Η Αγιά Σοφιά μας, που από το 1934 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ έγινε Μουσείο και από το 1984 ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, με απόφαση του νέου Τούρκου Σουλτάνου έγινε τζαμί.

Ο ανεκδιήγητος Ερντογάν, παριστάνοντας τον συνεχιστή του Μωάμεθ του Πορθητή, “τα εγγόνια του Μωάμεθ θα ανοίξουν και πάλι το τζαμί της Αγίας Σοφίας” είπε προκλητικά στο μήνυμά του το περασμένο Σάββατο. Ανακοίνωσε επίσης πως στις 24 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή των Μουσουλμάνων μέσα στο σημαντικότερο μνημείο και σύμβολο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης. “…Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας, το πως θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία. Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της Δικαιοσύνης μας. Η απόφαση έχει την στήριξη όλων των κομμάτων. Η Αγία Σοφία  είναι το λάβαρο  της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης…”

Μ’ αυτή του την πράξη ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει πίσω του τον Κεμάλ, θέλει να τον ξεπεράσει, να ξανακτίσει τη “μικρή” Τουρκία και να την κάνει ξανά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η απόφασή του για την Αγία Σοφία προσκρούει  στην παγκόσμια κατακραυγή, σε Ανατολή και Δύση. Αδιαφορεί, και δυστυχώς σ’ αυτή την συγκυρία κανείς δεν πρόκειται να ενοχλήσει τον Ερντογάν. Ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε οι Ρώσοι, άσχετα με τις αποσπασματικές δηλώσεις αποτροπιασμού τους για την βέβηλη εθνικιστική πράξη των Τούρκων. Ο Ερντογάν μ’ αυτή του την πράξη γνωρίζει πολύ καλά, πως ακυρώνει κάθε προσπάθεια  διαλόγου με την Ελλάδα. Προφανώς προσπαθεί να πολώσει το κλίμα  στο εσωτερικό της χώρας του και να κλιμακώσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και τα σχέδια  για γεωτρήσεις σε περιοχές της Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης. Ο απρόβλεπτος Ερντογάν (αν και δυστυχώς είναι προβλέψιμος, αφού ό,τι σχεδιάζει και ανακοινώνει το πραγματοποιεί) επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο. Απώτερος σκοπός του  είναι να σύρει την Ελλάδα σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης και να αναλάβει την επίλυση των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επιλέγει επίσης τον χρόνο για την κλιμάκωση των προκλήσεων με δεδομένο ότι στην Αμερική  λόγω των προεδρικών εκλογών, διαμορφώνεται ένα κενό εξουσίας. Άλλωστε οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ φαίνεται να αδιαφορούν για τις προκλήσεις των Τούρκων  στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ νομιμοποιούν την στρατιωτική παρουσία τους στη Λιβύη. Πάντως η Αθήνα εκτός από τα συνήθη διαβήματα προς τους Εταίρους μας, εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο σε σχέση με την Αγία Σοφία, όσο και με την προαναγγελία των γεωτρήσεων σε περιοχές της ελληνικής  ΑΟΖ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία, χωρίς να τσαλακωθεί εκ των προτέρων. Θεμιτό. Αλλά αυτό που μετράει είναι η ουσία…και φυσικά πάνω απ΄ όλα η εθνική συναίνεση…!

                                                            Κώστας Μπουμπουρής

                                                       Αστυν.Δ/ντης ε.α.-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)