Υπάρχει κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου;

6710

Ερώτηση Κοντογεώργου στη Βουλή

Τι απαντά ο Διευθυντής του Γ.Ν. Καρπενησίου

Η καταγγελία

Μεγάλο θόρυβο έχει προκαλέσει η είδηση σχετικά με το «κλείσιμο» του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου αφήνοντας στο δρόμο πολλούς εργαζόμενους αλλά και ασθενείς, καθώς και πολλά ερωτηματικά για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Η είδηση αυτή άρχισε να διαδίδεται μετά από την καταγγελία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλοκαίρι Μαζί”. Ο ίδιος υποστήριξε πως στο νοσοκομείο Καρπενησίου οι νοσηλευτές ζεσταίνουν νερό με κατσαρόλες. Όπως εξήγησε, “το νοσοκομείο αδυνατεί να προμηθευτεί πετρέλαιο κίνησης, το οποίο παράγει το ζεστό νερό. Αναγκάζονται, έτσι, οι νοσηλευτές να ζεσταίνουν νερό για τις ανάγκες των ασθενών στα χειρουργεία και τις κλινικές με τις κατσαρόλες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, “ευαισθητοποιήθηκε η Περιφέρεια έδωσε 600 λίτρα πετρέλαιο, το οποίο επαρκεί για κάποιες ημέρες, όμως, το πρόβλημα μετά παραμένει. Και να σκεφτείτε ότι στο Καρπενήσι ανοίγουν τη θέρμανση από τέλος Σεπτέμβρη”. Στην εκπομπή παρενέβη και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Δημήτριος Καρατσίκης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ‘’το νοσοκομείο Καρπενησίου βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι κατά 25% μικρότερος από του 2018. Αυτό με το πετρέλαιο είναι όντως γεγονός δεν μπορούσαμε να έχουμε ζεστό νερό. Αρχίζουμε να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε γιατί δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Κλειστά χειρουργεία δεν έχουμε, αλλά έχουμε μια αυτοσυγκράτηση όσον αφορά σε προγραμματισμένες επεμβάσεις”.

Ερώτηση Κοντογεώργου

Θέση για την καταγγελία αυτή έλαβε και ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας την άμεση παρέμβασή του καθώς ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του Γ.Ν. Καρπενησίου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η επιστολή αναφέρει ως εξής:

‘’Το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας του, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης λόγω μειωμένου προϋπολογισμού του 2019.

Η 5η ΥΠΕ, στην οποία ανήκει το Γ.Ν. Καρπενησίου, με αυθαίρετη απόφασή της το Δεκέμβριο 2018, περιέκοψε τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου του 2019 κατά 25% σε σχέση με το 2018, ενώ στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της δικαιοδοσίας της αύξησε τους προϋπολογισμούς κατά  5%. Παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις της Διοικήσεως του Νοσοκομείου και της Τοπικής Κοινωνίας και παρά το γεγονός ότι το Γ.Ν. Καρπενησίου βρίσκεται σε φάση αύξησης των δραστηριοτήτων του και τις προειδοποιήσεις ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, η ΥΠΕ αδιαφόρησε πλήρως. Κατόπιν τούτων και αφού εξαντλήθηκαν οι εγκεκριμένες πιστώσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, με άμεσο τον κίνδυνο της πλήρους διακοπής της λειτουργίας του Νοσοκομείου…’

Η απάντηση του Διοικητή του Γ.Ν Καρπενησίου

Την δική του απάντηση έσπευσε να δώσει για τα γεγονότα ο Διευθυντής του Γ. Νοσοκομείου Καρπενησίου κ. Κουταλιανός Σταύρος, δίνοντας τις απαραίτητες εξηγήσεις. Αναλυτικότερα ο ίδιος ανέφερε ‘’Το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων στο προϋπολογισμό του 2019, δημιουργήθηκαν σοβαρά θέματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου.’’ Σε δική του επιστολή ο κ. Κουταλιανός παραθέτει αναλυτικά τα έγγραφα που αναφέρουν τις απαραίτητες ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώνοντας τους υπεύθυνους φορείς. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ‘’ ενημερώσαμε αναλυτικά την Διοίκηση της 5ης Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ότι στην σχεδιαζόμενη κατανομή του Προϋπολογισμού 2019 υπολειπόμαστε κατά 25%(432.000 €), ενώ δόθηκαν σε όλη την 5η Υ.Πε. από το Υπουργείο παραπάνω πιστώσεις κατά 5% σε σχέση με το 2018…ενημερώσαμε και πάλι την Διοίκηση της 5ης Υ.Πε. και Υπουργούς, ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστικά όργανα και  εκφράστηκε η άποψη από όλους, ότι ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου βρίσκεται σε μια φάση αύξησης των δραστηριοτήτων, θα έχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του με μειωμένο προϋπολογισμό 25%, εμμένοντας στο ζητούμενο προϋπολογισμό 1.632.000 € , όπως ακριβώς αναλύεται στο παραπάνω έγγραφο, υπενθυμίζοντας ότι τα ποσά που ζητάμε είναι τα ελάχιστα αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και δεν εγγράψαμε καμία επένδυση (πάγιος εξοπλισμός) και καμία νέα πρόσληψη για το 2019…ενημερώσαμε αναλυτικά και πάλι την Διοίκηση της 5ης Υ.Πε. και Υπουργούς, ότι πραγματοποιήθηκε και πάλι συνάντηση κι εκφράστηκε η άποψη από όλους να κυμανθεί το ύψος του προϋπολογισμού για το 2019 στο ίδιο ποσό με το 2018, υπενθυμίζοντας ότι τα ποσά που ζητάμε είναι τα ελάχιστα αναγκαία. Με την πάροδο του α’ τριμήνου 2019 κι αφού εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις σε αρκετούς κωδικούς εξόδων όπως για πετρέλαιο θέρμανσης, ενημερώσαμε την  Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, για την αύξηση των πιστώσεων όπως μας είχαν υποσχεθεί, υπενθυμίζοντας το πρόβλημα της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουμε… Αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων το πρόβλημα μας, υπήρξαν υποσχέσεις ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε αύξηση του προϋπολογισμού μας.

Από τις αρχές του 2019 και προεκλογικά, για την πρόβλημα της μείωσης των πιστώσεων ήταν ενήμεροι οι τοπικοί φορείς, υποψήφιοι και θεσμικοί παράγοντες.’’. Συνοψίζοντας, ο ίδιος τονίζει ‘ότι σε απάντηση κάποιων κακόβουλων δημοσιευμάτων και δηλώσεων της ΠΟΕΔΥΝ, η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει κάνει όλες τις ενέργειες προς την Υ.Πε. που είναι αρμόδια να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις στα Νοσοκομεία και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες στο προσωπικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη πιστώσεων.

Οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να απευθύνονται σε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα και όχι στην διοίκηση του Νοσοκομείου, εκτός αν θέλουν με ανακρίβειες και συκοφαντίες να απαξιώσουν το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, υποβαθμίζοντας και τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που προσφέρουμε στους πολίτες της Ευρυτανίας.’’