Τηλεοπτική κάλυψη θα έχουν πλέον 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που ανήκουν στις «Λευκές Περιοχές», αποκτώντας πρόσβαση με δωρεάν τηλεοπτικό σήμα. Συγκεκριμένα, χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία υπεγράφη λίγες ημέρες πριν από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στις περιοχές αυτές ανήκει ο Δήμος Καρπενησίου με τις Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου, Δομνίστας, Κτημενίων, Φουρνά, Προυσού και Ποταμιάς, αλλά και ο Δήμος Αγράφων με τις Δημοτικές Ενότητες Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας. Η πρόσβαση όσο και η εγγύηση για τον εξοπλισμό παρέχονται δωρεάν για διάστημα οκτώ ετών. Με τη δράση αυτή διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες η δυνατότητα πρόσβασης στην πολυφωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ενώ τηρούνται οι αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας, καθώς η παροχή του τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω της δράσης δύναται να παρέχεται μέσω όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών (δορυφορική, επίγεια, ευρυζωνική). Το συνολικό ύψος της δράσης αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι 15 Ιουλίου οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι μπορούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2021 να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στη σελίδα white-areas.gov.gr, χωρίς υποχρέωση επισύναψης ή προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Οι μόνιμοι κάτοικοι που ανήκουν σε «Λευκή Περιοχή», μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Εάν δεν επιθυμούν να την υποβάλουν ψηφιακά, μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΚΕΠ της περιοχής κατοικίας τους. Για να καταθέσουν την αίτηση ψηφιακά, θα χρειαστούν μόνο: Οι κωδικοί  taxisnet και ο ενδεκαψήφιος αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Για να καταθέσουν την αίτηση σε ΚΕΠ, θα χρειαστεί μόνο: Το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας και ο ενδεκαψήφιος αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Βέβαια, να θυμίσουμε ότι η ίδια διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον εξοπλισμό τηλεοπτικού σήματος, είχε ζητηθεί και είχε γίνει και πριν από δύο περίπου χρόνια στις περιοχές της Ευρυτανίας χωρίς να έχει προχωρήσει καμία ενέργεια μέχρι στιγμής. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα λυθεί το ζήτημα του τηλεοπτικού σήματος μιας και πολλές είναι οι περιοχές που δεν έχουν καθόλου σήμα εδώ κι ένα μήνα σχεδόν, αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.