Τάρτα με προσούτο και τυριά …με εκλεκτά υλικά Ευρυτανίας

0
2973

Προετοιμασία: 20’ | Ψήσιμο: 45’| Μερίδες: 8

Βαθμός Δυσκολίας: **

Υλικά   

Για τη ζύμη

255 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. baking powder

λίγο αλάτι

113 γρ. βούτυρο ανάλατο (κατευθείαν από το ψυγείο)

2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Για τη γέμιση

450 γρ. τυρί γραβιέρα

3 μεγάλα αυγά

1/4 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα

113 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα

115 γρ. προσούτο κομμένο σε μικρά κομμάτια

2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Πιπέρι

Εκτέλεση            

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε και τα αυγά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη μαλακιά ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη μοιράζουμε στα δύο. Ανοίγουμε με το πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλλο και το τοποθετούμε στον πάτο φόρμας (23 εκ.) που ανοίγει. Επειδή είναι πολύ αφράτη η ζύμη θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλα σας για να απλώσετε το φύλλο ομοιόμορφα. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με μια σπάτουλα. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε στην επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190oC.