Οι φορολογικές αρχές ξεσκονίζουν υποθέσεις του παρελθόντος προχωρώντας  σε μπαράζ ελέγχων καθώς πολλές υποθέσεις παραγράφονται μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ δεν θα ξεφύγουν φέτος ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι μισθωτοί καθώς οι φορολογικές αρχές θέλουν να διαπιστώσουν εάν έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Ήδη πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν δηλώσει το 2014 το σύνολο των εισοδημάτων τους, άλλοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και κάποιοι άλλοι δεν δήλωσαν αναδρομικά.

Οποιαδήποτε φορολογική ατασθαλία θα διαγραφεί μετά την 31η Δεκεμβρίου, για τον λόγο αυτό η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη για σαρωτικούς ελέγχους. Ο φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν θα ελεγχθεί και δεν θα λάβει φύλλο ελέγχου έως την 31 Δεκεμβρίου 2020, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί το 2021 και μετά, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, που εντοπιστούν πρόσθετα στοιχεία και μόνον όταν αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν «συμπληρωματικά».

Το όπλο της ΑΑΔΕ είναι το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο σκανάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και αντλεί στοιχεία, για τις καταθέσεις των φορολογουμένων και τα συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Όταν διαπιστωθεί δυσαρμονία, τότε καλείται για εξηγήσεις ο υπόχρεος και αν δεν πείσει, τότε τους επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που υπερβαίνουν ακόμη και το 90% των τραπεζικών καταθέσεων, όπως έχει δείξει η εμπειρία.

Ποιοι μπαίνουν στη μέγγενη της εφορίας

Στο επίκεντρο των ελέγχων, ενόψει του κινδύνου της παραγραφής είναι οι υποθέσεις των ετών 2014, 2011, 2009 και 2004, ανάλογα με την περίπτωση και το αν υπάρχουν ή όχι φορολογικές παραβάσεις. Βασικός κανόνας της παραγραφής είναι η πενταετία, από το εν λόγω φορολογικό έτος, αλλά, εκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, για τις υποθέσεις της φορολογικής χρήσης του έτους 2004. Σημειώνεται όμως, ότι, για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, με βάση τη νέα απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα, η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η επέκταση της τριετίας δεν μπορεί να εκτείνει τον χρόνο πέραν της 15ετίας. (Πηγή: Dikaiologitika.gr)