Είκοσι και πλέον έτη από την πρώτη καλαίσθητη έκδοση του λευκώματος «Άγραφα – Εκκλησίες – Αρχαιολογικοί Χώροι – Παραδοσιακά Κτίσματα» η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Νομού Καρδίτσας προχώρησε στην επανέκδοση του βιβλίου «Τα ιστορικά Άγραφα – Εκκλησίες – Μοναστήρια – Αρχαιότητες – Πετρογέφυρα – Φυσικό Περιβάλλον – Ιστορικό Πανόραμα».

Ύστερα από πολυετή εργασία, κατά την οποία αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως επιστημονικές εργασίες, άρθρα εφηµερίδων και περιοδικών, µονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, µας προσφέρεται ένα έργο στο οποίο δίνονται µε πληρότητα σηµαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία, τους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων των αγραφιώτικων χωριών.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Εκτυπωτική Καρδίτσας» σε επιμέλεια του Βασίλη Τσαντήλα.

«Το πιο πάνω έργο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών είναι μια πολύ χρήσιμη εργασία για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής και γενικής ιστορίας και αρχαιολογίας, αλλά εξίσου και για κάθε έναν, και κυρίως νεότερο πολίτη, που ενδιαφέρεται και αναζητά πνευματική τροφή σε όσα συνέβησαν στον χώρο των Αγράφων από την προϊστορική ως τη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για ένα έργο που απαίτησε πολύχρονη ενασχόληση, συστηµατική εργασία και αξιοποίηση πολλών και διαφορετικών πηγών, καθώς και αξιοποίηση τοπικών ιστορικών, αξιοποίηση γραπτών, αλλά ακόμη και προφορικών μαρτυριών, με σημειώσεις και σχετική βιβλιογραφία» τονίζει ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος, επί τιμή έφορος Αρχαιοτήτων, υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα, ναοί και φημισμένα μοναστήρια, ξυλόγλυπτα τέμπλα, θρησκευτικά κειμήλια, πετρόχτιστα τοξωτά γεφύρια, λαογραφικά μουσεία, σπουδαίο φωτογραφικό υλικό από τα ανταμώματα και τα συνέδρια των κατοίκων των Αγράφων. Αναδεικνύονται ιστορικά πρόσωπα που έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της αγραφιώτικης γης. Άνθρωποι που πραγµατοποίησαν αξιοσηµείωτα έργα, επιστήµονες που διακρίθηκαν στα γράμματα, καλλιτέχνες που αναδείχτηκαν για το έργο τους και κόσµησαν το περιβάλλον.

Το λεύκωμα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader 2014 – 2020 με την καλύτερη αξιολόγηση και διατίθεται δωρεάν σε συλλόγους, ΟΤΑ, βιβλιοθήκες, εκκλησίες, ερευνητές, υποστηρικτές της Ένωσης και καλύπτει μια περίοδο 6.000 ετών ιστορίας και πολιτισμού των Αγράφων (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)