορούς διαφόρων περιοχών ενώ ο Σύλλογός μας θα παρουσιάσει χορούς και ενδεικτικά τραγούδια της περιοχής μας, αλλά και χορούς από άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Συμμετέχουν: «Χοροστάτες» Θεσσαλονίκης , «Χοροστάτες» Κατερίνης, Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ν. Ηρακλείου Αττικής, «Ορφέας»  Λευκάδας, Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου «Χ.Λ.Ο.Α», Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, «Λύκειο Ελληνίδων» Λάρισας.                                                                                                                                               

Τους χορούς όλων των συμμετεχόντων θα συνοδεύει συγκρότημα αποτελούμενο από κορυφαίους μουσικούς του παραδοσιακού χώρου και συγκεκριμένα: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, κλαρίνο. Γιάννης Παυλόπουλος, βιολί, τραγούδι. Ιορδάνης Κουζηνόπουλος, λαούτο, τραγούδι. Γιάννης Γευγελής, κρουστά. Κωνσταντίνα Πάτση, τραγούδι. Δημήτρης Μπάκος, γκάιντα, τσαμπούνα. Θα ακολουθήσει δείπνο και γλέντι  για όλους τους συμμετέχοντες με παραδοσιακή μουσική και χορό, στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου το οποίο θα είναι ανοιχτό και για το κοινό.

Τη δεύτερη μέρα από τις 12μμ έως τις 2μμτο μεσημέρι οι Σάββατο 23 Ιουλίου, οι προσκεκλημένοι Χοροδιδάσκαλοι, ερευνητές και διδάσκοντες  πανεπιστημιακού ιδρύματος, θα διδάξουν  σε σεμινάριο οργανωμένο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Μακεδονίας  στα μέλη του Συλλόγου μας, αλλά και σε όποιον άλλον ενδιαφερόμενο. Την ίδια ημέρα, ο γνωστός φωτογράφος μόδας Μιχάλης Παππάς, συνεργαζόμενος με περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας, θα φωτογραφήσει φορεσιές της περιοχής μας και όχι μόνο, σε concept  που έχει ήδη στηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Το βράδυ του Σαββάτου στις 8μμ χορευτικό ραντεβού ξανά στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης όπου θα γίνει σύντομη παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών της περιοχής από μέλος του Συλλόγου μας, ο οποίος τυγχάνει ερευνητής του παραδοσιακού ενδύματος και στη συνέχεια παρουσίαση των παραδοσιακών ενδυμάτων μας, σε στυλ επίδειξης – ντεφιλέ. Εν συνεχεία θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου «Η Παραδοσιακή φορεσιά της Μυρίκης» με προσκεκλημένη την συγγραφέα Δρ Ράνια Αντωνίου.

Η ημέρα θα κλείσει με έντεχνο πρόγραμμα από συνεργαζόμενους με τον Σύλλογο μουσικούς και συγκεκριμένα: Λενάς Ανδρέα, τραγούδι, λαούτο. Καλτσάς Θανάσης, μπουζούκι. Μαρία Γκολφωμήτρου, τραγούδι. Ρούσκας Δημήτριος, κρουστά.