Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου το Γραφείο Τύπου του Π.Θεοδωρικάκου, έβγαλε Δελτίο Τύπου στο οποίο έκανε λόγο για «ΕΠΙΠΛΕΟΝ ενίσχυση» στους Δήμους 85 εκατομμυρίων. 

Έγραφε συγκεκριμένα: « (…) Την Παρασκευή, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου δόθηκε επιπλέον ενίσχυση 85 εκατ. ευρώ στους 332 Δήμους της χώρας με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών. (…) »

Η είδηση κατέκλυσε τα μέσα ενημέρωσης, με ορισμένα μάλιστα να αυτοσχεδιάζουν, αναπαράγοντας αυτήν με πρόσθετους εύηχους τίτλους για «έκτακτη» χρηματοδότηση, για εκατομμύρια που «μοιράζει ο Θεοδωρικάκος», για «στήριγμα ανάσα» κλπ  ευχάριστα. Μόνο ο AIRETOS  από την 1η στιγμή επεσήμανε ότι εκκρεμούσε το βασικό στην υπόθεση, η επίσημη έκδοση της Απόφασης όπου θα φανεί η πηγή προέλευσης των χρημάτων.

Τελικά η Απόφαση (αριθμ. 89952/21.12.2020) εκδόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (δηλαδή το «την Παρασκευή δόθηκε» που υποστήριξε ο Θεοδωρικάκος δεν ίσχυε!).

Από το έγγραφο λοιπόν, σαφέστατα προκύπτει ότι τα λεφτά προέρχονται από χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων:

– «Συμπληρωματική κατανομή ποσού 85.000.000,00 € από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020»

– «Το χρηματικό υπόλοιπο του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων”»

– «Κατανέμουμε εφάπαξ, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο “Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων”, συνολικό ποσό ύψους 85.000.000,00 €, σε όλους τους Δήμους». Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, καμία αναφορά σε προηγούμενη Απόφαση (π.χ. του Υπουργείου Οικονομικών) περί αύξησης των σχετικών με την Αυτοδιοίκηση κωδικών του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με απλά λόγια, κάνουν τη δουλειά τους δίνοντας στους Δήμους λεφτά των Δήμων που έχουν περισσέψει μέχρι στιγμής μετά τις Α’ έως ΙΒ’ τακτικές κατανομές και τις λοιπές οριζόντιες δράσεις του 2020, και αυτό πολιτικά το διατυμπανίζουν κιόλας ως «επιπλέον ενίσχυση»!  Μα, αλήθεια, τι θα τα έκαναν; Θα τα κρατούσαν στο Λογαριασμό των ΚΑΠ και δεν θα τους τα έδιναν, μπας και εν τω μεταξύ αυγατίσουν;

Υπογραμμίζουμε ότι επιπλέον ενίσχυση στους Δήμους όντως έχει στην πραγματικότητα μοιράσει η Κυβέρνηση φέτος ορισμένες φορές, όπως ως ενδεικτικό παράδειγμα εδώ  που το Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους επιπλέον χρήματα που έλαβε από το Υπουργείο Οικονομικών. Αντιθέτως, το να δίνονται τα λεφτά των ΚΑΠ Δήμων στους Δήμους δεν είναι «επιπλέον», ειδικά εν μέσω πανδημίας πολιτικά και θεσμικά είναι απλώς υποχρέωση. (ΠΗΓΗ: Airetos.gr)