Στα τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται οι γόπες που απορρίπτονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δημιουργώντας γενικότερο πρόβλημα, καθώς τα τσιγάρα περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες και μικροπλαστικό στο φίλτρο τους. Αναλυτικότερα, από τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων και φόρων προκύπτει ότι ο αριθμός των αποτσίγαρων είναι κάθε χρόνο 22 δισεκατομμύρια στη χώρα, ενώ ακόμη 8 δισεκατομμύρια προστίθενται σε αυτόν από τα παράνομα τσιγάρα που κυκλοφορούν και λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ, διαβάζω σε παλιότερο άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναλογίζομαι ότι το 1 από τα εκατομμύρια γόπες που αναφέρονται παραπάνω μπορεί και να απορρίπτονται στην πλατεία Ραπτοπούλου, ιδίως του θερινούς μήνες! Η τραγική εικόνα να προσπαθούν να παίξουν τα παιδάκια και να τρέχουν οι μαμάδες να τα προλάβουν να μην πιάσουν τις πεταμένες γόπες και μάλιστα σε ένα χωριό πάνω στο βουνό, ξεπερνάει κάθε φαντασία…
Στην ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cigaret Cycle, διαβάζουμε για την υλοποίηση του προγράμματος #gopafree, για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων, στο οποίο συμμετέχουν ήδη 15 Δήμοι από όλη την Ελλάδα, οι γόπες συγκεντρώνονται σε 320 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εξωτερικό. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους, που περιλαμβάνει την αποτοξικοποίηση των αποτσίγαρων, την κομποστοποίηση υπολειμμάτων χαρτιού και καπνού για την παραγωγή λιπάσματος και την ανακύκλωση των μικροπλαστικών για την παραγωγή πρώτης ύλης για βιομηχανικά προϊόντα, όπως παγκάκια, παλέτες, γλάστρες και άλλα αντικείμενα.
Επίσης στην ίδια ιστοσελίδα αναφέρονται τα εξής για τα αποτσίγαρα:
«Πιθανόν να μην γνωρίζεις ότι:
• Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.
• Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.
• Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό έως και 15 έτη.
• Μόνο ένα αποτσίγαρο είναι θανατηφόρο για τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε επτά λίτρα, γλυκό ή αλμυρό νερό.
• Στο εξωτερικό έχει δρομολογηθεί η ανακύκλωση τους σε ειδικούς κάδους.
• Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.
• Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της Cigaret Cycle, με τη χρήση ειδικών κάδων (τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία), στη συνέχεια αποστέλλονται στο εξωτερικό, όπου διαχωρίζονται τα υπολείμματα χαρτιού – καπνού, από τα φίλτρα τα οποία με ειδική διαδικασία αποτοξικοποιούνται και δημιουργούνται νέα ανακυκλωμένα υλικά, για χρήση σε στην παραγωγή νέων βιώσιμων προϊόντων. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.
• Μέρος των εσόδων επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο εκ’ νέου για την αγορά γυαλιών όρασης, ακουστικών βαρηκοΐας, ή άλλων κοινωνικών προσφορών, για πολίτες που ανήκουν στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα #gopafree συμβάλλει ουσιαστικά στο να ξαναγίνουν ενεργοί οι συγκεκριμένοι πολίτες, με σκοπό την ανάκτηση των αισθήσεων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Αυτό τον τρόπο έχει επιλέξει η Cigaret Cycle ΑΜΚΕ για να αποτιμήσει όχι μόνο το περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και την κοινωνική προσφορά που μπορεί να υπάρξει από τη συγκεκριμένη δράση.
Την ίδια στιγμή στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πρόστιμο για όποιον πετά γόπα κάτω. Στο Παρίσι το πρόστιμο είναι στα 72 ευρώ.
Αφού λοιπόν υπάρχουν τόσο ωραία και πρωτοποριακά προγράμματα καλώ τους δυο δήμους της Ευρυτανίας να επιληφθούν του θέματος γιατί η κατάσταση είναι τριτοκοσμική σε πολλές περιοχές, αλλά ακόμη φαίνεται μαζεύουν τα σκουπίδια από τις εισόδους της πόλης και των χωριών…