Σε θετικό κλίμα η συζήτηση για τα θέματα της Δυτικής Ευρυτανίας

Αεροδιακομιδές, δημιουργία Σταθμού ΕΚΑΒ και μόνιμος διορισμός ιατρών τα βασικά αιτήματα

Σε μια ακόμη προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, συνοδευόμενος αυτή τη φορά από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Αρχικά η συνάντηση θα γινόταν με τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, αλλά λόγω υποχρεώσεων του, τον αντικατέστησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η συζήτηση των τριών ανδρών κινήθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ ίσως άρχισε να διαφαίνονται κάποιες ακτίνες φωτός στα θέματα υγειονομικής περίθαλψης και άμεσης επέμβασης στη Δυτική Ευρυτανία, δηλαδή σε ολόκληρο το Δήμο Αγράφων. Τα πρόσφατα περιστατικά νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή είχαν σοβαρά προβλήματα, γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης επέμβασης και διακομιδής σε μεγάλο νοσοκομείο, οδήγησαν το Δήμαρχο Αγράφων και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, στο γραφείο του Υπουργού ζητώντας την εξέταση επειγόντων θεμάτων για την περιοχή.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα του Δήμου Αγράφων είναι τα εξής:

  • 365 ημέρες το χρόνο γιατρός με ειδικότητα, εναλλάξ  στο  Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας και  στο Περιφερειακό ιατρείο Ραπτοπούλου. Στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου με μόνιμο προσωπικό που θα εφημερεύει σε 24ωρη βάση και μέχρι να γίνει αυτό εφημερίες των γιατρών στον τόπο διορισμού τους.
  • Ίδρυση παραρτήματος ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία που ο χρόνος διακομιδής ξεπερνά τις 4 ώρες. Στελέχωση  με πληρώματα ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Προκήρυξη  για αποφοίτους των ΙΕΚ ΕΚΑΒ, με πιστοποίηση και αν δεν καλυφθούν εναλλακτικά με αποφοίτους των ΙΕΚ  που έχουν τη σχετική ειδικότητα.
  • Εξέταση πιθανής συνένωσης διαπεριφερειακών υπηρεσιών  και ίδρυσης ΕΚΑΒ  σε κεντρικό σημείο της ευρύτερης περιοχής.
  • Μέχρι να γίνει η ίδρυση, να δοθεί η  δυνατότητα διασώστη  οδηγού ασθενοφόρου στους πυροσβέστες  του πυροσβεστικού κλιμακίου Γρανίτσας  (υπάρχει νομοθετική ρύθμιση) και σε ομάδα εθελοντών που υπάρχει, μετά από εκπαίδευση του ΕΚΑΒ.
  • Κατασκευή ελικοδρομίου και ένταξη των διακομιδών στις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, όπως γίνεται στα νησιά  που ο χρόνος διακομιδής είναι πολύ μικρότερος και πλησίον έχουν οργανωμένα νοσοκομεία.
  • Αν δεν μπορούν να γίνουν τα ελάχιστα και αυτονόητα, να δοθεί η δυνατότητα εξεύρεσης νόμιμης λύσης μέσω του Δήμου και χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας.

Οι δηλώσεις Τασιού – Καρδαμπίκη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός, δήλωσε:

«Είχαμε μία συνάντηση σήμερα μετά την παρακίνηση του Δημάρχου Αγράφων με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, για να συζητήσουμε λεπτομερώς θέματα καλύτερης οργάνωσης στον τομέας της υγείας της Δυτικής Ευρυτανίας. Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις συμπληρωματικές δράσεις των φορέων μας και πώς καλύτερα θα μπορούσε να υπάρξει συντονισμός διότι αρκετά πράγματα έχουν γίνει, πολλά όμως πρέπει ακόμα να γίνουν. Στη συνάντηση αυτή είχα την ευκαιρία να αναφέρω τις δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα της υγείας οι οποίες στοχευμένα προσφέρουν κίνητρα σε αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς τα οποία έχουν πιάσει τόπο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα».

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, δήλωσε:

«Επισκεφτήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Άρη  Τασιό τον Υφυπουργό Υγείας όπου και θέσαμε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στη Δυτική Ευρυτανία. Οι ελλείψεις είναι διαχρονικές, είναι πολύ μεγάλες και πρέπει από τις διαπιστώσεις να προχωρήσουμε σε έργα. Πρώτο θέμα θέσαμε την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία, η ένταξη των αεροδιακομιδών με την κατασκευή νέου ελικοδρομίου, το θέμα της εφημερίας 365 μέρες τον χρόνο με την ύπαρξη γιατρού στο Δήμο Απεραντίων ή Ασπροποτάμου όπου αντιμετωπίζει τα πιο πολλά περιστατικά. Επίσης, θέσαμε ως θέμα την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δυτ. Ευρυτανίας με γιατρούς και πληρώματα ασθενοφόρου, ώστε να προλαμβάνει σημαντικά περιστατικά. Τονίσαμε μάλιστα το πλήθος περιστατικών που είχαμε το Σαββατοκύριακο αλλά και την εφημερία ιατρών στον τόπο καταγωγής τους. Επίσης ζητήσαμε να εξεταστεί το γεγονός οι πυροσβέστες του Κλιμακίου Γρανίτσας να έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν το ασθενοφόρο. Ο Υφυπουργός Υγείας ήταν θετικός στις προτάσεις μας αλλά η καλή συνεργασία κρίνεται από το αποτέλεσμα».