Με δελτίο τύπου της, η παράταξη «Στερεά Υπεροχής!», τοποθετείται για την 8η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, αφήνοντας αιχμές για τις ευθύνες της καταστροφής στην Εύβοια πριν από λίγο καιρό. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Σε βαρύ κλίμα, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη

3 Σεπτεμβρίου, η 8η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Πριν από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση, για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια, που στοίχισαν τη ζωή 8 συνανθρώπων μας και κατέστρεψαν τον κόπο μιας ζωής πολλών συμπολιτών μας.

Η συζήτηση διεξήχθη παρουσία των Δημάρχων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, εκπροσώπων φορέων και  αντιπροσωπείας πολιτών από τα Ψαχνά, την Καστέλα, τα Πολιτικά, το Μπούρτζι και τα Φύλλα.

Η παράταξη Στερεά Υπεροχής μέσω του επικεφαλής της,  Δ. Αναγνωστάκη, τοποθετήθηκε καταθέτοντας στοιχεία, που ανέδειξαν την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου και την πλημμελή προετοιμασία, για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων, παρόλο που η Ε.Μ.Υ. είχε έγκαιρα ενημερώσει, με πορτοκαλί ειδοποίηση.

Εντοπίστηκε και επισημάνθηκε, ως σοβαρή παράλειψη, η μη έγκαιρη αξιοποίηση  σχετικών σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών καθώς και η μη αξιοποίηση  σχετικών εθνικών εκθέσεων, που κατατάσσουν τις περιοχές μας ως εξαιρετικά ευάλωτες, σε τέτοιου  είδους φαινόμενα. Ιδιαίτερα έντονη κριτική ασκήθηκε για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων, που ενώ έχουν εγκριθεί  από την οικονομική επιτροπή, δεν «έτρεξαν» οι διαδικασίες για την άμεση δημοπράτηση και υλοποίησή τους.

Κριτικά στάθηκε η παράταξη και στη μη χρήση του 112, στηλιτεύοντας σχετικές άστοχες δηλώσεις, για τη μη χρησιμοποίησή του. Τονίστηκε κι από εμάς, η αναγκαιότητα της γρήγορης αποκατάστασης των Υποδομών, η βοήθεια που πρέπει να υπάρξει, από την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο για τις πλημμυρισμένες κατοικίες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Αναφορά έγινε και στις αποζημιώσεις, που τις περιμένουν με αγωνία οι πληγέντες, πολίτες, αγρότες, επιχειρηματίες, καθώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν από πλευράς Περιφέρειας.

Τέλος, η «Στερεά Υπεροχής», πρότεινε μια σειρά  παρεμβάσεων, στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης,  που λαμβάνει υπόψη της, την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που βιώνουμε όλο και συχνότερα. Η Στερεά Υπεροχής υπερψήφισε τα θέματα που σχετίζονται, με αποκατάσταση σε υποδομές, νέα έργα και οικονομικές ενισχύσεις των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση η παράταξή μας, θα συνεχίσει, σε ακόμη πιο έντονο τόνο, να ελέγχει και να προτείνει ενέργειες και δράσεις, που στοχεύουν σε ένα ασφαλές και ποιοτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.

Ας το προσπαθήσουμε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η περιφερειακή αρχή ας κάνει το χρέος της».