Θρίλερ με εξαφάνιση 48χρονης από το Καρπενήσι

Βατραχάνθρωποι ‘χτενίζουν’ τη Λίμνη Κρεμαστών

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία της Ευρυτανίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 48χρονης γυναίκαςαπό το Καρπενήσι που εξελίσσεται σε θρίλερκαι συγκλονίζει ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια γυναίκα δραστήρια και κοινωνική, μητέρα 19χρονου αγοριού που αγνοείται από το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε και βρέθηκε το αυτοκίνητό της πάνω στη Γέφυρα Τατάρνας στη Λίμνη Κρεμαστών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, το απόγευμα, όταν η Αστυνομία Καρπενησίου ειδοποιήθηκε να μεταβεί άμεσα στη Λίμνη Κρεμαστών και συγκεκριμένα στη Γέφυρα Τατάρνας γιατί αγνοείται η 48χρονη βοηθός μικροβιολόγου από το Καρπενήσι, γνωστή στην τοπική κοινωνία λόγω της εργασίας της και των κοινωνικών της επαφών.

Στη μέση ακριβώς της Γέφυρας βρέθηκε το αυτοκίνητο της 48χρονης κλειδωμένο, σύμφωνα με πληροφορίες και η νεαρή γυναίκα να αγνοείται, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκε ένα ζευγάρι παπούτσια, το κινητό, τα προσωπικά της αντικείμενα και ένα ιδιόχειρο 10σέλιδο σημείωμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά θεωρείται από τις αρχές κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης. Στη δημοσιότητα έχουν διαρρεύσει μικρά τμήματα του σημειώματος, όπως η φράση ‘Να προσέχεις το παιδί…’, αναφερόμενη προφανώς προς τον σύζυγό της και “Αν με βρείτε τραυματισμένη να κάνετε ευθανασία”, που υποδηλώνει ότι πιθανά να προσπάθησε να κάνει κακό στον εαυτό της. Κανένα στοιχείο όμως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές αρχές.

Άμεσα η Αστυνομία Καρπενησίου βρέθηκε στο σημείο όπου ξεκίνησε τις έρευνες εντοπισμού της γυναίκας, που έχει να δώσει σημεία ζωής από τις 15.30 το μεσημέρι, Μαζί έσπευσαν και ηΠυροσβεστική, μέλη του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, την 7η ΕΜΑΚ από τη Λαμία και απλούς πολίτες. Η έρευνα κράτησε μέχρι αργά το βράδυ αλλά απέβη άκαρπη.

Στην τελευταία της ανάρτηση στα socialmedia η γυναίκα έχει αναρτήσει μια φωτογραφία από την κορυφή του βουνού και κοιτάει προς την άλλη γέφυρα της Λίμνης των Κρεμαστών, τη Γέφυρα Επισκοπής και όπως όπως φαίνεται η λήψη δεν ήταν εκείνης της μέρας, αλλά προγενέστερες.

Οι έρευνες των διασωστών επικεντρώνονται μέσα στην τεχνητή λίμνη, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η 48χρονη έδωσε τέλος στη ζωή της.

Στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης έχουν επιστρατευτεί, δύτες, βάρκες ακόμη και drone, που σαρώνουν όλη την λίμνη, όσο διαρκεί το φως της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άκαρπες προσπάθειες εντοπισμού μέσα στη λίμνη, οδήγησαν τα συνεργεία που συμμετέχουν στις έρευνες να ψάχνουν και στη στεριά περιμετρικά της λίμνης.

Αναλυτικά για το ιστορικό την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου από τις πρώτες πρωινές ώρες όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ξεκίνησαν ξανά τις έρευνες στην περιοχή με βάρκες στη λίμνη, πεζοπόρα από την στεριά, αλλά και με drone που διαθέτει μέλος του Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Διασωστικού εκπαιδευτής Σαμαρειτών από το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας και τον ενημέρωσε ότι υπάρχει δυνατότητα να συνδράμουν στις έρευνες για την αγνοούμενη με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα “Emilysonar” που διαθέτουν.

Έτσι αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ζητηθεί η συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού με το ρομποτικό σύστημα, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου οι έρευνες συνεχίστηκαν από νωρίς το πρωί μέσα στη Λίμνη αλλά και από στεριά, ενώ μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στο σημείο έφτασε τετραμελής ομάδα εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα, η οποία με το ρομποτικό “Emily” έκανε έρευνες με τα συστήματα που διαθέτει στον βυθό της λίμνης.

«Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που διεξήγαγε το κλιμάκιο του Ε.Ε.Σ σαρώνοντας τον βυθό της λίμνης, εντοπίστηκε πιθανό σημείο σε μεγάλο βάθος που μπορεί να σχετίζεται με την εξαφάνιση. Οι ενδείξεις δόθηκαν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου δύτες να ερευνήσουν το σημείο τις επόμενες ώρες» ανακοίνωσε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη σελίδα του στο facebook το απόγευμα του Σαββάτου.

Από την Κυριακή25 Σεπτεμβρίου και μετά οι έρευνες συνεχίζονταικαι με την συνδρομή ειδικής ομάδας βατραχανθρώπων του Λιμενικού σώματος, την ΕΜΑΚ, την ΠΥ Καρπενησίου και την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας. Δυστυχώς, οι τέσσερις δύτες που βούτηξαν σε δύο συγκεκριμένα σημεία κάτω από τη γέφυρα δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κάτι, τόσο λόγω του μεγάλου βάθους αλλά και λόγω της περιορισμένης ορατότητας που υπάρχει από τα φερτά υλικά.

Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου με καταδύσεις στη λίμνη, χωρίς όμως επιτυχία. Ο Πύραρχος, Στέργιος Φυσέκης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα mega» σχετικά με τις εξελίξεις των ερευνών. «Το sonar της δεύτερης βάρκας της ΕΜΑΚ, “χτένισε” χθες όλη την περιοχή και δεν μπόρεσε να βρει κάτι στο σημείο που υποδείξανε» ανέφερε ο κ. Φυσέκης. Τόνισε επίσης πως η λίμνη έχει μεγάλη ιδιαιτερότητα, ο πυθμένας του είναι κλιμακωτός που σημαίνει πως το βάθος του δεν είναι ίδιο σε όλα τα σημεία και επίσης υπάρχουν πολλά αντικείμενα μέσα. «Οι έρευνες συνεχίζονται από ‘κει που είχαν μείνει χθες, δηλαδή οι δύτες φτάσανε χθες ως ένα σημείο, σήμερα θα συνεχίσουν πιο βαθιά».

Χθες Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις έρευνες που γίνονται στη λίμνη Κρεμαστών συμμετείχε και υποβρύχιο drone, που μπορεί να φτάσει σε βάθος 100 μέτρων και ειδικοί δύτες, αλλά και η 6η ημέρα ερευνών έκλεισε χωρίς να βρεθούν ίχνη της 48χρονης.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στις έρευνες. Μας έγινε αίτημα από την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος από χτες να φέρουμε το υποβρύχιο drone που διαθέτουμε. Έχουν αντιμετωπίσει δύο σημεία οι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού και είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε» είπε μιλώντας στο Star ο επικεφαλής της ομάδας ΟΦΚΑΘ από τη Θεσσαλονίκη, Χ. Ράμμος, που συμμετέχει στις έρευνες.«Για να καλυφθεί η λίμνη χρειάζονται ημέρες. Εμείς θα πάμε σε συγκεκριμένα σημεία που θα μας υποδείξουν οι δύτες» πρόσθεσε.Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας, πυροσβέστες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευρυτανίας, άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ Λαμίας, 1ης ΕΜΑΚ Αθηνών, 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, και 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας. Επίσης 4 σαμαρείτες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πατρών με το ρομποτικό σύστημα «Emilysonar”, το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας(ΕΔΣΕ), ειδική ομάδα βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, ο Δήμος Αγράφων και η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κα Αργυρώ Διώτη, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, και πολλοί κάτοικοι-εθελοντές από τα κοντινά χωριά.

Οι μέρες πριν την εξαφάνιση

Κομβικό σημείο στις έρευνες φαίνεται να παίζει ο σύζυγος της 48χρονης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο σημείο των ερευνών και παρακολουθεί μαζί με συγγενικά του πρόσωπα και την παρουσία της δικηγόρου του, από κοντά τις έρευνες των διασωστικών σωμάτων.

Δυο μέρες πριν την εξαφάνιση της 48χρονης φέρεται ότι ο σύζυγός της βρέθηκε απέναντι στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας. Τον φερόμενο ξυλοδαρμό της 48χρονης επιβεβαίωσε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Διοικητής του νοσοκομείου Καρπενησίου, Δημήτρης Καρατσίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγνοούμενη, λίγα 24ωρα πριν την εξαφάνισή της, βρέθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση που παρέπεμπε σε ξυλοδαρμό. «Η γυναίκα ήρθε στο νοσοκομείο και την περιέθαλψαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς από την εικόνα της και μόνο είχε εμφανή τραύματα, μώλωπες και διάφορα άλλα θλαστικά τραύματα που επιβεβαιώθηκαν από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε. Δεν έχω κάποια άλλη πληροφορία, δεν γνωρίζω τι μεσολάβησε τα επόμενα 24ωρα μέχρι την εξαφάνισή της», δήλωσε ο ίδιος στον Alpha. Ο σύζυγός της συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου, έγινε το δικαστήριο με προσωρινή απόφαση περιοριστικών μέτρων αλλά δεν ολοκληρώθηκε η δίκη μιας και η 48χρονη ζήτησε την εξέταση δικού της αυτήκοου μάρτυρα.

Τι εξετάζει η Αστυνομία

Σε βίντεο ντοκουμέντο από σταθερή κάμερα που εξασφάλισε το Star φαίνεται η 48χρονη να οδηγεί προς τη γέφυρα Τατάρνας. Το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε στις 13.12 την ημέρα που εξαφανίστηκε και δείχνει την διαδρομή της 48χρονης προς τη λίμνη, ενώ φαίνεται ν φοράει άσπρη μπλούζα και οδηγεί το μαύρο αγροτικό. Η απόσταση από την ώρα που τραβήχτηκε το βίντεο μέχρι και τη λίμνη είναι 12 χιλιόμετρα, περίπου 20 λεπτά με κανονική ταχύτητα.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται οι σημειώσεις της γυναίκας που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό της, το όχημα και οι επικοινωνίες που είχε η 48χρονη λίγο πριν την εξαφάνιση της.Με την αρχική εκτίμηση να δείχνει αυτοχειρία, αλλά με πολλά κομμάτια του παζλ ακόμα ανοιχτά, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεχίζουν την έρευνα προς πάσα κατεύθυνση.