Την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 10ου συνεδρίου του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας – ΜΕΚΔΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα “Έρευνα και δράσεις για τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές”.

Στο συνέδριο που στόχο είχε την ανάδειξη των προβλημάτων των ορεινών περιοχών και τη θεμελίωση λύσεων και προτάσεων για την αναζωογόνηση τους μέσα από την έρευνα και την συνεχή ανατροφοδότηση από τις ορεινές κοινωνίες, ο Δήμος Αγράφων – ένας κατεξοχήν ορεινός και απομονωμένος Δήμος- αποτέλεσε επίκεντρο μελέτης σε δύο εκ των εργασιών που παρουσιάστηκαν. Στο συνέδριο συμμετείχε η συντοπίτισσα Αγραφιώτισσα Καράνη Ιωάννα η οποία παρουσίασε τη μελέτη της με θέμα  “Οι αεροπορικές διακομιδές στις ορεινές περιοχές. Η περίπτωση του Δήμου Αγράφων”, η οποία καταπιάστηκε με ένα εκ των βασικότερων προβλημάτων των ορεινών περιοχών και ανέδειξε τον αποκλεισμό που βιώνουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και ιδιαίτερα του Δήμου Αγράφων από τις δομές υγείας, αλλά και τη συμβολή των αεροδιακομιδών στην άρση του αποκλεισμού αυτού. Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί και ένα από τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να  επιλυθούν στην κατεύθυνση της αναζωογόνησης των ορεινών περιοχών.

Επίσης, παρουσιάστηκε η συγκριτική μελέτη για την ενεργειακή φτώχεια – διαχρονικό και καθολικό σχεδόν ζήτημα των ορεινών περιοχών – για το Δήμο Αγράφων και το Δήμο Μετσόβου.

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης δήλωσε τα εξής: «Η αρχή για τη συστηματική μελέτη των προβλημάτων του Δήμου μας έγινε και θα δουλέψουμε για τη συνέχιση της.Χαιρόμαστε που δεν είμαστε μόνοι μας σε όλο αυτό το εγχείρημα, αλλά έχουμε συμπαραστάτες μας ανθρώπους που αγαπούν την πατρίδα τους, όπως η Ιωάννα και ακόμη και αν βρίσκονται μακριά, έχουν κόντρα άνεμο την αγάπη για τον τόπο τους και προσπαθούν να προσφέρουν για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των δημοτών μας».