Το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία. Ελπίδα για την Ευρυτανία

1752

Γράφει η: Υποψήφια Βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμαΐς Οικονόμου

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση. Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραπαίει και παρουσιάζει τραγική επιδείνωση τα τελευταία 4 χρόνια, έρχεται από την ΝΔ ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, σύγχρονο και αποδοτικό, με επίκεντρο την αντιμετώπιση του μέσου Έλληνα ασθενούς και των αδυνάτων, με σεβασμό, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Στον τομέα της Υγείας ο πολίτης αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ασκεί ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων, αλλά στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο, μια και η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας έπληξε κατ’ εξοχήν τα κοινωνικά αδύνατα στρώματα. Αποτέλεσμα είναι ότι η κατάσταση στην Υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αποκαρδιωτική εικόνα, που θέτει ακόμη και σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Τα μεγάλα αστικά νοσοκομεία που λειτουργούν σε “εμπόλεμες” συνθήκες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και βασικά είδη, ακόμη γάζες και σύριγγες. Μόλις ένας στους δέκα πολίτες έχει πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό. Επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανένα συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι γονείς να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και υψηλό κόστος συντήρησης μηχανημάτων. Οι ατελείωτες ουρές αναμονής στα επείγοντα εξωτερικά νοσοκομεία των νοσοκομείων, δοκιμάζουν τις ψυχικές αντοχές και πλήττουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον σεβασμό του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία, ακόμη και καρκινοπαθών, ξεπερνούν πολλές φορές τους 6 μήνες, όταν συχνά η ζωή έχει ήδη χαθεί ή όταν η περίπτωση είναι ανεγχείρητη. Τα ράντζα πληθαίνουν, κάνοντας τις συνθήκες νοσηλείας από απαράδεκτες έως επικίνδυνες. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί δραματικά, με την Ελλάδα να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη, που αγγίζει το 10%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 5%.

Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Την ίδια ώρα, τα υπερπλεονάσματα από την αιμοσταγή υπερφορολόγηση των πολιτών και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί να διατεθούν στην Υγεία, σπαταλώνται σε κομματικές προσλήψεις και επιδόματα φτώχειας, ψηφοθηρικού χαρακτήρα. Η ΝΔ θα εφαρμόσει το Πρόγραμμά της για την Υγεία με εμπροσθοβαρή τρόπο, δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στην άμεση έναρξη εφαρμογής του. Το Πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε 3 κύριους άξονες:

– Την Πρόληψη

– Την Περίθαλψη με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες προς όλους και

– Την Φροντίδα προς όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες, άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες.

Και βέβαια για την υλοποίηση του Προγράμματος ανακοινώθηκε ο εκσυγχρονισμός της Διοίκησης των υπηρεσιών Υγείας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους και η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας.

Άμεσος στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής. Στα πλαίσια αυτά, οι 5 προτεραιότητες του Προγράμματος της ΝΔ θα είναι:

– Διάθεση 100 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και επιπλέον αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιωτικών δωρεών.

– Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

– Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

– Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας και ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών. Τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η λειτουργία τους να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και πιο αποτελεσματική.

– Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα σε μια 5ετία.

Η Ευρυτανία είναι από τις περιοχές που μπαίνουν σε άμεση προτεραιότητα για την εφαρμογή των μέτρων και την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το Πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

– Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και χειρουργικές επεμβάσεις. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού, δηλαδή αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείου.

– Τέλος στον εφιάλτη της εφημερίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Στόχος η άμεση εξυπηρέτηση του ασθενούς που υποφέρει και η οριστική απαλλαγή από τα ράντζα. Αναπτύσσονται άμεσα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όλο τον χρόνο, με εξειδικευμένο προσωπικό και άμεση διασύνδεση με το ΕΚΑΒ.

Για την στήριξη των αδυνάτων που χρειάζονται περισσότερο την φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

– Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως καρκινοπαθείς, ΑΜΕΑ και χρονίως πάσχοντες. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

– Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς, μέσα σε 24 ώρες, σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

– Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους.

– Μέριμνα για τους ηλικιωμένους, με έμφαση στην υγιή και αξιοπρεπή γήρανση. Εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων στήριξης. Τα παρακάτω προγράμματα έχουν τεράστια σημασία για την Ευρυτανία που είναι ο νομός με τον γηραιότερο πληθυσμό της χώρας:

– Το εξιτήριο των ηλικιωμένων από το νοσοκομείο δεν θα είναι πλέον μια τυπική και απρόσωπη διαδικασία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου θα διασφαλίζουν ότι ο ηλικιωμένος θα λάβει την υποστήριξη που έχει ανάγκη και που δικαιούται.

– Δημιουργούνται Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) με στόχο την διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με χαμηλό κόστος.

– Ένταξη ογκολογικού νοσηλευτή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για την φροντίδα ηλικιωμένων καρκινοπαθών.

– Ίδρυση Κέντρων Άνοιας σε συνεργασία με Δήμους και εθελοντικές οργανώσεις.

Στο Πρόγραμμα για την Υγεία υπάρχει εκτεταμένη πρόβλεψη για την μάχη κατά του καρκίνου, ενηλίκων αλλά και παιδιών, με ανακουφιστική μέριμνα ακόμη και για τους ασθενείς τελικού σταδίου που ήταν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει στόχο μέχρι το 2030 να διαγιγνώσκεται το 75% των καρκίνων στα αρχικά στάδια που η νόσος αντιμετωπίζεται. Ανάλογη μέριμνα υπάρχει για πολλές άλλες χρόνιες νόσους, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιακά νοσήματα, τα ψυχικά νοσήματα, την παιδική παχυσαρκία και τα εγκεφαλικά νοσήματα.

Η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Η ΝΔ βάζει ως πρόσημο της κυβερνητικής της πολιτικής την αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Η εφαρμογή του Προγράμματος για την Υγεία θα δώσει ανάσα ελπίδας και παρηγοριάς στον μέσο Έλληνα ασθενή. Ειδικά στην Ευρυτανία, η υλοποίηση των μέτρων για τις απομακρυσμένες περιοχές σε συνδυασμό με την ένταξη στο Πρόγραμμα, εξατομικευμένων προβλημάτων που αφορούν στον νομό, θα ανακουφίσει τον Ευρυτάνα ασθενή και θα τον βοηθήσει να ξαναβρεί τον αυτοσεβασμό του και την αισιοδοξία του.