Δήμος Καρπενησίου

Σε τρεις άξονες που θα συνδυάζουν τιμητικές εκδηλώσεις και δράσεις σε ένα ‘ταξίδι’ 200  χρόνια πίσω, στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, περιλαμβάνει το πανηγυρικό πρόγραμμα εορτασμών του Δήμου Καρπενησίου, που θα ξεκινήσει στα τέλη του ερχόμενο Ιουλίου και θα διαρκέσει όλο τον μήνα Αύγουστο. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του δήμου:

‘‘Το 2021 είναι μια συμβολική χρονιά για την πατρίδα μας καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Δήμος Καρπενησίου τιμά την επέτειο των 200 χρόνων σεβόμενος την ιστορία του τόπου μας αλλά και οραματιζόμενος το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης αλλά και δράσεων συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον. Δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης επιμερίζεται σε 3 άξονες:

Άξονας Α’: «Τιμητικές εκδηλώσεις στους ήρωές μας»

Τέσσερις εμβληματικές προσωπικότητες – Τέσσερις θεματικές ενότητες δράσεων και εκδηλώσεων 

Ένταξη στο πρόγραμμα δράσεων – εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ημερολόγιο δράσεων – εκδηλώσεων

•             Τιμούμε τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη

31 Ιουλίου 2021 | Άγιος Ανδρέας – 1 Αυγούστου 2021 Καρπενήσι:

Εκδήλωση μνήμης στη γενέτειρα του ήρωα Άγιο Ανδρέα – Αγώνας δρόμου «Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821» και τιμητική εκδήλωση στο Μνημείο ου ήρωα στο Καρπενήσι.

•             Τιμούμε τον Μάρκο Μπότσαρη

6 Αυγούστου 2021 | Καρπενήσι – 7 Αυγούστου 2021 Κεφαλόβρυσο

Μποτσάρεια 2021

Πομπή Πολιτιστικών Συλλόγων και Φιλαρμονικών – Μουσική εκδήλωση στο Καρπενήσι – Αγώνας δρόμου «Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821» – Θεατρικό δρώμενο με την Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλόβρυσου και τον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

•             Τιμούμε τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

20 & 21 Αυγούστου 2021 | Προυσός

Μουσική εκδήλωση – Πεζοπορική διαδρομή «Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821».

•             Τιμούμε τους Γιολδασαίους και τους Ευρυτάνες αγωνιστές της Μάχης της Καλιακούδας

22 Αυγούστου 2021 | Λακκώματα Καλιακούδας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στη Μάχη της Καλιακούδας.

Άξονας Β’: «Το 2021 παράθυρο για το μέλλον»

Ακολουθώντας τα Αχνάρια των Αγωνιστών του 1821 που έδρασαν στον τόπο μας, αναδεικνύουμε «Ορεινές διαδρομές σε έναν Ιστορικό και Αυθεντικό Τόπο Ζωής».

Κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υποβάλαμε πρόταση για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων, η οποία προεγκρίθηκε για χρηματοδότηση.

Συνοπτική περιγραφή πρότασης: Ακολουθώντας τέσσερις διαδρομές και μονοπάτια της περιοχής μας στα οποία περπάτησαν σπουδαίοι ήρωες του 1821, αναδεικνύουμε ένα νέο τρόπο ζωής κοντά στη φύση. Σηματοδοτούμε, τοποθετούμε σημεία θέας και ανάπαυσης, χαρτογραφούμε τις διαδρομές, τις προβάλλουμε και τις αναβαθμίζουμε τουριστικά βασιζόμενοι στις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό ( π.χ. Virtual Reality videos, διαδραστικοί χάρτες, video mapping, info-Kiosks κλπ.) Περπατάμε, αθλούμαστε εναλλακτικά, τρώμε υγιεινά διατηρώντας σωματική και ψυχική ευεξία. Η πρόταση συνοδεύεται με δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού βασισμένη στις τελευταίες τεχνολογίες.

Άξονας Γ’: «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821» 

Δύο νέοι του τόπου μας, θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων στην Ευρώπη. Οι νέοι θα επιλεχθούν κατόπιν αξιολόγησής τους από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Όλες οι παραπάνω επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς του Δήμου μας έτσι ώστε να ενισχύσουμε το «μαζί», να συνθέσουμε ιδέες και να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα όπως αρμόζει στην ιστορία του τόπου μας. Μια πορεία συνεργασίας ξεκινάει…’’.