Σφοδρή η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα

1981

Χιονισμένη και παγωμένη για μέρες η Ευρυτανία

Ο χειμώνας έχει δείξει για τα καλά τα δόντια του και πλήττει εδώ και μέρες ολόκληρη την Ευρυτανία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Από το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου 2019, η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ευρυτανίας και των δύο Δήμων βρέθηκε σε πλήρη δράση λόγω της πυκνής χιονόπτωσης σε ολόκληρο το νομό, έχοντας ξεκινήσει από τα Άγραφα που από το βράδυ έπεφτε πυκνό χιόνι το οποίο αμέσως το έστρωνε, δημιουργώντας ολισθηρότητα στους δρόμους.

Το πρωί της Πέμπτης, τα Άγραφα ξύπνησαν με 30-40 πόντους χιόνι που στα Βραγγιανά και το Τροβάτο έφταναν και τους 50 πόντους, ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε στο Δήμο Καρπενησίου, όπου χωριά όπως το Κρίκελλο, ‘θάφτηκαν’ στο χιόνι και η πόλη του Καρπενησίου ‘έδινε μάχες’ να εξομαλύνει την κυκλοφορία των οχημάτων, μιας και η κακοκαιρία ενέσκηψε μέσα στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς που πολλοί ήταν οι επισκέπτες της περιοχής που ήθελαν να χαρούν τις διακοπές τους. 

Στο κέντρο του Καρπενησίου, όλες τις ημέρες η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη αφού καθαρίζονταν συνεχώς οι δρόμοι, ενώ στα Άγραφα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αποστόλη Μάκκα, η κατάσταση ήταν μεν υπό έλεγχο, αφού τα μηχανήματα κι εκεί ήταν σε πλήρη δράση, αλλά λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σε έντονους ρυθμούς, δεν γινόταν να καθαριστούν εντελώς οι δρόμοι. 

Οι προσπάθειες να κρατηθεί σε όλο το μήκος του το οδικό δίκτυο ανοικτό όλες τις ημέρες, ήταν εξαιρετικά απαιτητικές, επειδή τα μηχανήματα έβρισκαν δυσκολίες σε πολλά σημεία,  λόγω του όγκου του χιονιού αλλά κυρίως λόγω του ολικού παγετού που επικρατούσε για πολλές ημέρες στην περιοχή και πάγωνε τα πάντα κι έτσι καθυστερούσε το εγχείρημα. Οι θερμοκρασίες έφταναν το βράδυ σε περιοχές της Ποταμιάς του Δήμου Καρπενησίου στους  -16ο C, ενώ οι ανώτερες δεν ξεπερνούσαν τους -3ο C.

Από χθες το μεσημέρι η κατάσταση του καιρού βελτιώθηκε αισθητά, έχοντας ηλιοφάνεια ολόκληρη η Ευρυτανία με τσουχτερό όμως κρύο. Οι αρχές παρόλη τη βελτίωση, παραμένουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο νέο κύμα κακοκαιρίας.

 

Ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων απόλαυσαν τον μικρό αποκλεισμό τους στα χωριά της Ευρυτανίας αλλά και το Καρπενήσι και χάρηκαν το τοπίο και τη φιλοξενία παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έφυγαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, φοβούμενοι την επιδείνωση του καιρού. Εξαιρετικά προσεκτικοί ήταν όσοι μετακινήθηκαν προς την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, γιατί η κακοκαιρία έχει πλήξει και περιοχές της Φθιώτιδας αλλά και περιοχές στα όρια Ευρυτανίας – Αιτωλοακαρνανίας. Το εθνικό οδικό δίκτυο προς Λαμία παρέμεινε ανοιχτό όλες τις ημέρες, ενώ το αντίστοιχο προς Αγρίνιο, στο ύψος του Αγίου Βλασίου – Χούνης, δεν καθαρίστηκε έγκαιρα δημιουργώντας προβλήματα στους ταξιδιώτες, όπως καταγγέλλει ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος μιλά για ολιγωρία από την Αιτωλοακαρνανία και θα διαμαρτυρηθεί, όπως δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό, με επιστολή του προς την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κα Χριστίνα Σταρακά.

 

Δηλώσεις των Αρχών

Περιφερειάρχης: «Σε αυτούς τους ανθρώπους θέλω να πω ένα ευχαριστώ από την καρδιά μου, γιατί είχαν απέναντί τους πρωτοφανείς συνθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το βάρος πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών, πολλές φορές, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα. Λειτουργήσαμε ικανοποιητικά γιατί το κάναμε συντονισμένα, μέσα στο πρόβλημα και με άμεσες αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Αντιπεριφερειάρχης: «Το 7ήμερο που πέρασε, χαρακτηρίστηκε από συνεχόμενα κύματα κακοκαιρίας, τα οποία έπληξαν απ’ άκρη σε άκρη το νομό. Ωστόσο, λόγω της πολύ καλής οργάνωσης που έχουμε ως Περιφέρεια, έχ επενδύσει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας (αύξηση και εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων, εγκατάσταση συστήματος ασύρματων επικοινωνιών και ηλεκτρονικής διαχείρισης του στόλου) καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Τόσο το εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο ήταν συνεχώς ανοικτό χωρίς να υπάρχουν συγκοινωνιακοί αποκλεισμοί».

Δήμαρχος Καρπενησίου: «Με συντονισμένες προσπάθειες, καλή διαχείριση του ανθρώπινου και μηχανικού δυναμικού και με συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας και των Αρχών, καταφέραμε να ανταποκριθούμε και στα 3 κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν το Δήμο από τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Σήμερα, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, εξακολουθούμε να επεμβαίνουμε με ρίψη αλατιού και καθαρισμό δρόμων. Κανένα κατοικημένο χωριό δεν υπάρχει που να μην έχει πρόσβαση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη πέρα και πάνω από ωράρια όλες αυτές τις ημέρες.