Συνελήφθη ο δράστης που παραβίασε το κυτίο της Ιεράς Μονής Προυσού

12133

Τι δηλώνει ο Ηγούμενος π. Γεράσιμος Τσιρώνης

Ληστεία με δράστη έναν 59χρόνο ημεδαπό, διαπράχθηκε την Τετάρτη 29-05-2019 νωρίς το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Προυσού της Ευρυτανίας,. Στην εξιχνίαση της υπόθεσης έφτασε το Τμήμα Ασφαλείας Καρπενησίου, ύστερα από ενδελεχείς έρευνες και αξιοποίηση των κατάλληλων στοιχείων.

Το ιστορικό της δράσης

Ο 59χρονος εισήλθε στον προσκυνηματικό χώρο της Ιεράς Μονής, όπου με τη χρήση διαρρηκτικού εργαλείου (σκαρπέλου), παραβίασε ξύλινο κυτίο και αφαίρεσε από το εσωτερικό του χρήματα και τάματα.

Κατά τη διαφυγή του απείλησε με διαρρηκτικό εργαλείο δύο εργάτες της Ιεράς Μονής

Ο 59χρονος, κατά τη διαφυγή του, εθεάθη από δύο εργάτες στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής και προτάσσοντας προς αυτούς το προαναφερόμενο διαρρηκτικό εργαλείο, τους απείλησε και ακολούθως επιβιβάστηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και τράπηκε σε φυγή. Το Τμήμα Ασφαλείας Καρπενησίου διενήργησε άμεσα έρευνες για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30-05-2019 το πρωί, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Σμύρνης, μετά από σχετική παραγγελία του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου. Στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, αλλά και στη κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: κατσαβίδι, φακός και κόφτης, σκαρπέλο και λεπίδι, ζεύγος ελαστικών γαντιών και υφασμάτινο γάντι, καθώς και το χρηματικό ποσό των (80,38) ευρώ.

Εξιχνιάσθηκαν 7 κλοπές και 2 απόπειρες κλοπών από Ιερούς Ναούς και Εικονοστάσια της Ευρυτανίας

Πλούσιο φαίνεται να είναι το ιστορικό του δράστη, το οποίο ανακάλυψαν οι αστυνομικοί στα πλαίσια της έρευνας, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, έως και την 29-05-2019, στη διάπραξη επτά (7) κλοπών και δύο (2) αποπειρών κλοπών, από Ιερούς Ναούς και Εικονοστάσια, διαφόρων περιοχών της Ευρυτανίας. Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 59χρονου κατασχέθηκε ως μέσο διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητάς του. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας. Οι Ηγούμενοι της Ι.Μ. Προυσού ευχαριστούν την Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας και το τμήμα Ασφαλείας Καρπενησίου που είναι πάντα δίπλα τους σε κάθε ανάγκη. Με τις ενέργειές τους, διαθέτουν τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση βοήθησαν στον εντοπισμό του δράστη.

Μαρτυρία Ηγούμενου της Ι.Μ. Προυσού για το συμβάν

‘’Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της 29ης Μαΐου 2019, χτύπησε ο συναγερμός του καθολικού ναού της μονής Προυσιωτίσσης. Αμέσως έσπευσε ένας διακονιτής της μονής, που εντόπισε τον ληστή εντός του παρεκκλησίου της Παναγίας, να έχει παραβιάσει το κουτί των ταμάτων. Από την κρούση του συναγερμού, άμεσα παρευρέθη ένας εργάτης της μονής, όπως και εγώ. Τότε άρχισε ανθρωποκυνηγητό, μέχρι που ο ληστής απείλησε τον πρώτο από εμάς, τον διακονιτή, με αιχμηρό αντικείμενο.

Με τις πάντα στοχευμένες ενέργειες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευρυτανίας και του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά, ο εντοπισμός του δράστη έγινε γρήγορα.

Άλλως τε, η παρουσία  των αστυνομικών δυνάμεων στο μοναστήρι μας  είναι πάντα έντονη και συνάμα διακριτική, ώστε να εξασφαλισθεί και διαφυλαχθεί η κατ’ άνθρωπον προστασία της Ιεράς μας Εικόνας, των κειμηλίων, των προσκυνητών, αλλά και όλων όσοι διακονούμε στην Παναγία μας.’’