Το Άγιο Πνεύμα… και το τριήμερο

25184

Ήρθε και πέρασε το πολυπόθητο, από πολλούς, τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Είναι μια γιορτή που όλοι περιμένουν με μεγάλη χαρά, όχι λόγω μεγάλης θρησκευτικής ευλάβειας, αλλά δυστυχώς κυρίως γιατί είναι πάντα τριήμερο, αφού η Δευτέρα είναι αργία.

Βέβαια, αν ρωτήσεις τους περισσότερους που χαίρονται για το τριήμερο, τι γιορτάζουμε αυτή την ημέρα, είναι σίγουρο ότι δεν γνωρίζουν ούτε καν μια βασική περιγραφή της γιορτής.

Τι γιορτάζουμε, λοιπόν, του Αγίου Πνεύματος;

Την Κυριακή της Πεντηκοστής γιορτάζουμε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, με μορφή φωτιάς, σαν φλόγες πάνω στα κεφάλια τους, πενήντα μέρες μετά την ανάστασή Του και δέκα μέρες μετά την ανάληψή Του. Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στους Μαθητές του Χριστού, έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, 10 ημέρες μετά την Ανάληψη του Χριστού και 50 ημέρες μετά την Ανάσταση, οι Δώδεκα Απόστολοι ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα σπίτι στα Ιεροσόλυμα. Εκείνη την ημέρα ήταν η εβραϊκή γιορτή της Πεντηκοστής, ημέρα που γιορτάζουν το ότι ο Θεός έδωσε στον Μωυσή τις Δέκα Εντολές στο Όρος Σινά. Ξαφνικά, ακούστηκε μία δυνατή βροντή στον ουρανό και όλοι είδαν δώδεκα γλώσσες που θύμιζαν φωτιά να κατεβαίνουν από τον ουρανό και να μπαίνουν στο σπίτι όπου βρίσκονταν οι Απόστολοι. Κάθε μία από τις γλώσσες στάθηκε πάνω από το κεφάλι του κάθε Απόστολου. Κατά τον Αγ. Γρηγόριο Παλαμά, με αυτές τις πύρινες γλώσσες πήρε μορφή το Αγ. Πνεύμα.

Η επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος ήταν η εκπλήρωση της υπόσχεσης που έδωσε ο Χριστός πριν την Ανάληψη. Το Αγ. Πνεύμα, λοιπόν, στάλθηκε για να φωτίσει τους Αποστόλους και να δυναμώσει το έργο τους.

Έπειτα από την επιφοίτηση, οι Απόστολοι βγήκαν από το υπερώο και άρχισαν να κηρύττουν στους Ιουδαίους που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, μιλώντας στον καθένα στη γλώσσα του «για τα θαυμαστά έργα του Θεού». Ως αποτέλεσμα, έπειτα και από το κήρυγμα του Πέτρου, βαφτίστηκαν εκείνη την ημέρα 3.000 νέα μέλη της χριστιανικής εκκλησίας και κάπως έτσι ιδρύθηκε η πρώτη Εκκλησία.

Γιορτάζουμε λοιπόν, τη μία από τις τρεις Υποστάσεις του Θεού, και τη φανέρωσή Του στους ανθρώπους. Κάτι πολύ σπουδαίο, είτε πιστεύει κάποιος είτε όχι. Και αντί να μάθουμε από μικροί τι σημαίνει αυτή η γιορτή για τον καθένα μας, μαθαίνουμε ότι είναι τριήμερο. Μία αργία μόνο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και για όσους κάνουν πνευματική εργασία! Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις… πρώτον είναι αστείο να λέμε ότι όλο το Δημόσιο εργάζεται πνευματικώς – ούτε οι μισοί – και δεύτερον η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος είναι ένα δώρο που το χρειαζόμαστε όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως επαγγέλματος, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να κατανοήσουμε τη φύση και τη θέση μας σε αυτή τη ζωή. Άλλωστε ελάχιστοι είναι αυτοί που αξιοποιούν τη μέρα αυτή για να συμμετάσχουν στη γιορτή, οι περισσότεροι απλά ξεκουράζονται. Σίγουρα δεν είναι κακή η ξεκούραση, αλλά πώς γίνεται να χρειάζονται ξεκούραση μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι γραφείου. Οι πωλήτριες που στέκονται τόσες ώρες όρθιες, οι εργάτες και όλοι οι υπόλοιποι που δουλεύουμε όλο τον χρόνο, δεν χρειαζόμαστε; Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτό το αστείο και να μην μπλέκουμε την πνευματικότητα με τις υπόλοιπες ανάγκες μας.

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια