Τα ονόματα και δηλώσεις των πρώτων

Μεγάλος ήταν και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων της χώρας στις πανελλαδικές εξετάσεις, που κατάφερε να γράψει πάνω από 10.000 μόρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους 70.000 υποψηφίους, οι 20.000 έπεσαν κάτω από τη βάση. Μάλιστα οι επιδόσεις των μαθητών φαίνεται να είναι αρκετά υψηλές παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχοντας όμως ως πλεονέκτημα τη μειωμένη ύλη. Να θυμίσουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα12 Ιουλίου, με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων στα Γενικά Λύκεια όλης της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση των βαθμολογιών και των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθεί αμέσως μετά και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα, οπότε και θα κριθεί ποιοι υποψήφιοι θα καταφέρουν να εισαχθούν στις σχολές που επιθυμούν. Μετά την ανακοίνωση όλων των βαθμολογιών καθώς και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίου που φέτος για πρώτη φορά θα τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Οι πρώτοι στην Ευρυτανία

Αναφορικά με την Ευρυτανία και συγκεκριμένα με τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου 68 μαθητές από τους 88 συγκέντρωσαν πάνω από 12.000 μόρια. Σε σχέση με την περσινή χρονιά οι φετινοί μαθητές του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου φαίνεται να σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες, χωρίς όμως να ξεπερνούν τα 19.000 μόρια, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος  μπορεί να μην άγγιξαν τα 19.000 μόρια, όπως συνέβη άλλες χρονιές, όμως ήταν αρκετοί ο μαθητές που συγκέντρωσαν 18.000 και 17.000 μόρια. Σημαντικά υψηλές βαθμολογίες συγκέντρωσαν όμως και οι απόφοιτοι του ΓΕΛ Καρπενησίου που αποφάσισαν να ξαναδώσουν πανελλήνιες. Ειδικότερα οι 3 στους 8 κατάφεραν και συγκέντρωσαν από 17.000 έως 18.000 μόρια. Όσον αφορά το ΕΠΑΛ Καρπενησίου, όπως πέρυσι έτσι και φέτος οι μαθητές έγραψαν αρκετά καλά με έναν από αυτούς να σημειώνει βαθμολογία άνω των 18.000 μορίων, ανοίγοντάς του το δρόμο για μία υψηλόβαθμη σχολή. Σχετικά με τους υποψηφίους της Δυτικής Ευρυτανίας οι βαθμολογίες τους ήταν χαμηλότερες από τους περσινούς υποψηφίους, και λίγοι θα καταφέρουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι πρώτοι του ΓΕΛ Καρπενησίου

Στο  Γενικό Λύκειο Καρπενησίου τις υψηλότερες βαθμολογίες συγκέντρωσαν κατά σειρά οι: Μάκκας Χρυσοβαλάντης του Ιωάννη, 18.935 μόρια (Πεδίο: Οικονομικό), Τάσιου Παναγιώτα του Νικολάου, 18.840 μόρια (Πεδίο: Ανθρωπιστικό) και Κουτσοκώστα Αμαλία, 18.367 μόρια (Πεδίο: Οικονομικό).

Μάκκας Χρυσοβαλάντης

«Θεώρησα την φετινή χρονιά αρκετά περίεργη, καθώς μερικοί μαθητές κατάφεραν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο της καραντίνας και να προετοιμαστούν αρκετά καλά όμως πολλοί δυσκολεύτηκαν να συγκεντρωθούν εξαιτίας της πολύωρης έκθεσης τους σε μία ψηφιακή οθόνη. Για εμένα υπήρχαν πολλές περιστάσεις στις οποίες διασπάστηκε η προσοχή μου από το κινητό, τον υπολογιστή κλπ. αλλά προσπάθησα όσο ήταν δυνατό να επικεντρωθώ στις πανελλήνιες».

Τάσιου Παναγιώτα

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο είναι να έχεις πρόγραμμα και πειθαρχία γιατί λόγω των συνθηκών- καραντίνα- ήταν πολύ εύκολο να βγεις εκτός σχεδιασμού. Μεγάλη σημασία έχουν και οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου, γιατί χωρίς καλή ψυχολογία η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη».

Κουτσοκώστα Αμαλία

«Ήταν μια απαιτητική χρονιά που χρειαζόταν αστείρευτη υπομονή και αυτοπειθαρχία. Οι υποψήφιοι πέρα από το καθιερωμένο άγχος είχαμε να διαχειριστούμε και την πολύμηνη απουσία δια ζώσης εκπαίδευσης, η οποία είναι αδύνατο να αντικατασταθεί. Στο τέλος ανταμείφθηκαν όσοι δούλεψαν μεθοδικά, μόχθησαν και δεν εγκατέλειψαν πάρα τις δυσκολίες!»

Πρώτος του ΕΠΑΛ Καρπενησίου

Στο ΕΠΑΛ Καρπενησίου την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης του Ευαγγέλου (Τομέας Υγείας και Πρόνοιας) 18.520 μόρια.

Γιαννιώτης Κωνσταντίνος

«Εφόσον ακόμα δεν έχουν βγει οι βάσεις και η αγωνιά μας δεν έχει τελειώσει νιώθω πως έχω κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της μάχης. Το σίγουρο είναι ότι έκλεισα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου, το σχολείο και πιστεύω πως σε βάθος χρόνου θα πραγματοποιήσω όλους μου τους στόχους. Η συμβουλή μου για τα παιδιά της επομένης χρονιάς είναι να μην παραμελούν τις ανάγκες και τους εαυτούς τους. Το διάβασμα και η κούραση θα είναι αρκετή όμως όλοι μας χρειαζόμαστε στιγμές χαλάρωσης και ανεμελιάς. Οι πανελλαδικές, εξάλλου, είναι μια στιγμή στην ζωή του κάθε μαθητή και όχι όλη του η ζωή. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου που με βοήθησαν και με στήριξαν σε όλη αυτή την προσπάθεια! Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους επομένους υποψήφιους και καλό καλοκαίρι σε όλους!»

Οι επιτυχόντες της Δυτικής Ευρυτανίας

Συγκεκριμένα στις Λυκειακές Τάξεις του Κερασοχωρίου από τους 3 μαθητές η Μακρή Παναγιώτα του Κλεομένη από τον Άγιο Γεώργιο Ευρυτανίας συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία με 13.909 μόρια. Λίγοι φαίνεται να είναι οι υποψήφιοι από τα άλλα δύο σχολεία, τη Γρανίτσα και το Ραπτόπουλο, που έπιασαν τους στόχους τους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους 7 υποψηφίους της Γρανίτσας περνούν σε σχολές οι 2, ενώ στο Ραπτόπουλο από τους 6 υποψηφίους μόνο ένας έγραψε πάνω από 12.000 μόρια.

Μακρή Παναγιώτα – Λυκειακές Τάξεις Κερασοχωρίου

«Η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη καθώς κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες αλλά η επιμονή και η προσπάθεια ήταν οι σύμμαχοί μας».

Φροντιστήριο ‘Λέξη’:

Η ώρα των Μηχανογραφικών!

(όχι των απολογισμών)

Ένα μεγάλο «μπράβο» αξίζει σε όλους τους αποφοίτους της Γ’ λυκείου, που δοκιμάστηκαν πολυεπίπεδα τα δύο τελευταία χρόνια από την πανδημία, τόσο στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή όσο και στην προετοιμασία τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγχαρητήρια, παιδιά, σε όλους σας, γιατί μέσα στην παρούσα αντιξοότητα σταθήκατε όρθιοι και κάνατε την προσπάθειά σας. Όλοι τα καταφέρατε. Όλοι είστε επιτυχόντες. Η απογοήτευση σε ορισμένους (εύλογη ανθρώπινη αντίδραση από την απόκλιση της προσδοκίας μας από το αποτέλεσμα) δεν πρέπει την ώρα αυτή να σας στερήσει την απαιτούμενη διαύγεια για τις επιλογές σας στο Μηχανογραφικό Δελτίο. Εξάλλου, όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, (στα φετινά αποτελέσματα στην πόλη μας) ο ένας βαθμολογητής να έχει βάλει 62/100 κι ο άλλος 94/100 στο ίδιο γραπτό, αυτό είναι μια απόκλιση που δεν πρέπει να τη χρεωθείτε εσείς. Παιδιά, δεν υπάρχουν αποτυχίες. Υπάρχουν μόνο προκλήσεις (ιδίως όταν είσαι 18 χρονών). Υπάρχουν προκλήσεις για αλλαγές, για επαναδιαπραγμάτευση με τις επιλογές μας, για επαναχάραξη πορείας!

Αλλά η ώρα αυτή δεν είναι ώρα απολογισμών. Είναι ώρα επιλογών. Δώστε όλη σας την προσοχή στη σοβαρή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου: μη βιαστείτε, μην επηρεαστείτε από τις περσινές βάσεις (είναι πολύ διαφορετικό το τοπίο φέτος: ΕΒΕ, συντελεστές βαρύτητας, διαφοροποίηση υποψηφίων). Μελετήστε το πρόγραμμα σπουδών των σχολών που σας ενδιαφέρουν αυτήν τη στιγμή. Διαβάστε τις επαγγελματικές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δείτε τις αντιστοιχίες των σχολών, ώστε να καλύπτεται η βασική προϋπόθεση μιας ενδεχόμενης μετεγγραφής. (Μην πείτε ότι αυτό δεναφορά εσάς: το 2019 όποιος φοιτητής έκανε αίτηση μετεγγραφής από τη Νομική Κομοτηνής για τη Νομική Θεσσαλονίκης, θα την έπαιρνε, ανεξάρτητα από κριτήρια, διότι δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος -προφανώςκαι και εκείνοι νόμιζαν ότι δεν τους αφορά…). Δηλώστε όλες τις σχολές που θα σας επιτρέψει το σύστημα, σε όλες τις πόλεις, ώστε να έχετε ανοιχτή και την επιλογή της «μετακίνησης», η οποία μπορεί να δώσει λύσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Φτιάξτε ένα Μηχανογραφικό ανοιχτό, ευέλικτο, με εναλλακτικές. Μετά αποφασίζετε τι τελικά θα κάνετε. Άλλωστε, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, αλλά και η κοινή εμπειρία από την αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει μόνον ένας δρόμος για κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Προσοχή, όμως: πάρα πολλές φορές έχει αποδειχτεί ότι η  σωστή (ή όχι) συμπλήρωση του Μηχανογραφικού ήταν πιο σημαντική από το σύνολο των μορίων που συγκέντρωσε κάποιος. Έτσι, μαθητές με 11.000 σταδιοδρόμησαν επαγγελματικά, επειδή τους ταίριαζε αυτό που σπούδασαν (και αξιοποίησαν ή και δημιούργησαν οι ίδιοι ευκαιρίες, κατά και μετά τις σπουδές τους). Η σχολή που θα επιλέξετε συνδέεται ουσιαστικά με το μέλλον σας (έστω και σε ένα μέρος του). Δεν (πρέπει να)  έχει να κάνει με εξαργύρωση μορίων σε σχολές που κάνουν εντύπωση… Αντίστοιχα, μαθητές με 19.000 μόρια βίωσαν δυσανεξία σπουδών, επειδή θεώρησαν ότι αρκούσε η συγκέντρωση υψηλής βαθμολογίας!

Τον νου σας, λοιπόν! Οι απολογισμοί και οι ανασκοπήσεις μπορούν να περιμένουν. Δεν είναι ώρα γι’ αυτά. Τώρα είναι η ώρα ενός καλού Μηχανογραφικού. Αναλάβετε δράση. Όλα θα πάνε καλύτερα απ’ ό,τι τα περιμένετε!

Μπράβο σε όλους σας!

Με τιμή

Λέξη. Φιλολογικό Φροντιστήριο