Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα

Σε κρίση βρίσκεται ολόκληρη η χώρα με τα κρούσματα να παραμένουν σε σταθερά υψηλούς αριθμούς φτάνοντας εχθές τον αριθμό των 4.033 κρουσμάτων. Πάνω από 750 είναι οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας, δείχνοντας ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος για ανάκαμψη.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η Ευρυτανία και αυτή τη βδομάδα, όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται σε Καρπενήσι και σε χωριά των Αγράφων. Καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, με αρκετούς να παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα. Συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Καρπενησίου νοσηλεύονται 18 άτομα, ενώ πάνω από 100 συμπολίτες μας βρίσκονται σε καραντίνα. Το Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνεχίζει τους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους προς τους πολίτες με καθημερινούς πλέον ελέγχους στο κτίριο του ΟΑΕΔ, ενώ έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Απριλίου στον ΟΑΕΔ στο Καρπενήσι και στη Γρανίτσα του Δήμου Αγράφων, αλλά και την Κυριακή στην κεντρική Πλατεία Καρπενησίου από την ομάδα διαχείρισης Covid της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, όπου εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα.

Σε καραντίνα ο Μητροπολίτης Καρπενησίου

Θετικός διαγνώστηκε και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος μετά από την εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου και του πυρετού. Ο Μητροπολίτης υποβλήθηκε σε rapidtest, όπου βγήκε θετικός και τέθηκε σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ θα βρίσκεται και υπό την επίβλεψη των θεραπόντων ιατρών. Τα γραφεία της Μητρόπολης θα παραμείνουν κλειστά επίσης για 14 ημέρες.

Κρούσματα και στη Γρανίτσα

Το Σάββατο 10 Απριλίου η ομάδα διαχείρισης Covid της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος  μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Άρη Τασιό μεταφέρθηκαν και στη Γρανίτσα ανταποκρινόμενοι άμεσα στο αίτημα του Δήμου Αγράφων για την πραγματοποίηση τέστ, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή. Εκατόν πέντε (105) συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για  τέστ  προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά και συνεργάστηκαν αρμονικά με την ομάδα διαχείρισης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τον συντονισμό της εξέτασης τον είχε ο ιατρός της Περιφέρειας κ. Αγάλος Φωτόπουλος που ταξίδεψε για το λόγο αυτό από την Εύβοια. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός δήλωσε: «Το πρόβλημα της πανδημίας παραμένει δυστυχώς και στα χωριά μας. Οφείλουμε να πειθαρχήσουμε απαρέγκλιτα στις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας για να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία στην περιοχή μας. Κατανοούμε την κούραση, το άγχος και την αγωνία των κατοίκων,όμως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να επανέλθουμε στην κανονικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη μάχη».

Με προβλήματα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

0,2% θετικότητα μαθητών-εκπαιδευτικών στη Στερεά Ελλάδα

Η θετικότητα στην Ελλάδα και την Στερεά

Επιστροφή στα θρανία με ελάχιστους ή σε άλλες περιπτώσεις χωρίς μαθητές και εκπαιδευτικούς ξεκίνησε η Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, καθώς τα selftests, τα οποία μοιράστηκαν τελικά σε μαθητές του λυκείου και καθηγητές εντόπισαν πάνω από 250 κρούσματα στη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις σχολικές κοινότητες. Σε 55.878 ανέρχονται τα αρνητικά δείγματα, ενώ ως προς το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, τα θετικά tests ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 122 και τα αρνητικά σε 22.995. Στην Περιφέρεια Στερεάς η θετικότητα άγγιξε σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας μόλις το 0,2% μαθητών και εκπαιδευτικών. Βελτιωμένος είναι ο σχετικός δείκτης σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας, όπου πραγματοποιήθηκαν tests σε 11.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Διαπιστώθηκαν μόλις 25 κρούσματα σε μαθητές και 2 σε εκπαιδευτικούς.Ανά Περιφερειακή Ενότητα βρέθηκαν θετικοί:Βοιωτία: 11 μαθητές – 1 εκπαιδευτικός, Φθιώτιδα: 7 μαθητές – 1 εκπαιδευτικός., Εύβοια: 6 μαθητές, Φωκίδα: 1 μαθητής και στην Ευρυτανία κανένας.

Ελλείψεις στα tests και αποχή

Στην Ευρυτανία, ελλείψεις tests παρουσιάστηκαν στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να μην τα έχουν λάβει και να αναγκάζονται να προσέρχονται στο Νοσοκομείο Καρπενησίου. Βέβαια από βδομάδα θα υπάρξει εκ νέου ανεφοδιασμός στα φαρμακεία, ενώ ήδη έχει οριστεί λίστα με τα ΑΜΚΑ όλων των μαθητών, όπως μας τόνισε η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας κα Ηλιοπούλου Βασιλική.  Η ίδια μας ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα στα σχολεία της Ευρυτανίας δεν υπήρξε μεγάλη αποχή, όμως στο Γενικό Λύκειο σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου κα. Πολάκη Φανή η αποχή των μαθητών έφτασε το 80 – 85%. Σχεδόν κανένας από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας, με πολλούς από τους μαθητές να απέχουν με κύριο αίτημά τους να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση τη στιγμή που η Ευρυτανία έχει μεγάλη θετικότητα στον ιό. Από την άλλη στο ΕΠΑΛ Καρπενησίου τη Δευτέρα αρκετοί ήταν οι μαθητές που επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, λόγω των πολλών απουσιών τους. Την Τρίτη 13 Απριλίου η αποχή των μαθητών στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου δε συνεχίστηκε, καθώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στο αίτημά τους και για το λόγο ότι οι απουσίες τους πλέον προσμετρώνται κανονικά, οπότε μεγάλος αριθμός μαθητών επέστρεψε στο σχολείο. Εξαίρεση αποτελέσαν οι μαθητές που είναι θετικοί στον ιό ή για λόγους άρνησης των γονέων να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα θρανία, εξαιτίας των μέτρων που δεν τέθηκαν σε ισχύ από την πλευρά της Κυβέρνησης, όπως το εκ περιτροπής μάθημα. Οι καθηγητές έχουν όλοι γυρίσει στα σχολεία με εξαίρεση αυτούς που κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Να θυμίσουμε ότι μαθητές,εκπαιδευτικοί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν στην πλατφόρμα το αποτέλεσμα του τεστ για την Covid-19 (θετικό ή αρνητικό) και κατά την προσέλευση στο σχολείο οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Η δήλωση της Διευθύντριας του ΓΕΛ Καρπενησίου

Η κα. Πολάκη Φανή δήλωσε: «Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, αλλά ασφαλή. Θεωρούμε το selftest σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της πορείας της πανδημίας γενικά, αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι ασφαλές εργαλείο για το άνοιγμα των σχολείων στην περίοδο της κορύφωσης, εφόσον το μόνο άλλο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι οι μάσκες. Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα λόγω του κακού καιρού τα παράθυρα μένουν ανοιχτά, αλλά τα παιδιά κρυώνουν και δεν γίνεται να τηρούνται οι αποστάσεις την ώρα του μαθήματος, καθώς τα παιδιά είναι πολλά, ενώ αυτή τη φορά δεν τέθηκε και σε εφαρμογή το εκ περιτροπής μάθημα. Επίσης τα selftests θα έπρεπε να γίνονται από υγειονομικό προσωπικό σε όλους στο σχολείο μία φορά την εβδομάδα, που γνωρίζουν το σωστό τρόπο διεξαγωγής τους, για να γίνεται πραγματικός έλεγχος και να εντοπίζονται όλα τα θετικά κρούσματα».