Δεν θα τους αφήσουμε να ισοπεδώσουν τα πάντα

Με κείμενό της – κάλεσμα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ευρυτανίας καλεί σε απεργία και κινητοποιήσεις για τη εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μαΐου, με κεντρικό αντικείμενο διαμαρτυρίας το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ:  

«Αγώνας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το 8ωρο και τα εργασιακά που κηρύσσει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας.

Το  νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο εργασίας για τα εργασιακά με επίκεντρο το ελαστικό ωράριο επιβάλλει σαρωτικές αλλαγές και καταργεί κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών.

Προβλέπει:

-Πλήρη απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας   μεταξύ εργαζομένου-εργοδότη.

-Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ)

-Εργάσιμη εβδομάδα διάρκειας 30-50 ωρών με συνδυασμό 6ωρης και 10ωρης απασχόλησης  καθιέρωση δηλαδή   ημερήσιου ωραρίου-λάστιχο.

-Κατάργηση του πενθημέρου με εργασία και τα Σαββατοκύριακα

-Εκτίναξη του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους της οικονομίας

-Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό.

-Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναγορεύεται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να δεσμεύσει την χώρα και τις μελλοντικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Για την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τα εργασιακά  και κοινωνικά δικαιώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι  της ταυτότητάς του, της Ιστορίας και των αγώνων για Ισότητα Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας και μάλιστα συνιστά πρόκληση να έρχεται αυτό το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας  lockdown και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή υποχρεωτικής τηλεργασίας αφαιρώντας ουσιαστικά και την δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης ,δράσης και κινητοποίησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ως κυβέρνηση στήριξε τους εργαζομένους και το εισόδημά τους, ενίσχυσε  τους ελέγχους στους χώρους εργασίας και αντέστρεψε την τάση απορρύθμισης  των εργασιακών σχέσεων που είχε επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων. Ενισχύθηκε το  Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιήθηκαν και αυστηροποιήθηκαν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Θεσμοθετήθηκαν ειδικές διατάξεις για την καταπολέμηση της μαύρης και απλήρωτης υποδηλουμένης εργασίας. Μετά  την έξοδο από τα μνημόνια επανέφερε τις συλλογικές  διαπραγματεύσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα δώσει την μάχη των μαχών στην αντιπαράθεση σε ένα σχέδιο που διαλύει κυριολεκτικά τον κόσμο της εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα που έκαναν κυβέρνηση την Ν.Δ. Η κυβέρνηση Νομοθετεί κατ εντολή του ΣΕΒ και αποφασίζει να κηρύξει πόλεμο στις δυνάμεις εργασίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι μονόδρομος η δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών. Θεωρεί απαραίτητο ένα στρατηγικό πλαίσιο συμμαχίας ανάμεσα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας καθώς και της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό που θα σπάει τα άβατα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.»