Την τραγική εξέλιξη ενός ‘κεραυνοβόλου’ πολέμου, όπως άκουσα να τον αποκαλούν, στην πολύ κοντινή γειτονιά μας έχουμε εδώ και 6 ημέρες. Οι αναλύσεις άπειρες, τα σενάρια πολλά και εμείς όπως πάντα στη μέγγενη των παγκοσμίων πιέσεων.
Η Ελλάδα έσπευσε να στείλει όπλα στην Ουκρανία για να αντισταθεί στη Ρωσική επίθεση, κίνηση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, όχι μόνο πολιτικές αλλά και από αναλυτές του πολέμου.
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης μέσα από τα Αναλυτικά Γεγονότα του Star δήλωσε «Επικίνδυνο λάθος η απόφαση Μητσοτάκη να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία» και συνεχίζοντας την ανάλυσή του ανέφερε: «Δεν εγκρίνω τη συμπεριφορά της χώρας μου, η οποία δεν διδάχθηκε από την Κριμαϊκή εκστρατεία και αυτή τη φορά δεν έδωσε απλά ανθρωπιστική βοήθεια που είναι απολύτως λογική και επιβεβλημένη, αλλά προσέφερε και οπλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία για να πυροβολεί τους Ρώσους στρατιώτες. Αυτό θα το πληρώσουμε πρώτα στον Τουρισμό και το δεύτερο που θα πληρώσουμε σαν αντάλλαγμα για έναν αιώνα είναι κινήσεις που δεν θα μας συμφέρουν ούτε στην Κύπρο ούτε στο Αιγαίο». «Δεν έχουμε καμία δουλειά να δίνουμε όπλα στην Ουκρανία…Υπάρχουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας που καταδικάζουν την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Αυτή η ευαίσθητη αλλά card Δύση τι κάνει ως σήμερα για αυτό που συνέβη στην Κύπρο; Θα μπορούσε η Ελλάδα να ζητήσει κυρώσεις και για την Τουρκία μόνο με αυτόν τον όρο θα έπρεπε να υποβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία. Η Τουρκία στην Κύπρο προκάλεσε 7.000 νεκρούς 200.000 αγνοούμενους στην Κύπρο».
Παράλληλα διαβάζουμε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με «σκληρή απάντηση» απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ να στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα λέει όλο νόημα πως οι χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα θεωρούνται υπεύθυνες αν ο εξοπλισμός χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εκστρατείας.
Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι κινήσεις της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση».
Τέλος, η είδηση ότι οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία ένας χάρτης που έδειξε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σε έκτακτη εκπομπή του CBS παρουσιάστηκε χάρτης σε ρεπορτάζ για το τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου ο οποίος παρουσίασε την Κωνσταντινούπολη ως ελληνική. Ενώ λοιπόν η Τουρκία βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση εδώ και πολλούς μήνες και οι τουρκικές παραβιάσεις στην ελληνική επικράτεια παραμένουν εξαιρετικά συχνές, η Ελλάδα δείχνει να ξεχνά ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν πολύ στενή σχέση…
Δεν ξέρω κατά πόσο ο συγκεκριμένος πόλεμος ήταν κεραυνοβόλος ή προετοιμαζόταν από πολύ καιρό πριν. Δεν ξέρω ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται εκατέρωθεν. Δεν ξέρω κατά πόσο μιλάμε για έναν πόλεμο του κακού εναντίον του καλού, δεδομένων των κατηγοριών κατά του Ζελένσκι για ναζιστική πολιτική. Δεν ξέρω και ποιο ρόλο κληθήκαμε εμείς ως χώρα να παίξουμε και τρέξαμε τόσο πρόθυμα να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο που είναι τόσο επικίνδυνος από όλες τις απόψεις. Σίγουρα δεν το κάναμε από ανθρωπισμό, ούτε από αυτοθυσία.
Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι η Ευρώπη είναι σαν καζάνι που βράζει και αργά ή γρήγορα θα εκραγεί.
Η σκέψη μας και η προσευχή μας είναι στους αμάχους που είτε είναι από την Ουκρανία, είτε από την Κύπρο, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, η ζωή τους και ο πόνος τους έχουν την ίδια αξία και την ίδια σημασία…