Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η προειδοποίηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία καλεί τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα τζάκια καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Εταιρείας: «Το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία». Οι ειδικοί εξηγούν ότι η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τονίζει ότι το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σ’ όσους είναι εκτεθειμένοι σ΄ αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων» τονίζουν οι επιστήμονες.

Τέλος, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί τους πολίτες να σταματήσουν άμεσα τη χρήση τζακιού, καθώς, όπως αναφέρει, είναι ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες. Κατά τους ειδικούς περισσότερο κινδυνεύουν οι καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι καθώς και όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΛΠΝΟ

Η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση τζακιών