Ξεκίνησαν και επίσημα οι εργασίες φυσικού αερίου

Μέχρι το 2023 τα πρώτα 17 χλμ δικτύου στο Καρπενήσι

Σε πανηγυρικό κλίμα έγιναν τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών του έργου Φυσικού Αερίου της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021. Η μέρα αυτή ήταν μια σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια, αλλά και μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας, το Καρπενήσι, που αποτελεί μία από τις έξι πόλεις που θα φτάσει το φυσικό αέριο, σχετικά σύντομα σύμφωνα με τους υπευθύνους. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούνται ανάλογες εργασίες, ενώ σε άλλες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, συνδέοντας τα νοικοκυριά τους με τη νέα και αρκετά οικονομική μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο.

Η αναμονή για το νέο έργο και στο Καρπενήσι είναι μεγάλη, ενώ οι εκπρόσωποι του Δήμου ανέφεραν για το θέμα: «Ένα μεγάλο έργο, με άμεσο όφελος για τα νοικοκυριά μας, τις επιχειρήσεις μας, αλλά και το Δήμο μας. Ένα ακόμη εργαλείο για τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας».

Νέα ενεργειακή εποχή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι, με επενδύσεις 88,1 εκατ. ευρώ και 42.500 συνδέσεις καταναλωτών έως το 2036, τονίζει η ΔΕΔΑ.

Το σήμα της εκκίνησης των μεγάλων έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δόθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας Βασίλη Κοτρώνη, σε μια λαμπρή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο δημοτικό θέατρο Λαμίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Θηβαίων Γεώργιος Αναστασίου, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ζωής του τόπου.

Η «ταυτότητα» του έργου

Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε έξι πόλεις της Περιφέρειας – τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα και το Καρπενήσι – με διακλαδώσεις συνολικά 540 χιλιομέτρων δικτύου.

Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων ήδη από αυτόν τον χειμώνα.

Οι συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίζονται κανονικά και μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του δικτύου, ξεπερνώντας τις 42.500 έως το 2036.

Οι επενδύσεις που θα γίνουν για την τροφοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με φυσικό αέριο είναι συνολικού προϋπολογισμού 88,1εκατ. ευρώ έως το 2036. Το έργο μέχρι το 2023 συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 18,1 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το 2023 το φυσικό αέριο στο Καρπενήσι

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ανέφερε ότι το έργο για το δίκτυο φυσικού αερίου στο Καρπενήσι έχει ήδη δημοπρατηθεί και προχωρά για συμβασιοποίηση, γεγονός που αφήνει να διαφαίνεται μια ακτίνα αισιοδοξίας για σχετικά γρήγορη υλοποίηση του έργου.

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος δήλωσε για την εξέλιξη του έργου:

«Ξεκινάνε τα έργα τα οποία αφορούν όλους μας, απαλύνουν τους δημότες από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα, απαλύνουν τις δομές μας και το Δήμο από το ενεργειακό κόστος και βοηθάει και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κοστολόγιά τους. Επίσης δίνει προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων που όλες κατά τη δημιουργία τους, η παράμετρος ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Το έργο στη Στερεά Ελλάδα ήδη έχει ξεκινήσει. Στο Καρπενήσι δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα η κατασκευή του έργου. Στόχος είναι τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Στο Καρπενήσι θα γίνουν 17 χιλιόμετρα δίκτυο και θα καλύψει σε αυτή τη φάση ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης. Γνωρίζουμε προς το παρόν ότι η θέση τροφοδοσίας θα είναι κοντά στον όρχο οχημάτων του Δήμου στην περιοχή Προφήτη Ηλία. Εκεί το βυτίο θα ξεφορτώνει το φυσικό αέριο. Είναι ένα τεράστιο έργο. Αναμένουμε μέχρι το 2030 να έχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Μάλιστα για να γίνει αντιληπτή η έκτασή του θα είναι όπως η δημιουργία ενός ακόμη δικτύου ύδρευσης, θα πρέπει να σκαφτεί όλη η πόλη για να γίνουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.»

Τι δήλωσαν ΔΕΔΑ – ΣΠΑΝΟΣ

«Έφτασε, επιτέλους, η ώρα η Κεντρική Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή των ΑΠΕ», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Τσάκας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, προσθέτοντας ότι με ισχυρές ενεργειακές υποδομές η Φθιώτιδα και ευρύτερα η Κεντρική Ελλάδα μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της Ελλάδας.

«Τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου φέρνουν επανάσταση ανάπτυξης και προόδου στην περιοχή, κρατώντας τους νέους στον τόπο τους για να μπορούν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν χωρίς περιορισμούς. Οι επενδύσεις που θα γίνουν για την τροφοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με φυσικό αέριο είναι συνολικού προϋπολογισμού 88,1εκατ. ευρώ έως το 2036, αποφέροντας πολλαπλασιαστικές ωφέλειες για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και απασχόληση», σημείωσε ο κ. Τσάκας.

«Η ΔΕΔΑ φέρνει το φυσικό αέριο σε 36 πόλεις της χώρας, με 2.000 νέα χιλιόμετρα δικτύου και περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών. Πρόκειται για έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ έως το 2025, τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη κινητοποιούν συνολικές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και δημιουργούν 6.000 νέες θέσεις εργασίας, φέρνοντας μια νέα αναπτυξιακή πνοή στη χώρα», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Βασίλης Κοτρώνης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει υλοποιηθεί στις πόλεις της Λαμίας, της Χαλκίδας, της Θήβας, της Λιβαδειάς, της Άμφισσας και του Καρπενησίου από την εποχή της ηλεκτροδότησής τους, με άμεσο όφελος για τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σας καλέσαμε για να μοιραστούμε μια ημέρα χαράς, για μια μεγάλη νίκη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το φυσικό αέριο ήταν ένας πολύ μεγάλος στόχος, από την πρώτη στιγμή της προηγούμενης θητείας μας. Τότε που αγκάλιασε προσωπικά την προσπάθεια o Κώστας Μπακογιάννης, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τη ΔΕΔΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και φυσικά τη Διαχειριστική μας Αρχή και ολοκλήρωσε μια σημαντική συμφωνία. Ένα έργο 47,35 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 21,2 εκατ. θα προέρχονταν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το προηγούμενο διάστημα, ύστερα από την έγκριση της Διαχειριστικής μας Αρχής, η ΔΕΔΑ υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του δικτύου στην έδρα της Περιφέρειάς μας, στη Λαμία. Σήμερα, η Διαχειριστική μας Αρχή υπογράφει την έγκριση της σύμβασης για το έργο Χαλκίδας – Θήβας, ώστε τις επόμενες μέρες με τη σύμβαση κατασκευής να ξεκινήσει και αυτό το έργο. Και τα δύο έργα, Λιβαδειάς και Άμφισσας – Καρπενησίου,  έχουν ήδη δημοπρατηθεί και οδεύουν προς συμβασιοποίηση.

Δουλέψαμε πολύ για το φυσικό αέριο όλα αυτά τα 7 χρόνια. Με πολλές δύσκολες στιγμές και εμπόδια, ειδικά στην αρχή. Και έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας, μέχρι εκείνη την ημέρα, που κάθε σπίτι και κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να πάρει την “ανάσα” αυτή στον οικογενειακό και επαγγελματικό του προϋπολογισμό. Στην τελική ευθεία, σας θέλουμε όλους κοντά μας, όπως είμαστε από την αρχή. Προχωρούμε δυναμικά για μια Περιφέρεια πιο “πράσινη”, πιο αποτελεσματική, πιο ανταγωνιστική. Κυρίως, για μια Περιφέρεια πιο κοντά σε κάθε πολίτη!»