Ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης των 17χλμ του δικτύου

Ποιες περιοχές αφορά

Γεγονός αποτελεί πλέον η εγκατάσταση σωλήνων φυσικού αερίου στο Καρπενήσι, έργο που είχε εγκριθεί από τον Νοέμβριο του 2021. Να θυμίσουμε ότι τα εγκαίνια  έναρξης των εργασιών του έργου Φυσικού Αερίου της ΔΕΔΑ στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είχαν πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, στη Λαμία. Η μέρα αυτή ήταν μια σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια, αλλά και για την πόλη του Καρπενησίου, που αποτελεί μία από τις έξι πόλεις που θα φτάσει το φυσικό αέριο, σχετικά σύντομα σύμφωνα με τους υπευθύνους, παρόλο που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτιναχθεί λόγω της διεθνούς κατάστασης και της αστάθειας στις περιοχές που προμηθεύουν το αέριο στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιούνται ανάλογες εργασίες, ενώ σε άλλες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, συνδέοντας τα νοικοκυριά τους με τη νέα και αρκετά οικονομική μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι, με επενδύσεις 88,1 εκατ. ευρώ και 42.500 συνδέσεις καταναλωτών και με διακλαδώσεις συνολικά 540 χιλιομέτρων δικτύου έως το 2036, τονίζει η ΔΕΔΑ.

Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των συνδέσεων των ενδιαφερόμενων καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων ήδη από αυτόν τον χειμώνα.Οι συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίζονται κανονικά και μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του δικτύου, ξεπερνώντας τις 42.500 έως το 2036. Το έργο μέχρι το 2023 συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό των 18,1 εκατ. ευρώ.

Στο Καρπενήσι θα γίνουν 17 χιλιόμετρα δίκτυο και θα καλύψει σε αυτή τη φάση ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης. Γνωρίζουμε προς το παρόν ότι η θέση τροφοδοσίας θα είναι κοντά στον όρχο οχημάτων του Δήμου στην περιοχή Προφήτη Ηλία, ενώ αναμένεται να γίνει και άλλος ένας σταθμός μεταφόρτωσης στη θέση ‘Κακόρεμα’. Στους σταθμούς το βυτίο θα ξεφορτώνει το φυσικό αέριο που θα έρχεται από τη Λαμία. Μέχρι το 2030 αναμένεται να έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Μάλιστα για να γίνει αντιληπτή η έκτασή του θα είναι όπως η δημιουργία ενός ακόμη δικτύου ύδρευσης, καθώς θα πρέπει να σκαφτεί όλη η πόλη για να γίνουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ποια η φάση των εργασιών – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Καρπενησίου

Να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα οι εργασίες εγκατάστασης του δικτύου που αφορούν τον άνω Ξηριά έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τα συνεργεία πλέον βρίσκονται στον Κάτω Ξηριά. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα δώσει ενεργειακή ανάσα σε πολλά νοικοκυριά μελλοντικά μιας και σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ανοδική τάση. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης δήλωσε τα εξής για το έργο: «Σήμερα όπως είναι η κατάσταση πολύ θα πουν ότι δεν συμφέρει το φυσικό αέριο. Όμως το φυσικό αέριο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η λύση της θέρμανσης της περιοχής. Ήταν ένα όνειρο το οποίο ο κ. Κώστας Μπακογιάννης κατάφερε και ενέταξε και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Καρπενήσι μέσα στο σχέδιο της ΔΕΔΑ και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση μέσα από συνεργασίες με τους κατάλληλους φορείς να βρούμε τα οικόπεδα όπου θα γίνει ο σταθμός εκφόρτωσης και έχουμε πλέον την έναρξη των εργασιών. Προβλέπεται η δημιουργία του σταθμού όπου θα έρχονται οι νταλίκες που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο και από εκεί αυτό θα διοχετεύεται στην πόλη και έχουμε και τις πρώτες γραμμές δικτύου να υλοποιούνται. Είναι ένα μεγάλο έργο ως προς το σχέδιο. Σίγουρα το φυσικό αέριο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανέλθει στις φυσιολογικές του τιμές και στις τιμές που το έκαναν δελεαστικό ως προϊόν θέρμανσης και πιστεύω τότε θα πάρουμε όλα τα ευεργετήματα του φυσικού αερίου. Το έργο έχει ξεκινήσει και κατασκευάζονται οι αγωγοί. Όπου υπάρχει νερό θα πρέπει δίπλα να υπάρχει και ένας αγωγός που θα φέρνει το φυσικό αέριο. Σε αυτή τη φάση και σύμφωνα με τη χρηματοδότηση θα καλυφθούν κεντρικοί άξονες της πόλης. Οι ζημιές που θα προκαλούνται θα αντικαθίστανται άμεσα, ενώ πιθανόν να υπάρξουν και τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου, ώστε να μην έχουμε πολλά προβλήματα μέσα στην πόλη. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και ζητώ την κατανόηση των κατοίκων. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλή συνεργασία και έχουμε πλέον αγαθό που παλιότερα δεν πιστεύαμε ότι θα το έχουμε. Όσον αφορά το κέντρο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε την εκσκαφή της ανάπλασης. Υπάρχουν αγωγοί μέσω των οποίων μπορεί να περάσει το φυσικό αέριο, δημιουργώντας όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στην ανάπλαση. Κάποια στιγμή θα λάβει φυσικό αέριο όλο το Καρπενήσι, αλλά αρχικά θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους μεγάλους καταναλωτές όπως τα ξενοδοχεία, το Γηροκομείο, τη μαθητική εστία και το Νοσοκομείο. Όταν λειτουργήσει η εγκατάσταση θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ζητήσει παροχή και να συνδεθεί».