Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Καρπενήσι για το προσφυγικό

1782

Σε μια σειρά από συσκέψεις έχουν επιδοθεί οι αρχές και οι φορείς του Καρπενησίου για το ‘καυτό’ ζήτημα των ημερών, την άφιξη προσφύγων στο Καρπενήσι τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.
Η πρώτη επίσημη σύσκεψη όλων των αρχών και των φορέων της πόλης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδη Τασιού, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Τασιό, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σβερώνης Γιάννης, η αντιπολίτευση του Δήμου Καρπενησίου, καθώς και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγων Ξενοδόχων κλπ. Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το θέμα με διάφορες απόψεις να ακούγονται, αλλά με όλους να συμφωνούν ότι θα πρέπει να τεθούν όροι και προϋποθέσεις για τη χωρίς προβλήματα συνύπαρξη των προσφύγων με την κοινωνία του Καρπενησίου.
Μετά από λίγες ημέρες ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη σε εξοχικό κέντρο στην περιοχή της Ποταμιάς όπου συμμετείχαν οι αρχές του τόπου αλλά και όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής.

Ανοικτή επιστολή Μαντζούφα για τους πρόσφυγες

Ο αντιπρόεδρος Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Ιωάννης Μαντζούφας με ανοικτή επιστολή του αναφέρει για το θέμα:
«Ο Νομός μας είναι ορεινός και απομονωμένος και αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας το 60% του ενεργού πληθυσμού και μεγάλης πληθυσμιακής διολίσθησης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο τουρισμός ο οποίος έχει πολλές μορφές και τόσο η τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι ιδιώτες επαγγελματίες έχουν επενδύσει πολλά σε αυτόν.
Ο ορεινός τουρισμός επλήγη βαρύτατα από την οικονομική κρίση. Η πολιτεία δυστυχώς δεν έλαβε μέτρα φορολογικά ( φόροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ ), τιμολογιακά ( μείωση τιμών πετρελαίου και ρεύματος ), θεσμικά ( λευκές εβδομάδες, περισσότερα κουπόνια ΟΑΕΔ, Αγροτικής Εστίας ), επενδυτικά ( βελτίωση οδικού δικτύου, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου ), για να τον στηρίξει. Οι ασθενείς οικονομικά περιοχές στηρίζονται με μεταφορά πόρων. Με την δημιουργία δηλαδή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στρατοπέδων, κατ’ανάγκην και φυλακών. Στην περιοχή μας αντί να γίνουν αυτά μας μεταφέρουν λαθρομετανάστες.
Η άδικη και απορριπτέα απόφαση χωρίς την σύμφωνη γνώμη των φορέων και των επαγγελματικών οργανώσεων της περιοχής, του υπουργείου για την μεταφορά λαθρομεταναστών στον Νομό μας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους τουριστικούς επαγγελματίες του Νομού μας και θα βάλει με τα απρόβλεπτα αποτελέσματά της ταφόπλακα στην τουριστική δραστηριότητα.
Επί σειρά ετών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες πολυδάπανες από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τους επιχειρηματίες για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Αυτό έγινε με πολλούς τρόπους και πολλές θυσίες από μέρους τους.
Η απόφαση του υπουργείου ακυρώνει αυτές τις προσπάθειες, διότι η ύπαρξη λαθρομεταναστών στην περιοχή μας θα λειτουργήσει δυσφημιστικά προς αυτήν. Ενώ θα επωφεληθούν ανταγωνιστικοί προορισμοί που δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα οι οποίοι θα προτιμηθούν από τον υποψήφιο επισκέπτη. Στον επισκέπτη της περιοχής θα δημιουργηθούν φοβίες αναφορικά με την υγιεινή και την ασφάλεια του στον Νομό μας. Ο κύριος τουριστικός όγκος εισερχόμενου τουρισμού στον Νομό μας προέρχεται από το Ισραήλ. Οι Ισραηλίτες απεχθάνονται και αποφεύγουν να επισκέπτονται περιοχές όπου υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο. Υπάρχει πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την περιοχή μας στρεφόμενοι σε άλλες περιοχές που δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να πληγεί βαρύτατα η οικονομική ζωή της περιοχής. Θα επιβαρυνθεί και θα υποβαθμισθεί η καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο όλων των μόνιμων κατοίκων της περιοχής μας, θα υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας και προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς αρκετοί από αυτούς είναι φορείς ασθενειών εξαφανισμένων από την χώρα μας. Θα υπάρξει και θέμα με την κουλτούρα των κατοίκων της περιοχής μας καθώς οι λαθρομετανάστες είναι φορείς μιας άλλης μάλλον υποβαθμισμένης κουλτούρας και έχουν άλλες αντιλήψεις.
Η περιοχή μας έχει αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες και η μη ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας, δεν υπάρχουν ακόμη καλλιέργειες για να ασχοληθούν κάποιοι από αυτούς. Άρα οι προϋποθέσεις δεν είναι ευνοϊκές. Ελπίζω οι συνάδελφοι ξενοδόχοι να μην διαθέσουν τις μονάδες τους, ούτε οι συμπολίτες μας τα σπίτια τους για την στέγαση τους. Εκ’ των πραγμάτων έτσι θα αναιρεθεί η παράλογη και ζημιογόνα απόφαση του υπουργείου να στείλει λαθρομετανάστες στον Νομό μας.
Του πρόσκαιρου οικονομικού συμφέροντος ελπίζω να επικρατήσει το ενδιαφέρον για το καλό της πόλης και των πολιτών της. Όλοι οι παράγοντες και οι φορείς πρέπει να αναλογισθούν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες και τους επαγγελματίες του Νομού μας να σταθούν στο ύψος τους και να δράσουν ανάλογα».