Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλή για Βίνιανη & Κορυσχάδες

7087

Νέα σελίδα στην Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας

Ενωτικά τα μηνύματα Βούτση – Μπακογιάννη

Ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαΐου, με όλες τις επισημότητες, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την συμπλήρωση της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα κατά των κατακτητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε Βίνιανη και Κορυσχάδες. Φαίνεται ότι οι φετινές εκδηλώσεις, όπως και εκείνες των προηγούμενων ετών, είχαν προσεκτικά σχεδιαστεί και λάβει όλη την απαιτούμενη προσοχή και επισημότητα, από τα πολιτικά πρόσωπα τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και τους τοπικούς άρχοντες, για να μιλάμε σχεδόν και επίσημα για την νέα σελίδα στην Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Τόσο μέσα από τις ομιλίες των παραβρισκόμενων, τόσο από τα πρόσωπα που και φέτος είχαν προσκληθεί – εκπρόσωποι όλοι της ενωτικής και δημοκρατικής γραμμής- όσο και από το γενικό κλίμα που επικρατούσε, όλα σύγκλιναν στο γεγονός της κατάργησης κάθε πόλωσης μεταξύ των πολιτικών άκρων. Επισφράγιση της ιστορικής αυτής στιγμής η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με αφορμή την ανάδειξη των δύο ιστορικών μουσείων σε Βίνιανη και Κορυσχάδες και ουσιαστικότερο στόχο την αλλαγή της ιστορίας, που θα καταγράψει τα δυο αυτά χωριά της Ευρυτανίας σαν εφαλτήρια της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας.

 Παλαιά Βίνιανη

Παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Βαρεμένου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Παλαιά Βίνιανη

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ.Βαρεμένος στην Π.Βίνιανη

Το Σάββατο 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της ΠΕΕΑ  (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης) στην Παλαιά Βίνιανη. Η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του Εκπρόσωπου της Κυβέρνησης –  Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργου Βαρεμένου, του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού, του Αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Δημητρίου Βονόρτα, του Αντιπροέδρου του Ιδρύματος «Κόκκαλη» κ. Πέτρου Κόκκαλη, Αντιδημάρχων Δήμου Αγράφων, αιρετών της Ευρυτανίας, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Ιωάννη Νικοπολίδη, εκπροσώπων Συλλόγων, φορέων και πλήθους κόσμου.

Η τελετή απόδοσης φόρου τιμής στην «Κυβέρνηση του Βουνού» στην πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα της Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης, άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου και ιερέων της περιοχής, ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους και στη συνέχεια ο χαιρετισμός – καλωσόρισμα του Δημάρχου Αγράφων.

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θ.Μπαμπαλής στο χαιρετισμό του στην Π.Βίνιανη

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για την ανάδειξη του ιστορικού Σχολείου και της Ιστορικής Βίνιανης και για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί, καθώς και όσων αναμένονται να εγκριθούν, μετά την κατάθεση των μελετών και την υπογραφή συνεργασίας με την Βουλή των Ελλήνων. Επίσης, εξέφρασε τις πιο βαθιές του ευχαριστίες, για την προσπάθεια αυτή που γίνεται και στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και στον εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Κόκκαλη» κ. Πέτρο Κόκκαλη.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Βαρεμένο, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης στη Βίνιανη, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Αντιστασιακό Αγώνα της «Κυβέρνησης του Βουνού» αλλά και στον απελευθερωτικό αγώνα στην Ευρυτανία γενικότερα.

Επίσης, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας της Βουλής κα Βάσω Τσακανίκα, ο κ. Ζιάκας Κων/νος εκπρόσωπος της Π.Υ. Ευρυτανίας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κορυσχάδων κ. Δήμας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δομνίστας κ. Καρέτσος, ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου και πρώην Δήμαρχος Δομνίστας κ. Γιάννης Σταμάτης, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Μαντέκας, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αγράφων και εκπρόσωπο της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Γιώργος Ρήγας, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Κώστας Καρβέλης, καθώς και κλιμάκιο δημοσιογράφων της Βουλής, που κάλυψαν τηλεοπτικά την εκδήλωση.

Κορυσχάδες

«Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος η 74η Επέτειος από τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικόλαου Βούτση, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Υπουργού Επικρατείας κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη και όλων των Τοπικών Αρχών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης που μεταξύ άλλων τόνισε τη δυσκολία που βιώνει καθημερινά η Αυτοδιοίκηση με του μειωμένους πόρους και την αδυσώπητη γραφειοκρατία την οποία της επιβάλλει το κεντρικό κράτος, ενώ στάθηκε στη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Δήμο Καρπενησίου με τη Βουλή των Ελλήνων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με στόχο την  ανάδειξη και εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Εκπρόσωπος του ΚΚΕ και του Γ.Γ. του κ. Τάσος Χρονάς, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ κ. Οικονόμου Χρήστος, ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος, μέλος του Συλλόγου Κορυσχαδιτών.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.

Βούτσης: «Eδώ χτύπησε η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης, του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα και αιμοδότησε στέλνοντας μηνύματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Ο κ. Βούτσης επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, ιδίως τώρα που η χώρα εξέρχεται μιας πολυετούς περιπέτειας, και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει η ευρύτερη περιοχή «ένα υπερτοπικό κέντρο τιμής, μνήμης, επαφής των νέων γενιών, των σχολείων όλης της χώρας με την ιστορία μας» τονίζοντας πως «μόνο έτσι, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη της ιστορίας, θα μπορέσουμε να πορευτούμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Βγαίνοντας από μια πολύχρονη περιπέτεια που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια -είπε- έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού μας ιστού, τη δικαιοσύνη ως στοιχείο προόδου».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη και είπε χαρακτηριστικά και με αφορμή την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη: «ο αντιφασιμός πρέπει να εκδηλώνεται κάθε φορά που εκδηλώνεται ο φασισμός με διάφορες αφορμές, όχι μόνο στη χώρα μας -που το υπέστη κι έκανε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα- αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

 «Ας μην σμικραίνουμε την Ελλάδα στα όρια μιας παράταξης». Ενωτικό ήταν το μήνυμα του κ. Κώστα Μπακογιάννη

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Η κοινωνία έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Γεφύρωσε τα χάσματα»

Νωρίτερα, κατά την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, με προσωπικές αναφορές σε οικογενειακά του πρόσωπα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφύλιου σπαραγμού, μίλησε για την ανάγκη του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη, με σεβασμό στη μνήμη που πρέπει να μένει ζωντανή με νηφαλιότητα, χωρίς αφορισμούς και διχασμό. Στη συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη ιστορικές αναφορές ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ίδια η κοινωνία άλλωστε, έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Έχει γεφυρώσει τα χάσματα. Με μεγαλείο ψυχής και περίσσευμα καρδίας. Με έγκαιρες υπερβάσεις στην οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή. Τα φράγματα των προκαταλήψεων του εμφυλίου, εδώ και δεκαετίες αποδείχτηκαν, πολύ μικρά, μπροστά στα μεγάλα ανθρώπινα συναισθήματα…Τα χρόνια πέρασαν και κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα στην πολιτική πορεία προς την εθνική συμφιλίωση. Βαριά και δύσκαμπτα. Αλλά προχωρήσαμε…, η χώρα δείχνει να αλλάζει σελίδα. Έστω αργά, έστω επώδυνα. Οι Κορυσχάδες μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Διαφορετικό. Μακριά από το «εμείς ή εσείς», ακόμα χειρότερα το «εμείς ή κανείς». Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να ανεβάσουμε την δημοκρατίας μας σε υψηλότερο επίπεδο. Με τη βοήθεια όλων μας. Πάντοτε θα μας χωρίζουν θεμιτές και αναγκαίες διαφορές. Επί προγραμμάτων και θέσεων. Η αντιπαράθεση θα είναι αναμφίβολά σκληρή. Ιδεολογικά και κομματικά. Επειδή διαφωνούμε όμως, δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του στις επόμενες εκλογές και ανέφερε:  «…θα ψηφίσουν νέοι και νέες που γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα, στη νέα χιλιετία. Είναι παράλογο να τους ζητάμε να αποφασίσουν για το αύριο με κριτήριο το χτες. Όποιες και αν είναι οι προπατορικές αμαρτίες, όποια και αν είναι τα στίγματα του παρελθόντος. Σε μερικές δεκαετίες, ίσως και σε κάποια χρόνια από τώρα, τα παιδιά μας θα συγκεντρωθούν εδώ. Οι Κορυσχάδες θα στέκουν όρθιες στη συλλογική μας ιστορική μνήμη».

 Μνημόνιο συνεργασίας για την νέα σελίδα της ιστορίας

Ακολούθησε στο χώρο του Ιστορικού Σχολείου των Κορυσχάδων η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων, για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των δύο Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτσης, ο Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης και ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής και υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας σε έξι αντίγραφα, με τις ευχές όλων το μεγάλο αυτό έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από την Βουλή και από την Περιφέρεια, να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Βουλής στα αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν ένα χρόνο από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον εκσυγχρονισμό των δύο Μουσείων, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα του τόπου, καθώς όπως τόνισε «εδώ χτύπησε η καρδιά της Εθνικής Αντίστασης, του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα και αιμοδότησε στέλνοντας μηνύματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

«Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, διότι όπως ανέφερε «πέρυσι τέτοιον καιρό, μετά από παρότρυνση των τοπικών αρχών και προς τη Βουλή των Ελλήνων και προς την Κυβέρνηση, κάναμε τις πρώτες συνεννοήσεις κι απέδωσαν. Και είμαστε πλέον εδώ με δύο συμβάσεις και με έτοιμη και άνετη χρηματοδότηση για ό,τι ζητήθηκε και είναι απαραίτητo, με μια εξαιρετική προεργασία που έχει γίνει από το τεχνικό κι επιστημονικό επιτελείο της Βουλής, με τη συνεργασία και φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν.Βούτσης με το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Ν.Σουλιώτη
Οι επίσημοι στην εκδήλωση για την ΠΕΑΕ στην Π.Βίνιανη