Μια μεγαλειώδη στιγμή στα ελληνικά μουσικά και πολιτικά δεδομένα, ζήσαμε την Κυριακή 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, διοργάνωσαν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, συναυλία – διαδήλωση. Οι διοργανωτές, οι σπουδαίοι μουσικοί αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί δήλωσαν περίτρανα την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε μία μεγάλη ανοιχτή συναυλία με τη συμμετοχή του Θανάση Παπακωνσταντίνου, της Φωτεινής Βελεσιώτου, του Φοίβου Δεληβοριά, του Δημήτρη Μυστακίδη και των Χειμερινών Κολυμβητών.

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και στην ευαισθητοποίηση απέναντι στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού της ύδρευσης, ενώ σε σημεία της συναυλίας δόθηκε χώρος και χρόνος να διαβαστεί κείμενο συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, όπως και χαιρετισμός από τους εργάτες της Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ.

Οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους, ανέφεραν μεταξύ άλλων:
«Αρχικά, η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι ακύρωσε με τροπολογία τις αποφάσεις του ΣτΕ, μια άνευ προηγουμένου δημοκρατική εκτροπή που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών. Επιπλέον, τη μέρα που όλη η χώρα παρακολουθούσε με θλίψη και οργή όσα συνέβησαν στα Τέμπη, εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την υπαγωγή των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είναι πλέον φανερό ότι το μέλλον που επιφυλάσσεται για το νερό είναι αντίστοιχο με αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια με το ρεύμα.

Η επερχόμενη ιδιωτικοποίηση, όπως έχει αποδείξει και η παγκόσμια εμπειρία, θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους λογαριασμούς, σε υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια, διεκδικώντας την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Το νερό πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό. Είναι θέμα δημοκρατίας.»

Ο σπουδαίος Θανάσης Παπακωνσταντίνου όταν ανέβηκε στη σκηνή είπε απλά -τι να πούμε βρε παιδιά ότι αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο; Για την ελευθερία του νερού; Ο καλλιτέχνης πριν από μέρες έκανε μια αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook απέναντι στην κυβέρνηση, που προωθεί νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού:

 «ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Ο θίασος που κυβερνά, συνεχίζει το θέατρο του παραλόγου. Ψηφίζει νομοσχέδιο που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Θα ανοίξει την κερκόπορτα για να μπουκάρουν κερδοσκοπικές εταιρείες που ξέρουμε ότι δεν δίνουν τ’ αγγέλου τους νερό. Και αυτό, ενώ όλα δείχνουν πως στο κοντινό μέλλον-ιδιαίτερα στην περιοχή που αναπαύεται η χώρα μας- θα πούμε το νερό, νεράκι. Ας είναι. Ας ψηφίσουν όσα νομοσχέδια θέλουν. Με το σθένος μας, την αλληλεγγύη και τα τραγούδια μας, θα ψηφίσουμε το δικό μας σχέδιο την Κυριακή 2 Απριλίου στη συναυλία της Θεσσαλονίκης. Άρθρο 1 και μοναδικό: «Θα κάνετε μια τρύπα στο νερό».

Θανάσης, κατά 50% νερό*.

*Το υπολόγισα με βάση τον μαθηματικό τύπο που βρήκα στο διαδίκτυο: Συνολική ποσότητα νερού σώματος= 2,447 – 0,09156 * ηλικία + 0.1074 * ύψος (cm) + 0.3362 * βάρος (kg)».

Η εικόνα της πλημμυρισμένης από κόσμο Θεσσαλονίκης, δίνει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελπίδα. Και όπως πάντα η ελπίδα έρχεται από τη νέα γενιά. Μια νέα γενιά που δεν φοβάται και δεν ‘μασάει’…