Διαμαρτυρία επισκέπτριας για τη λειτουργία του Μουσείου

Ποια η απάντηση του Δήμου

Μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στο κοινό το Μουσείο Βουνού που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου. Να θυμίσουμε ότι το μουσείο περιέχει εργαλεία και διάφορα αντικείμενα από τον εξοπλισμό των ορειβατών στα χιονισμένα βουνά, ειδικές στολές αλλά και προσωπικά αντικείμενα από σημαντικούς χιονοδρόμους – ορειβάτες του τόπου μας, με αρκετούς από αυτούς να μη βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Αρκετά μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών στο κάλεσμα του Δήμου, ώστε να καταφέρει το μουσείο να παραμείνει ανοικτό. Οι δημότες της πόλης που θα συμμετάσχουν εθελοντικά θα είναι πιθανότητα πέντε (5) στον αριθμό, επανδρώνοντας το μουσείο για τουλάχιστον δύο (2) μήνες. Το μουσείο θα είναι ανοικτό από Παρασκευή έως και Κυριακή.

Σχετική όμως με τη γενικότερη λειτουργία του Μουσείου Βουνού, ήταν και η διαμαρτυρία επισκέπτριας που απεστάλη στον Ευρυτανικό Παλμό, προ ολίγων μηνών σχετικά με τη μη εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω μουσείου. Η ίδια αναφέρει στη διαμαρτυρία της ότι επισκέφτηκε το Μουσείο Βουνού σε ώρα λειτουργίας, βρήκε όμως την πόρτα του μουσείου κλειστή, δηλώνοντας έντονη την απογοήτευσή της, καθώς ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη.

Η απάντηση του Δήμου Καρπενησίου

Σε επικοινωνία μας με την υπεύθυνη του μουσείου Αντιδήμαρχο κα. Σοφία Ζαλοκώστα, μας ανέφερε ότι το διάστημα εκείνο απασχολούνταν από το Δήμο μέσω οκτάμηνου κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ άτομο σχετικό με το αντικείμενο. Από την πλευρά του ο Δήμος Καρπενησίου διαβεβαιώνει ότι καμία τέτοια διαμαρτυρία ουδέποτε έφτασε στα χέρια του, ενώ ο υπάλληλος που απασχολούνταν τηρούσε κανονικά το ωράριό του, όντας τυπικός σε αυτό.

Η επιστολή διαμαρτυρίας της επισκέπτριας

«Προς τον Δήμαρχο Καρπενησίου, κ. Νικόλαο Σουλιώτη.

κ. Δήμαρχε, είχα την χαρά να επισκεφτώ τον νομό σας και να δω τις φυσικές ομορφιές του τόπου σας. Ήρθα με το ΚΑΠΗ  Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης.  Επισκεφτήκαμε το πολιτιστικό Μουσείο σας και πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που τόσο ένθερμα, φιλόξενα και γεμάτα αγάπη και περηφάνια ήταν τα παιδιά εκεί, ήταν τόσο ζεστά, ήρθαμε πολύ κοντά, που μάθαμε και τα ονόματα τους, η Ηλιάνα και ο Θανάσης με πόση αγάπη και ενθουσιασμό παρουσίαζαν και μας ενημέρωσαν  σχετικά με τα ευρήματα που έχετε στο μουσείο και με πόση υπομονή, φροντίσανε να δούμε την κρυμμένη πια εκκλησία της λίμνης των κρεμαστών. Αληθινά έμεινα και όχι μόνο εγώ όλο το γκρουπ άναυδοι με την φιλοξενία και ενημέρωση των παιδιών. Και κατηφορίζοντας να επισκεφτούμε το μουσείο του βουνού περιμένοντας να έχουμε την ίδια ενημέρωση και φιλοξενία βρεθήκαμε μπροστά σε μια έκπληξη αναπάντεχη, δεν ήταν κανείς, ήταν κλειστό και το χειρότερο και ειρωνικό όλων, ήταν ότι  είχε αναρτημένο ωράριο και έλεγε για Παρασκευή ότι κλείνει στις 9 το βράδυ, εμείς ήμασταν εκεί στις 7 η ώρα την Παρασκευή 13/9/’19 και από ότι μάθαμε δεν άνοιξε καθόλου τουλάχιστον εκείνη την ημέρα. Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει αλλά είχε και ξένους τουρίστες και αναρωτιέμαι τι εικόνα δείχνουμε για αυτό που παράγει η χώρα μας, και θα θέλαμε να είμαστε υπερήφανοι, τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας. Και ακόμη τι πιο λυπηρό, από τα άτομα που ρωτήσαμε για να το βρούμε  οι μισοί δεν ξέρανε καν ότι υπάρχει  και ναι δυστυχώς ήταν καρπενησιώτες. Και όσο γι εμάς μεγάλοι άνθρωποι και τόσο δύσκολη η διαδρομή δεν ξέρω αν θα έχω την ευκαιρία να  ξανά επισκεφτώ την πόλη σας και να βρω ανοιχτό το μουσείο σας γιατί είμαι από τους ανθρώπους που όπου πάνε θέλω να μαθαίνω για τον πολιτισμό του τόπου. Κι επειδή μπορεί να μου πείτε λίγο το προσωπικό και ο δήμος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες θα σας πω κι εγώ με την σειρά μου μην έχετε αναρτημένο ωράριο, γράψτε όποτε μπορεί ο δήμος θα το ανοίγει…. Λυπάμαι που έχασα την  ευκαιρία να μάθω κάτι για τα όμορφα καταπράσινα βουνά σας και ελπίζω να είναι πιο τυχεροί οι επόμενοι επισκέπτες του Δήμου σας. Να μην παραλείψω να σας πω και για τον κ. Δημήτρη, που πήγαμε χθες, και με πόσο πάθος και γνώση μας παρουσίασε το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, και ακόμα ότι έλειπε (μάλλον με άδεια) και ήρθε μόνο για να μας. Τέλεια η ενημέρωσή του και συγκινητική.  

Δεν είχα πρόθεση να φτάσω μέχρι τα μέσα ενημέρωσης, δυστυχώς το έστειλα χθες το πρωί στον Δήμαρχο και  προσπαθώ από χθες να μάθω αν το έλαβε. Δυστυχώς δεν με εξυπηρετεί κανείς στη δημαρχεία, όλοι δεν μπορούν να δουν το μήνυμα γιατί είναι στο γραφείο του Δημάρχου και να ξαναπάρω και να ξαναπάρω. Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει σαν  ενημέρωση, κάντε ότι πιστεύεται ότι είναι για το καλό του τόπου σας. Σας ευχαριστώ  πολύ.        

Η επισκέπτρια

Μπογατίνη Νούλα»