Πρωτοχρονιά του 2018, οι Σκοπιανοί πελαγοδρομούν, ο Ερντογάν βρυχάται

5808

Τα Σκόπια (ΠΓΔΜ) με την έλευση του καινούργιου χρόνου βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση των τελευταίων δεκαετιών. Η αλβανική μειονότητα υποδαυλίζει την συνοχή της γειτονικής χώρας, αφού η Βουλγαρία θεωρεί ότι ο σλαβόφωνος πληθυσμός είναι βουλγαρικής καταγωγής. Η πολιτική τους ηγεσία εκτιμά ότι μόνο με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα διασωθεί η χώρα και στη συνέχεια να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ένταξής της στην Ε.Ε.

Η αρνητική ψήφος από την Ελλάδα είναι βέβαια το μεγαλύτερο γι’ αυτούς εμπόδιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το περιβόητο όνομα. Η σκοπιανή κυβέρνηση βιάζεται να λύσει το πρόβλημα, αλλά κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αν όντως πιστεύει σ’ ένα πραγματικό κοινά αποδεκτό συμβιβασμό. Η αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στην παρούσα συγκυρία τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν για ν’ ακολουθηθεί μια εθνική κοινή γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα αφού γίνεται φανερό ότι θα προκύψει θέμα εσωτερικής αντιπαλότητας, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και όχι στο αληθινό πρόβλημα. Σε μια τέτοια συζήτηση που αναμένεται να υπάρξει στη Βουλή, θα παρακολουθήσουμε μια αντιπαράθεση πατριωτισμού και διπλωματικής ικανότητας, η οποία θα σταθεί εμπόδιο στους διπλωματικούς χειρισμούς, ώστε να φτάσουμε στη λύση. Μια πρόγευση των μελλούμενων είναι η πομπώδης δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, “ακόμα και να συμφωνώ για την ονομασία, αν διαφωνεί ο Καμμένος, θα ρίξω την κυβέρνηση”.

Από την άλλη, ο ισλαμιστής Σουλτάνος, ο πολύς Ταγίπ Ερντογάν εξοπλίζεται με ντελίριο εθνικισμού και με την αγορά πυραύλων S400 από τους Ρώσους. Τα σχέδιά του μεγαλεπήβολα, εξίσου όμως κι επικίνδυνα. Αφού εξασφάλισε  εξέδρα εξορύξεων σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει  στην περιοχή της Κύπρου. Για τούτο στέλνει στα ανοιχτά της μεγαλονήσου το σεισμογραφικό “Μπαρμπαρός” ως απάντηση στην έλευση του γεωτρύπανου Saipen του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ στην περιοχή της 6ης κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία προαναγγέλλει “μάχες” για το 2018. Η υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού  ήδη έχει εκδώσει  τρεις  NAVTEX με τις οποίες “δεσμεύει” για όλο σχεδόν το νέο έτος τρεις περιοχές του Αιγαίου. Η αντιπαράθεση ισλαμιστών – κεμαλιστών στην Τουρκία οδηγείται σε πλειοδοσία πατριωτισμού. Αυτός ο εθικιστικο-πατριωτισμός της Τουρκίας των αντιθέσεων διαχρονικά κτυπά τα τύμπανα του πολέμου, χωρίς να υπάρχει κάποιο ορατό πρόβλημα. Το ότι αυτός ο τουρκικός παροξυσμός στοχεύει 18 νησιά μας δεν είναι και πρωτόγνωρος. Η κεμαλική τουρκική αντιπολίτευση ζητάει πόλεμο με την Ελλάδα για να πάρουν “πίσω”, λέει τα 18 νησιά που κατέχουν οι Έλληνες (όπως Φούρνοι, Οινούσες, Διονυσάδες, Αγαθονήσι κ.λ.π).

Ας ευχηθούμε ο ανατέλλων καινούργιος χρόνος να δώσει φώτιση στους γείτονες να λογικευτούν, στους δε ντόπιους “εθνοπατέρες” καιρός  να ομονοήσουν, τουλάχιστον για τα εθνικά μας θέματα..!

 

 

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

(k.boubouris@yahoo.gr)