‘Φάρμακο’ κατά της κατάθλιψης και των καρδιοπαθειών το πλέξιμο.

2485

Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, το πλέξιμο προστατεύει την καρδιά, βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, περιορίζει τον πόνο, τη στιγμή που η κατάθλιψη πλήττει παγκοσμίως το 5,5 % των γυναικών και το 3,2% των ανδρών.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση, υπάρχει απλός τρόπος να περιορίσουμε τα συμπτώματα και ίσως να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη.

Η σύγκριση και η ανάλυση παλαιότερων ερευνών, δείχνει ότι το πλέξιμο μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, έως και να αποτρέψει την κατάθλιψη. Παλαιότερα αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι το συγκεκριμένο χόμπι επιβραδύνει την εμφάνιση άνοιας, καταπολεμά τη μοναξιά, το άγχος και μπορεί να συνεχιστεί ακόμη κι όταν κάποιος ηλικιωμένος, δεν βλέπει καλά ή δεν έχει σωματική αντοχή.

Το πλέξιμο για άλλους είναι χαλαρωτικό και για άλλους είναι ο λόγος που αισθάνονται χρήσιμοι.

Τα αποτελέσματα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είχαν δείξει ότι το πλέξιμο βοηθά την καρδιά, καθώς επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό. Έτσι, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μειώνονται και προστατεύεται η καρδιαγγειακή υγεία.

Άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από την κλινική Mayo, εξέτασε ηλικιωμένους που ασχολούνταν με το πλέξιμο και άλλους που δεν ασχολούνταν. Διαπιστώθηκε, ότι όσοι έπλεκαν συστηματικά, είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωστικές δυσλειτουργίες, καθώς ο εγκέφαλός τους φαινόταν να είναι πιο ενεργητικός.

Η ανάλυση των παραπάνω και ακόμη περισσότερων παλαιών ερευνών, έδειξε ότι το πλέξιμο επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη, τον πόνο, την ψυχική διάθεση και την αίσθηση απομόνωσης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ζήτησαν από ανθρώπους που πλέκουν, να τους περιγράψουν για ποιο λόγο το έπλεξαν ως χόμπι και τι αισθάνονταν όταν έπλεκαν. Το 10% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι πλέκοντας νιώθει τους μυς να χαλαρώνουν και οι μυικοί πόνοι απαλύνονται. Ιδιαίτερα αποτελέσματα είχε το πλέξιμο σε όσους έπασχαν από αρθρίτιδα. Περίπου το 30% των εθελοντών, δήλωσε ότι το πλέξιμο τους βοηθά να κοιμηθούν, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι τους αποσπά από την επιθυμία για φαγητό και κατά συνέπεια διατηρούν ευκολότερα το βάρος τους.