Πώς απλά με μια δήλωση μπορεί να προκαλέσει πόλεμο…

24802
US President Donald Trump and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu shake hands at the Israel museum in Jerusalem, Tuesday, May 23, 2017. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Μετά τις διάφορες προκλητικές δηλώσεις που κατά καιρούς ο Πλανητάρχης έχει εξαπολύσει προς διάφορες κατευθύνσεις και με ποικίλη θεματολογία στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και στο εξωτερικό, και μετά από την επική ατάκα του- απάντηση προς τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας (ο οποίος τον είπε γέρο)- ‘εγώ δεν τον είπα κοντό και χοντρό…’, ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτυπά.

Αυτή τη φορά όμως, έκανε μια δήλωση που αφορά πολύ πιο σοβαρά θέματα και που οι συνέπειες και οι προεκτάσεις τους είναι πολύ μεγάλες. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ και κατ’ επέκταση οι ΗΠΑ προέβησαν σε μονομερή κίνηση να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στην Παλαιστίνη αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Αρπάζοντας την ευκαιρία, ο Βενιαμίν Νετανιάχου βρέθηκε αμέσως στις Βρυξέλλες – μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία – για συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντώντας, βέβαια, σταθερή άρνησή τους, η ιερή πόλη να αναγνωριστεί ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αναγνωρίσουν -όπως έκαναν οι ΗΠΑ- την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν σαφές πως θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά πλήγμα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ακόμη και οι στενότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν απορρίψει αυτή τη λογική και υποστηρίζουν πως η μονομερής αναγνώριση της πρωτεύουσας του Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τη βία και να καταστρέψει περαιτέρω τις πιθανότητες για ειρήνη.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μονκερίνι, επανέλαβε τη δέσμευση των χωρών της ΕΕ για μια λύση που θα περιλαμβάνει και τα δύο κράτη (Ισραήλ-Παλαιστίνη) και πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες. Μάλιστα είπε πως πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, τον επόμενο μήνα. (πηγή: efsyn.gr)

Σε ένα ευρύτερο κλίμα αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, έρχεται το διάγγελμα Τραμπ, να ρίξει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, τόσο στις σχέσεις Ισραήλ –Παλαιστίνης όσο και στις σχέσεις των Μουσουλμανικών κρατών με τους υπολοίπους.

Το ερώτημα που γεννάται, είναι γιατί έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ, αυτή τη χρονική στιγμή και πού αποσκοπούσε. Όσο και να πουλάει το προφίλ του ημίτρελλου Προέδρου της Αμερικής που λέει ό,τι θέλει, όποτε θέλει και με όποιον τρόπο θέλει, αυτή η εκδοχή δεν πείθει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο διάγγελμα δεν έγινε τυχαία, ούτε γιατί έτσι ξύπνησε εκείνη την ημέρα ο Ντόναλντ Τραμπ. Προφανώς και υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτή την κίνηση, η οποία πιθανότατα περιλαμβάνει τα συμφέροντα του ισχυρότατου αμερικάνικου και διεθνούς Εβραϊκού λόμπυ, αλλά και ένα ευρύτερο σχέδιο της Αμερικής για την περιοχή, που μάλλον σύντομα θα αρχίσει να διαφαίνεται και σε όλους εμάς με στοχευμένες κινήσεις ΗΠΑ-Ισραήλ. Το αποτέλεσμα δυστυχώς θα εξακολουθεί να είναι ο πόλεμος, οι χιλιάδες νεκροί από όλες τις πλευρές, οι κατεστραμμένες πόλεις από τους ‘σωτήριους’ αμερικάνικους βομβαρδισμούς, τα ατελείωτα κύματα ξεριζωμένων προσφύγων και οι άμαχοι που θα θαλασσοπνίγονται για να βρουν έναν ειρηνικό τόπο για να ζήσουν…

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια