Αρκετές νοικοκυρές πιστές στην παράδοση, οι οποίες ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους συνεχίζουν να συντηρούν ένα έθιμο που είναι ταυτόχρονα το θεωρούν ένα θαύμα, το οποίο δεν είναι άλλο από το να παρασκευάσουν νέο προζύμι χωρίς μαγιά.

Το νέο προζύμι γίνεται δύο φορές το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεμπτεβρίου και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Πώς γίνεται να παρασκευάσουμε νέο προζύμι χωρίς μαγιά

Βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό 2-3 κλωναράκια από το βασιλικό που μοιράζεται ανήμερα του Σταυρού στην Εκκλησία. Ζεσταίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού με νερό, προσέχουμε όμως να μην κάψει πολύ γιατί δεν θα πετύχει το προζύμι. Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ το χωριάτικο και το μαλακό, άσπρο αλεύρι και αφού τα κοσκινίσουμε ρίχνουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. Έπειτα ρίχνουμε από πάνω μια κουταλιά αλεύρι ακόμα. Πάνω στο χυλό βάζουμε στη μέση σε σχήμα σταυρού τα κλωναράκια βασιλικού και σταυρώνουμε 3 φορές. Σκεπάζουμε με καθαρή και χοντρή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για μία ημέρα.

 Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε το βασιλικό και προσθέτουμε στο μείγμα άλλο λίγο χλιαρό νερό, περίπου ένα φλυτζάνι του καφέ σε ποσότητα και ανακατεύουμε για να το αραιώσουμε σιγά σιγά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα για να κάνουμε το χυλό πιο πηχτό και ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι από πάνω. Ξανά βάζουμε πάνω στο χυλό τα κλωνάρια βασιλικού που αφαιρέσαμε πριν, και το αφήνουμε σκεπασμένο ξανά για 24 ώρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία ακόμα φορά, τρείς στο σύνολο. Μόλις δούμε το χυλό να έχει βγάλει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια και να έχει φουσκώσει αρκετά σημαίνει ότι το προζύμι μας είναι έτοιμο για να φτιάξουμε το ψωμί ή το πρόσφορο μας.

(Πληροφορίες: debater.gr)