Οι καθυστερήσεις – τα χρονοδιαγράμματα – πότε ολοκληρώνονται

Τι δηλώνουν Τασιός και Σουλιώτης

Το περιβόητο Γιαπί στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου, το Αθλητικό Κέντρο, ο Βιολογικός καθαρισμός, η ανάπλαση της Πειραϊκής – Πατραϊκής, η νέα γέφυρα της Τέμπλας, το έργο στα Ακώνια, είναι μερικά από τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή αναμενόταν να ξεκινήσουν εδώ και αρκετό καιρό, προκαλώντας την απορία ή και τον εκνευρισμό των πολιτών. Ιδιαίτερα στα θέματα οδικού δικτύου οι καθυστερήσεις συχνά φέρνουν αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται πολλά έργα του Δήμου Καρπενησίου και της Π.Ε. Ευρυτανίας που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, των υποδομών του Δήμου Καρπενησίου και ολόκληρου του νομού, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, όπως μας διαβεβαιώνουν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασιός και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης. Αναλυτικότερα όσον αφορά το Δήμου Καρπενησίου σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα που αφορούν την αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου, τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, την κατασκευή του Κειμηλαρχείου Φουρνάς, την κατεδάφιση του ξενώνα ‘’Αντιγόνη’’ στο Μεγάλο Χωριό, την αξιοποίηση – διαμόρφωση πλατείας του παλιού εργαστασίου της Πειραϊκής- Πατραϊκής, την αντικατάσταση7χλμ. αμιαντοσωλήνων στο Καρπενήσι, καθώς και την κατασκευή δικτύου ύδρευσης Ποταμιάς. Σχετικά με τα έργα που αφορούν την Π.Ε. Ευρυτανίας αυτά είναι η κατεδάφιση του κτιρίου στο κέντρο του Καρπενησίου, η κατασκευή της νέας γέφυρας Τέμπλας και η διάνοιξη του δρόμου στην περιοχή Ακόνια.

Τα χρονοδιαγράμματα των έργων Δήμου Καρπενησίου

Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

Ύστερα από επικοινωνία μας με το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά για τα χρονοδιαγράμματα των έργων του Δήμου ανέφερε ότι για το έργο «Αξιοποίηση – Εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου» προϋπολογισμού 2,35 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία, αλλά βρίσκεται στη φάση ανάδειξης αναδόχου μετά τη διένεξη των αναδόχων και την προδικαστική προσφυγή της εταιρείας «ΑΝΤΑΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ- ΑΛΚ. ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕ», θέτοντας προς το παρόν εκτός διαγωνισμού τον ανάδοχο που είχε οριστεί προσωρινά από την επιτροπή. Στις 22 Οκτωβρίου 2020 αναμένεται να εκδικαστεί η ένσταση των κ. Ανταίος – Σπανός.

Πλατεία Πειραϊκής Πατραϊκής – Βιολογικός Καθαρισμός

 Όσον αφορά στο έργο «Αξιοποίηση – Διαμόρφωση πλατείας Π. Πατραϊκής», συνολικού ποσού 109.823,08€με Φ.Π.Α. και με προθεσμία περαίωσης των εργασιών δεκατεσσάρων (14) μηνών, ο ανάδοχος έλαβε παράταση ολοκλήρωσης των εργασιών έως 20 Ιανουαρίου 2021. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου δήλωσε ότι «το έργο εκτελείται κανονικά». Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού προϋπολογισμού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ επίσης εκτελείται κανονικά και αναμένεται ως το τέλος του έτους να παραδοθεί. Σκοπός είναι τα λύματα να επεξεργάζονται από το νέο Βιολογικό Καθαρισμό, ώστε να βγαίνει καθαρό νερό που θα χύνεται στο ποτάμι. Πρόκειται για ένα έργο που απασχόλησε πολύ για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία. Πριν την παράδοσή του στο Δήμο Καρπενησίου θα τεθεί σε λειτουργία δοκιμαστικά, με ευθύνη του εργολάβου για έξι μήνες.

Ξενώνας ‘’Αντιγόνη’’ Κειμηλαρχείο Φουρνά – Αμιαντοσωλήνες Καρπενησίου – Ύδρευση Ποταμιάς

Σχετικά με την κατεδάφιση του ξενώνα ‘’Αντιγόνη’’ στο Μεγάλο Χωριό σύμφωνα με το κ. Σουλιώτη ολοκληρώνονται από την Τεχνική Υπηρεσία οι μελέτες, ενώ είναι ήδη διασφαλισμένη η πίστωση για να προχωρήσει η δημοπράτησή του την άνοιξη. Παράλληλα με γρήγορους ρυθμούς κατασκευάζεται το Κειμηλαρχείο στα Φουρνά, συνολικής δαπάνης 350.584,92 € μαζί με ΦΠΑ. Το συμφωνητικό μεταξύ Δήμου Καρπενησίου και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έργο αυτό υπογράφτηκε στις 6 Ιουνίου 2018, ενώ ως προθεσμία περαίωσης των εργασιών ορίστηκαν οι (24) μήνες. Επιπλέον ήδη έχει δημοπρατηθεί και έχει γίνει ανάδειξη του αναδόχου για το έργο αντικατάστασης 7χλμ αμιαντοσωλήνων στο Καρπενήσι, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, ενώ με εντατικούς ρυθμούς κατασκευάζεται το έργο της ύδρευσης της περιοχής της Ποταμιάς προϋπολογισμού 1.074.193,55€. Το έργο θα εκτελεστεί με προθεσμία δώδεκα (12) μηνών.

Τα έργα της Π.Ε. Ευρυτανίας

Καθυστέρηση έχει σημειωθεί στο έργο που αφορά την κατεδάφιση του κτιρίου στο κέντρο του Καρπενησίου λόγω του κορωναϊού. Το έργο αναμένονταν να ξεκινήσει να υλοποιείται το καλοκαίρι, αλλά κρίθηκε αδύνατη λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού η προσέλευση εργατών από άλλες περιοχές. Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί σε διάρκεια 12 μηνών, ενώ το όλο έργο κατεδάφισης θα στοιχίσει 321.580 ευρώ. Σχετικά με την κατασκευή της νέας γέφυρας Τέμπλας προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, η μελέτη για το σημαντικό έργο κατασκευής της νέας γέφυρας έχει ξεκινήσει ήδη από το 2016. Σύμφωνα με την εργολαβική σύμβαση οι εργασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2020 και μέχρι τέλος του χρόνου η γέφυρα να είναι έτοιμη.

Σε επικοινωνία μας με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδη Τασιό, μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά καθυστερήσεις και ότι όλα τα έργα είναι εμπρόθεσμα, με αναγκαστική παύση εργασιών κατά τη διάρκεια του lockdown.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τασιός μας ανέφερε: «Η σύμβαση του έργου που αφορά τις εργασίες μερικής κατεδάφισης του κτηρίου υπογράφτηκε στις 27-04-2020 και έχει  χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το ένα έτος, ήτοι μέχρι 27-04-2021. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στον έλεγχο από την Νομική μας υπηρεσία του ασφαλιστήριου συμβολαίου του έργου που μας έχει καταθέσει ο ανάδοχος ώστε να συνάδει με τους όρους της διακήρυξης, και στην έγκριση της μελέτης εφαρμογής της κατεδάφισης που μας έχει καταθέσει ο ανάδοχος σύμφωνα πάλι με τους όρους της διακήρυξης. Όταν αμφότερα εγκριθούν θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το έργο που αφορά την κατασκευή του ημιστεγάστρου για την προστασία των πρανών του οδικού δικτύου στην θέση «Ακώνια», αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δοθεί σε κυκλοφορία στις 20 Νοεμβρίου, καθώς αύριο έχει προγραμματιστεί η σκυροδέτηση του τελευταίου κομματιού του ημιστεγάστρου, με το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνεται και η κατασκευή. Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εκφράσω τη κατανόησή μου για την όποια ταλαιπωρία μέσω της χρήσης των κοντινών παρακαμπτήριων οδών, η οποία είναι προσωρινή, ενώ τα οφέλη από το σημαντικό αυτό έργο που αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια της Δυτικής Ευρυτανίας θα είναι  μόνιμα.

Το έργο για την κατασκευή της Νέας Γέφυρας στην θέση Τέμπλα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο είχε πάρει ολιγόμηνη παράταση μέχρι τις 31/12/2020. Οι εργασίες δε εξελίσσονται ομαλά. Σημαντικό είναι και αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη έχουμε εγκεκριμένη συγκοινωνιακή μελέτη και από το ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) για τις οδούς σύνδεσης τις οποίες έχουμε χρηματοδοτήσει από το Τεχνικό μας πρόγραμμα.    

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι για όλα τα ανωτέρω έργα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησης τους. Επιπλέον να θυμίσω ότι λόγω των περιορισμών αλλά και καθολικών αναγορεύσεων στην κυκλοφορία που υπήρχε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του  COVID – 19, σε αρκετά έργα παρατηρήθηκε καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματά τους».