Αναλυτικά το σχέδιο και οι περιοχές

Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τασιός Αριστείδης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2022, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΔΕΗ, με σκοπό να υπογράψουν συμβόλαιο παραχώρησης εκτάσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Ευρυτανία.

Αναλυτικότερα, οι εκτάσεις που ζητήθηκαν και στη συνέχεια αποφασίστηκε να παραχωρηθούν από τους αρμόδιους στην Π.Ε. Ευρυτανίας είναι συνολικά 8.945,57 τμ., με κύριο στόχο τη βελτίωση των προσβάσεων και την ανάπτυξη των δράσεων στην Λίμνη Κρεμαστών, αλλά και σε επιπλέον αυτή τη φορά περιοχές όπως η Τέμπλα, η Σιβίστα, τα Χρύσοβα, η Γέφυρα Τατάρνας, ο Τριπόταμος, η Γέφυρα του Μανώλη και η Γέφυρα της Επισκοπής. Όπως είναι γνωστό η Λίμνη των Κρεμαστών έχει γίνει πλέον γνωστή για τις ξεχωριστές περιηγήσεις με βάρκα που προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες, ενώ σύμφωνα με τα νέα σχέδια της Περιφέρειας αναμένεται η περαιτέρω ανάπτυξή της με νέες δράσεις. Στο χάρτη των δραστηριοτήτων προστίθενται και όλες οι παραπάνω περιοχές που θα χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες σε όλους, εξερευνώντας περιοχές που διαθέτουν απαράμιλλη φυσική ομορφιά, αυξάνοντας παράλληλα την επισκεψιμότητα όλου του Νομού.

Το σχέδιο και οι περιοχές

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορά τις παρακάτω περιοχές και τις εξής παρεμβάσεις.

  • Γέφυρα Τέμπλας (786,87 m2). Βελτίωση υφιστάμενης οδού από το Επαρχιακό οδικό Δίκτυο προς μεσόβαθρο νέας γέφυρας Τέμπλας με απόληξη κατακόρυφης ράμπας. Προβλέπεται η κατασκευή με σταμπωτό δάπεδο ή πατημένη γη, το οποίο θα προσομοιάζει με το φυσικό έδαφος, του δρόμου από το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο προς το μεσόβαθρο της νέας γέφυρας «Τέμπλας» μήκους 50m περίπου
  • Προβλήτα Σιβίστας (651,03 m2). Αποκατάσταση βλαβών και τσιμεντόστρωση υφιστάμενης οδού προς υφιστάμενες προβλήτες περιοχής Σιβίστας για βελτιστοποίηση της χρησιμότητάς τους. Προβλέπεται η τσιμεντόστρωση δρόμου μήκους 73m περίπου και η τσιμεντόστρωση της υφιστάμενης ράμπας (γλίστρας) μήκους 90m περίπου για τη βελτίωση της.
  • Χρύσοβα (392,43 m2). Βελτίωση υφιστάμενης οδού με απόληξη κατακόρυφης ράμπας στα Χρύσοβα. Προβλέπεται η κατασκευή τριών τεχνικών καθώς και η τσιμεντόστρωση υφιστάμενου δρόμου μήκους 100m περίπου πριν την λίμνη «Κρεμαστών»
  • Γέφυρα Τατάρνας (2.325,73 m2). Βελτίωση υφιστάμενων οδών με απόληξη κατακόρυφης ράμπας εκατέρωθεν της γέφυρας Τατάρνας. Από τη πλευρά της Ευρυτανίας (1.020.29 m2), από το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Καρπενησίου – Αγρινίου προς τη λίμνη προβλέπεται η τσιμεντόστρωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου μήκους 318m περίπου, η τσιμεντόστρωση επίπεδου χώρου επιφάνειας 260m2 περίπου και η κατασκευή ράμπας (γλίστρας) με ακρινά τοιχία μήκους 82m περίπου. Από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας (1.110.70 m2), προβλέπεται η τσιμεντόστρωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου μήκους 35m περίπου και ακολούθως η κατασκευή σταμπωτού δαπέδου ή πατημένης γης, το οποίο θα προσομοιάζει με το φυσικό έδαφος, μήκους 160m περίπου. Στο σημείο επίσης έχει ήδη τοποθετηθεί πληροφοριακό κιόσκι σχετικά με τη Λίμνη αλλά και των αρχαιολογικών μνημείων
  • Τριπόταμος (πλησίον αδειοδοτημένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας) (1.020.29 m2). Αποκατάσταση βλαβών και βελτίωση υφιστάμενης κατακόρυφης ράμπας για την προστασία της, από την διάβρωση των όμβριων υδάτων στον Τριπόταμο πλησίον μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας. Προβλέπεται η κατασκευή οπλισμένων μικρών ακρινών τοιχίων στην υφιστάμενη ράμπα (γλίστρα) για την προστασία της από την διάβρωση των ομβρίων υδάτων.
  • Γέφυρα «Μανώλη» (3.060,10 m2). Βελτίωση υφιστάμενης οδού και βελτίωση εγκάρσιων κλίσεων της, στην περιοχή της Φτερόλακας προς γέφυρα «Μανώλη». Προβλέπεται βελτίωση των εγκάρσιων κλίσεων και τσιμεντόστρωση του υφιστάμενου αγροτικού χωματόδρομου μήκους 455m περίπου και ακολούθως η κατασκευή σταμπωτού δαπέδου ή πατημένης γης μήκους 157m περίπου, το οποίο θα προσομοιάζει με το φυσικό έδαφος
  • Γέφυρα Επισκοπής (709,12 m2). Αποκατάσταση βλαβών και τσιμεντόστρωση υφιστάμενης οδού προς υφιστάμενη ράμπα στην Επισκοπή. Αφορά την τσιμεντόστρωση αγροτικού δρόμου προς υφιστάμενη ράμπα (γλίστρα) εκατέρωθεν της γέφυρας «Επισκοπής» μήκους 128m περίπου 

Εκτός των παρεμβάσεων στα ανωτέρω σημεία που προβλέπονται για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην Λίμνη κρεμαστών, το συμφωνητικό με την ΔΕΗ το οποίο είναι αορίστου χρόνου, επιτρέπει, υπό όρους, την μεταβίβαση των εκτάσεων σε νομικό πρόσωπο με σκοπό την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων λαμβάνοντας υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας.

Δήλωση Αριστείδη Τασιού

Με την ευκαιρία της συμφωνίας με την ΔΕΗ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Με συνεχείς προσπάθειες δουλέψαμε μεθοδικά και με σχέδιο, καταρρίπτοντας μύθους του παρελθόντος, βάζοντας τα πράγματα σε μια νέα βάση για την ανάπτυξη της περιοχής μας με βάση την Λίμνη Κρεμαστών. Πλέον με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την ΔΕΗ και με την παραχώρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων ανοίγονται νέες προοπτικές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ΔΕΗ και τα στελέχη της που είναι σύμμαχος στην προσπάθειά μας αυτή».