Για τον εορτασμό της μεγάλης δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, που τιμάται κάθε 14 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος.  βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τροβάτου Ευρυτανίας. Στο Τροβάτο φυλάσσεται τμήμα του Τιμίου Σταυρού, το οποίο αποτελεί θρησκευτικό και πολιτισμικό κειμήλιο για την Ευρυτανία. Ο κ.κ. Γεώργιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η χειροτονία του διακόνου Αναστασίου Β. Πουλόπουλου.

Κάθε 14 Σεπτεμβρίου στις εκκλησίες ψάλλεται το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος που βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό. Η Εκκλησία επιτάσσει την ημέρα αυτή αυστηρά νηστεία.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 μ.Χ. η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου Ελένη (μετέπειτα Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη), μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.