Στη μνήμη του Αντώνη Ασπρογιάννη

57949

Στις 7 Νοεμβρίου 2018 σίγησε ένα αηδόνι των Αγράφων. Ήταν ο περίφημος και σε όλους μας γνωστός βιολιστής του Νικολάου από τον οικισμό Αγίου Γεωργίου του Δήμου Αγράφων.

Για περισσότερα από 70 χρόνια ο δεξιοτέχνης αυτός βιολιστής με την Οικογενειακή του «κομπανία», τον Γιώργο που έπαιζε σαντούρι , τον Βαγγέλη που χτυπούσε το νταούλι, τον Κώστα με την κιθάρα του και το απαραίτητο κλαρίνο του ανεπανάληπτου Χρήστου Ταμπάση, γέμιζαν με λαϊκή μουσική κάθε σπίτι που είχε βαφτίσια, αρραβώνες, γάμο, γιορτές.

Στα πανηγύρια όλα αυτά τα Χρόνια ήταν παρών: Επισκοπή, Αγ.Γεώργιο, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Αγ.Σωτήρα, Φραγκίστες, Μαραθιάδες, παντού αποτελούσε σημαντικό συντελεστή για την διασκέδαση των συμπατριωτών μας διότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και τη Ρούμελη γενικά το βιολί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λαϊκή μας μουσική, κυρίως τα περίφημα δημοτικά μας τραγούδια.

Ο υπέροχος αυτός βιολιστής ήταν πολύ γνωστός και στην Αμερική – Η.Π.Α.- όπου ομογενείς μας τον καλούσαν συχνά για σημαντικές οικογενειακές Χαρές. Μέσα από την ψυχή του και τα μαγικά του δάχτυλα έβγαινε ο γλυκός ήχος του βιολιού του αποζημιώνοντας έτσι το κοινό και αγγίζοντας τα μουσικά Χαρακτηριστικά του λαού μας.

Ο Αντώνης, ο βιολιστής μας, σε μικρή ηλικία παντρεύτηκε την αγαπημένη του Καλλιρρόη, έκαναν μια μεγάλη οικογένεια με πολλά παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και στην μνήμη αυτών των απογόνων του Θα κυριαρχεί πάντα το καλόκαρδο γέλιο και η πατρική στοργή του.

Εμείς Θα κρατήσουμε στη μνήμη μας την ανάμνηση του Αντώνη ως έναν συγχωριανό μας γελαστό, ήρεμο, γεμάτο αγάπη και καλοσύνη με πρόθυμη συμμετοχή στα τοπικά δρώμενα του Χωριού μας.

Αιωνία σου η μνήμη Αντώνη!
Ο ξάδελφός σου
Γιώργος Ι. Καραντζούνης