Μεγάλη αναστάτωση εξακολουθεί να επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, μία από το φόβο για τη διασπορά του κορωνοϊού και μία από τον συνεχόμενο εγκλεισμό. Κλειστά μαγαζιά, κλειστά σχολεία και κλεισμένοι όλοι στα σπίτια να ξεπερνούμε τα όρια της τρέλας, μικροί και μεγάλοι. Οι διαφωνίες για τη διαχείριση του προβλήματος μεγαλώνουν και μετά από ένα χρόνο η οικονομία καταρρέει και τη στιγμή που τα κρούσματα έφτασαν στις 4.000 σκεφτόμαστε να ανοίξουμε, αλλά ήμασταν κλειστοί με 400 και 500 κρούσματα. Το σύστημα φαίνεται να μην αποδίδει και η κρίση κορυφώνεται με τους επιχειρηματίες να είναι εξαγριωμένοι και καταχρεωμένοι, ενώ οι αυτοκτονίες πληθαίνουν (μόνο τη Δευτέρα 6 Απριλίου έγιναν γνωστές τρεις). Οι χώρες της Ευρώπης και γενικά του πλανήτη διαχειρίζονται με διαφόρους τρόπους την πανδημία, αλλά σίγουρα όχι με παρατεταμένο σκληρό lockdown.

Σε έρευνα που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Έθνος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και την 17η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογούνται μηνιαία από το Bloomberg.

«Ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη αντοχή στην πανδημία αξιολογεί το πρακτορείο Bloomberg την Ελλάδα τον μήνα Μάρτιο, η οποία άλλωστε υποχώρησε κατά 20 θέσεις στην κατάταξή του αναφορικά με την μηνιαία βαθμολόγηση που έχει να κάνει με τη διαχείριση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες και την 17η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογούνται μηνιαία από το Bloomberg όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Για την κατάταξη αυτή το Bloomberg αξιολογεί πλήθος επιμέρους υγειονομικών και οικονομικών δεικτών, ώστε να καταλήξει σε συμπεράσματα για το πόσο ανθεκτικές είναι οι χώρες στην επέλαση του ιού.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα ήταν 20ή ανάμεσα σε 53 χώρες και 5η ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίστοιχη αξιολόγηση του Bloomberg. Κατά την εν λόγω αξιολόγηση, θεαματική άνοδος παρουσιάζεται από το Ισραήλ αφού ανεβαίνει κατά 9 θέσεις στην κλίμακα και βρίσκεται 5ο στην κατάταξη, λόγω του υψηλότερου ποσοστού εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως σε χώρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ που ακολουθούν μετά το Ισραήλ βελτιώθηκαν ραγδαία στην κατάταξη αυτού του μήνα, πάντα σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg.»

Φαίνεται να έχει χαθεί λίγο η μπάλα στην όλη κατάσταση, με την Ελλάδα να μαστίζεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα και την υπομονή του κόσμου να έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο. Οι αντιδράσεις πολλές και οι συνεχόμενες παλινωδίες από την κυβέρνηση και τους ειδικούς αναφορικά με τα μέτρα, οδηγούν στην σταδιακή έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες για την κεντρική διαχείριση. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα μεταφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια σε πρόωρες εκλογές, όπως ακούγεται έντονα τους τελευταίους μήνες.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια