Τι δήλωσε ο Αλέξης Καρδαμπίκης

Αντιδρούν οι συλλογικότητες για το πολύ μικρό ποσοστό που εντάχθηκε στο θεσμό

Γεγονός αποτελεί πλέον η ένταξη των αγραφιώτικων περιοχών στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”. Ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, όπως ο ίδιος αναφέρει, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ο Δήμος Αγράφων ανακοίνωσε τα ευχάριστα νέα, κατόπιν αποφάσεως του Υφυπουργού κ. Αμυρά, το αίτημα των πολιτών και των αρχών έγινε δεκτό και τα βουνά των Αγράφων, 94.42 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι από τις πρώτες περιοχές που μπαίνουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση με τον τίτλο “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται σε αυτές τις περιοχές η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον υπάγονται και σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου πολίτες, Φορείς και Αρχές, σύσσωμοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές, η ένταξη των Αγράφων στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” είναι μια μεγάλη νίκη των πολιτών και της φύσης, όπως τονίζουν.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους στον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, το Τμήμα Βιολογικών Ερευνών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και σε όλους όσους υπήρξαν αρωγοί σε αυτόν τον αγώνα.

Δήλωση Αλέξη Καρδαμπίκη

Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ανέφερε για το θέμα:

«Η ένταξη των αγραφιώτικων περιοχών στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” έγινε πραγματικότητα. Σε επιστολή-παρέμβαση που απέστειλα στις 27 Ιανουαρίου 2022 ως Δήμαρχος Αγράφων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισα την ανάγκη προστασίας του πολύτιμου και παρθένου φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων από έργα που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Δήμου Αγράφων και δεν εναρμονίζονται με τις θέσεις που είχαν διατυπωθεί στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ζήτησα τότε τη μελέτη και ένταξη των κατάλληλα προσφερόμενων περιοχών του Δήμου Αγράφων στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”. Έτσι σήμερα με χαρά ενημερωθήκαμε για την απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Αμυρά, σύμφωνα με την οποία το αίτημά μας έγινε δεκτό και τα βουνά των Αγράφων, 94.42 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι από τις πρώτες περιοχές που μπαίνουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση με τον τίτλο “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”. Ειδικότερα, απαγορεύεται σε αυτές τις περιοχές η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον υπάγονται και σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου πολίτες, Φορείς και Αρχές, σύσσωμοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές, η ένταξη των Αγράφων στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” είναι μια μεγάλη νίκη των πολιτών και της φύσης!Ευχαριστώ πολύ τον  Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, το Τμήμα Βιολογικών Ερευνών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και όλους όσους από το δικό τους μετερίζι, βοήθησαν στην δικαίωση του αγώνα μας».

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων:

‘Να σταματήσει η κοροϊδία με τα Άγραφα  «Απάτητα Βουνά»’

Με δελτίο τύπου αντιδρά το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ένταξης στ Απάτητα Βουνά, ως κοροϊδία. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Στις 29/7/2022 το ΥΠΕΝ με «τυμπανοκρουσίες» με την υπουργική απόφαση ΥΑ 78498/2217/27-07-2022 με ΑΔΑ. 91ΣΕ4653Π8-ΧΕ4 ανακοίνωσε την υποτίθεται «προστασία» του φυσικού περιβάλλοντος των Αγράφων από αλλοιώσεις και επεμβάσεις όπως είναι η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων. Όμως έχει κάποια δόση ουσίας η ανωτέρω απόφαση;

Η συνολική περιοχή των Αγράφων έχει έκταση 2.664 τετ. χιλ. και καταλαμβάνει έκταση του δυτικού ορεινού τμήματος της Καρδίτσας (Θεσσαλικά Άγραφα) και του βόρειου τμήματος της Ευρυτανίας και μικρού τμήματος της βόρειας Φθιώτιδας (Ευρυτανικά Άγραφα), όπως έχει καταγραφεί από έναν από τους σημαντικότερους μελετητές της φύσης και της ιστορίας των Αγράφων του αείμνηστου Δασολόγου Σεραφείμ Τσιτσιά στο βιβλίο του Τα Άγραφα της Πίνδου (έκδοση 1967 και πρόσφατη επανέκδοση 2022). Έτσι δεν είναι μια μικρή περιοχή γύρω από το χωριό Άγραφα, ή η έκταση του σημερινού Δήμου Αγράφων (που έχει έκταση 920 τετρ.χιλ.)

Εντός των Αγράφων υπάρχει η προστατευόμενη περιοχή Natura 2000  Όρη Άγραφα με κωδικό GR2430002 και έκταση 390 τετρ.χιλ.

Πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει καταγράψει τις περιοχές άνευ δρόμων (ΠΑΔ) της χώρας μας που χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας. Σημειώνουμε ότι ΠΑΔ είναι μια περιοχή που έχει έκταση τουλάχιστον ένα τετραγωνικό  χιλιόμετρο και απέχει τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από αμαξωτό δρόμο. Εντός των Αγράφων είναι και δύο περιοχές ΠΑΔ με συνολική έκταση 94,42 τετρ.χιλ. στα Δυτικά Άγραφα πέριξ των κορυφών Ντεληδήμι, Φτέρη και Λιάκουρα. Αυτές τις δύο περιοχές εντάσσει τώρα το ΥΠΕΝ με την ανωτέρω απόφαση του στα Απάτητα Βουνά.

Βλέπουμε ότι η έκταση αυτή είναι μόλις το 3,54% των Αγράφων ή το 24,1% της περιοχής Natura. Λόγω δε του δυσπρόσιτου της περιοχής αυτής δεν υπάρχει εντός της καμία άδεια αιολικού σε ισχύ.

Επίσημος χάρτης για την περιοχή «Άγραφα απάτητα βουνά» δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει το ΥΠΕΝ αλλά από την περιγραφή στην ΥΑ καταλαβαίνουμε τι εννοεί.

Οπότε στον χάρτη έχουμε σημειώσει την περιοχή των Αγράφων με κόκκινη γραμμή, την περιοχή Natura με μωβ, τις περιοχές «Απάτητα Βουνά» με μπλέ και τις άδειες των αιολικών σε ισχύ με πράσινο και πράσινο σκούρο χρώμα.

Στα Άγραφα από την δεκαετία του ’80 και με χρηματοδοτήσεις από την τότε Ε.Ο.Κ. (Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά σε ημέτερους εργολάβους των κυβερνήσεων για διανοίξεις εκατοντάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων που υποτίθεται θα έφερναν την ανάπτυξη. Τελικά από τους δρόμους αυτούς έφυγαν και οι τελευταίοι των κατοίκων. Πολλοί δρόμοι έχουν εγκαταλειφθεί και η φύση, λόγω και του μικρού τους πλάτους έως 3 μ., προσπαθεί μάταια να τους αφομοιώσει, αλλά το τοπίο έχει  ήδη κατακερματισθεί, οπότε το επιστημονικό εργαλείο των Π.Α.Δ. δεν μπορεί να έχει καμία χρησιμότητα για την προστασία των Αγράφων και σε άλλη βάση πρέπει να αναζητηθεί η προστασία του.

Καταλαβαίνει πλέον κανείς ότι το όλο εγχείρημα «Άγραφα απάτητα βουνά» είναι μια κοροϊδία, ένα κενό γράμμα, οι δυσπρόσιτες περιοχές αυτές που εντάχθηκαν στην Υ.Α.  προστατεύονταν ήδη από την φύση τους και δεν έχουν ανάγκη την οποιαδήποτε κυβερνητική προστασία και δεν έχουν δε καμία άδεια αιολικού για να ακυρωθεί.

Σε ό,τι μας αφορά, δεν μασάμε τις «κυβερνητικές καραμέλες» δε περιμένουμε να μας χαριστεί τίποτε, δεν εγκαταλείπουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με όλους φίλους τους φίλους των Αγράφων και των βουνών, για Άγραφα, πάντα απάτητα και ανέγγιχτα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σπιθαμή τους.

Καλούμε δε όλους να συμμετέχουν στις παρακάτω εκδηλώσεις  για την ακεραιότητα των Αγράφων:

την Κυριακή 7/8/2022 στην Φυλακτή για την προστασία της Καζάρμας από τα αιολικά».