Μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο δημοτικών συμβούλων της την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της παράταξης ‘Όραμα Αναγέννησης Δήμου Αγράφων’ κα Χρυσούλα Σουλιώτη, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Ευρυτανικό Παλμό, μιλά για τη ρήξη στη συνεργασία της με το Δήμαρχο Αλέξη Καρδαμπίκη.

Ε.Π. Ποια ήταν η συνεργασία σας με τον Δήμαρχο αυτά τα δύο χρόνια, από την αρχή της ‘συγκυβέρνησής’ σας στο Δήμο Αγράφων; Υπήρξαν ποτέ μέχρι τώρα, προβλήματα σε αυτή;

Χ.Σ. Θα την χαρακτήριζα σαν μια σχέση «εν διαστάσει» συζύγων, που τα «βρίσκουν» για το καλό των παιδιών τους. Με υπέμεινε και τον υπέμεινα. Δεν είμαι και εγώ εύκολος άνθρωπος το ομολογώ, αλλά είχαμε σύγκρουση στα σημεία. Εγώ έχω πρόβλημα με την αναβλητικότητα, με την υπόσχεση άνευ σκέψης, με την μη τήρηση του λόγου, «πες δεν γίνεται» έλεγα εγώ, «αγάπη» έλεγε αυτός «θα το δούμε ».. Δύσκολο να συναντηθούν οι δρόμοι μας, κινούμασταν σε παράλληλες οδούς. Είχαμε όμως και καλές στιγμές θέλω να το ομολογήσω, που συνεννοούμασταν σε δύο (2) λεπτά και μάλιστα για μεγάλα και σπουδαία ζητήματα. Ένοιωθα πολλές φορές ότι είχαμε χημεία, αλλά το πρόβλημα του είναι ότι δεν έχει πυγμή. Συνεννοούμασταν για κάτι και συμφωνούσαμε και μέχρι να φύγω από τον δήμο, μόλις το «μοιράζονταν» με στενό συνεργάτη του, άλλαζε γνώμη. Σ’ αυτή την συνδιοίκηση και ο συνδυασμός μου πέτυχε πολλά, με αγώνα, τσακωμούς, αλλά και με «αγάπη ». Χρησιμοποίησα όλα τα μέσα γιατί το όφειλα στους δημότες μου.

Μου είχε πει από την πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι είχε εντολή από ανώτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να με «φάει». «Δε σε θέλουν» μου είπε. Και πράγματι ενεργούσε σαν να είχε  εντολή να το κάνει αυτό. Εγώ του υπενθύμιζα να τους αγνοήσει όλους και να πάμε σαν μια ομάδα, και εκεί ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Η άρνησή του να συναντηθούμε και οι δέκα τρεις (13). Δύο χρόνια συνδιοίκησης συναντηθήκαμε δύο (2) φορές. Ήθελε την τεχνητή πόλωση, την διεκδικούσε. Ποτέ σε καμία εκδήλωση δεν αναφέρθηκε σε εμένα ή στην ομάδα μου, αντιθέτως επιδείκνυε συμπεριφορές που δε συνάδουν με δήμαρχο που αναγνωρίζει όλους τους αντιδημάρχους του ως ίσους. Δεν θέλησε ποτέ να γίνουμε ομάδα. Δεν ξέρω αν τους ασκούσαν πίεση ή αν ήταν δική του επιλογή, πάντως το πέτυχε. Το δεύτερο έτος αποδέχτηκα αυτή την μη αναστρέψιμη κατάσταση και συμπορεύτηκα μαζί του, ως όφειλα για να υποστηρίξω την συνδιοίκησή μας και την ορθή λειτουργία του δήμου, και να τον αφήσω να εκτεθεί ή να αποθεωθεί μόνος του το τρίτο έτος, όπως και συνέβη. Μην με ρωτήσετε αν τελικά εκτέθηκε ή αποθεώθηκε με την ανεπιτυχή προσπάθεια του να « τσαλακώσει » τον συνδυασμό που τον έκανε δήμαρχο. Αυτό δεν το ξέρει κανείς θα φανεί στις επόμενες εκλογές.

Ε.Π. Η ανεξαρτητοποίηση των δύο δημοτικών σας συμβούλων, του κ. Δημητρόπουλου και της κας  Νταλαφούρα, ήταν κάτι που περιμένατε; Είχαν διαφανεί ποτέ δείγματα για μια τέτοια κίνηση;

Χ.Σ. Θα σας μιλήσω με ακριβή γεγονότα ξεκινώντας από την κυρία Νταλαφούρα. Προσωπικά εγώ κατακρίθηκα σφοδρά που δεν την όρισα αντιδήμαρχο από το πρώτο έτος. Ήταν όμως μια προσωπική μου καθαρή συνειδητή επιλογή, διότι διέβλεπα ότι αν συνέβαινε αυτό θα προκαλούνταν αναταραχή στην ομάδα μας, καθώς με την επόμενη φορά που δεν θα ανανεώνονταν η θητεία της ως αντιδήμαρχος, θα αποχωρούσε για άλλο «λιμάνι». Ήταν εμφανές αυτό και δεν το έκρυβε. Εξάλλου ούτε μια φορά από τότε που ορίστηκε αντιδήμαρχος δε ζήτησε την γνώμη της ομάδας της για το τί θα ψηφίσει. Και μάλιστα ανήκε σε μια ομάδα που κατά την πρώτη θητεία αντιδημάρχων, που δε ορίστηκε η ίδια, της προτείναμε να της καλύπτουμε εμείς ένα μηνιαίο ποσό προς αντιμετώπιση των αναγκών της. Είχε μόνο να πάρει από εμάς. Η ομάδα της την αντιμετώπισε με πολλή αγάπη και τελειώνω εδώ. Είναι όμως πολύ λυπηρό για νέους ανθρώπους, και αναφέρομαι γενικά, να αναζητούν το πρόσκαιρο κέρδος, το γρήγορο και επιφανειακό ενώ θα μπορούσαν να αναζητούν την ευκαιρία για μια μόνιμη και αξιοπρεπή κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση. Όσον αφορά τον κύριο Δημητρόπουλο δεν θα δώσω καμία απάντηση, λόγω «σεβασμού» στην σπουδαία πορεία που είχε μέχρι και σήμερα. Είναι έμπειρος πολιτικός και πιστεύω ο κόσμος στις επόμενες εκλογές θα του αποδείξει αν έκανε το ορθό. 

Θέλω όμως να πω και μια λέξη ακόμη. Εγώ προσωπικά ως πιο έμπειρη σήμερα από ότι πριν δύο χρόνια, πιστεύω ότι ο δήμαρχος δεν θέλει δίπλα του εγγράμματους επιστήμονες. Αυτούς τους βρίσκει μέσω των επιστημονικών συνεργατών που του δίνει ο νόμος. Χρειάζεται άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, άτομα που να πέφτουν στην φωτιά για αυτόν. Και εγώ ήμουν ευλογημένη που τους είχα. Την Ευαγγελία την Κουτσιούμπα (Δ.Ε ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ) που έκανε την αυτοδιοίκηση καθημερινότητά της με την τεράστια εμπειρία ως προϊσταμένη οικονομικής υπηρεσίας, με τον λόγο που τον έδινε και αρκούσε, χωρίς να χρειάζονται συμφωνητικά. Τον κύριο Βασίλη Κολοκώτσιο (Δ.Ε ΑΓΡΑΦΩΝ), έμπειρο αυτοδιοικητικό και πρόεδρο Δ.Σ, που με τον χαρακτήρα του ξέρει μόνο να διδάσκει τιμιότητα και σεβασμό. Και τέλος τον Γιώργο τον Αθανασίου, έναν νέο άνθρωπο και μαχητή των προβλημάτων του τόπου του, που δεν τον ένοιαξαν ποτέ οι θέσεις και τα αξιώματα, ενημέρωνε την ομάδα του με σεβασμό και ήθος και γι’ αυτό με κοινή απόφαση της ομάδας μας παρέμεινε αντιδήμαρχος και την 2η θητεία του. Τους ευχαριστώ βαθύτατα για την υποστήριξή τους.   

Ε.Π. Θα είστε υποψήφια Δήμαρχος Αγράφων και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Χ.Σ. Η λογική και τα πραγματικά δεδομένα λένε πως είναι ζημιογόνο για εμένα να είμαι. Σε αυτή την πιο παραγωγική φάση της επιστημονικής μου καριέρας, πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνω οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, την επιστήμη μου. Προσωπικά δεν κέρδισα μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως σε επίπεδο απολαβών, ως άμισθη αντιδήμαρχος και κινούμενη με το αυτοκίνητό μου, όπως και όλα τα μέλη του συνδυασμού μου. Η ενασχόληση όμως με την πολιτική δεν έχει λογική. Το κάνεις από τρέλα, από μεράκι, από αγάπη για τον τόπο σου. Μπορείς να το κάνεις βέβαια και επειδή δεν έχεις επάγγελμα, έχεις μάθει στο ψέμα, την αερολογία, το δούλεμα του κόσμου, να «ξεπουλάς» την τιμή σου και κάθε ιερό και όσιο. Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι ανήκω στην πρώτη κατηγορία και οι δημότες θα πρέπει να προσέχουν πολύ όταν δίνουν δύναμη σε ανθρώπους που πριν ασχοληθούν με την πολιτική δεν είχαν πετύχει πολλά στην ζωή τους, γιατί η ψήφος τους γίνεται όπλο καταστροφικό στα χέρια αυτών των υποψηφίων αυτοδιοικητικών.

Δυστυχώς όμως και εγώ μη σκεπτόμενη με την λογική, θα σας πω ότι η πολιτική είναι αγάπη. Και βέβαια το μεγαλύτερο σχολείο. Με πάρα πολλές απογοητεύσεις και πάρα πολλές χαρές. Είναι υπέροχο να υπάρχουν χωριά που γνωρίζεις τα άτομα με τα μικρά τους ονόματα. Είναι υπέροχο να σε σκέφτονται σε κάθε ευχάριστη και δυσάρεστη στιγμή τους. Να γνωρίζεις ανθρώπους αυθεντικούς που σου ζητάνε με ευγένεια και συστολή αυτό που δικαιούνται. Τα αγάπησα ακόμη περισσότερο τα Άγραφα. Ο σπουδαιότερος όμως λόγος που θα είμαι υποψήφια είναι οι δημοτικοί μου σύμβουλοι και οι ψηφοφόροι μας. Που με στήριξαν και με στηρίζουν. Την μεγαλύτερη δικαίωση ως υποψήφια δήμαρχος την πήρα μετά την λήξη της συνεργασίας μας με την δημοτική αρχή. Είναι άπειρα τα μηνύματα συμπαράστασης του κόσμου, για την αξιοπρεπή στάση που κρατήσαμε, για το ότι δεν υποκύψαμε σε προσωπικά συμφέροντα και σε ανήθικες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από αυτό. Ο κόσμος έχει κρίση και θα μας κρίνει όλους στις επόμενες εκλογές, όπως έκρινε και τους προηγούμενους και τότε θα φανεί ποιος έπραξε το ορθόν, το νόμιμο ή το ηθικό.

Ε.Π. Θα στηρίζατε ποτέ τον κ. Μπαμπαλή και το συνδυασμό του;

Χ.Σ. Το αν θα στήριζα τον κύριο Μπαμπαλή ή το αν θα με στήριζε ο κύριος Μπαμπαλής είναι κάτι πολύ πρόωρο να ειπωθεί και μάλιστα 2,5 χρόνια πριν τις εκλογές. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς 2,5 χρόνια μετά; Ανατρέξτε 2,5 χρόνια πριν και σκεφτείτε ποιος θα ήταν δήμαρχος αν εγώ 4 μήνες πριν τις εκλογές δεν είχα δηλώσει υποψηφιότητα. Την απάντηση την ξέρουμε δεν θέλει ερώτημα. Εξαρτάται λοιπόν η απάντηση από πολλούς παράγοντες, όπως το αν θα θέσει υποψηφιότητα ο κύριος Μπαμπαλής… Αν οι δημότες και υποστηρικτές μου θα επιθυμούν οποιασδήποτε μορφής συνεργασία κλπ. Μην ξεχνάτε ότι η απόφαση περί συνεργασίας ή όχι με τον οποιοδήποτε αλλά και εν προκειμένω με τον Κύριο Καρδαμπίκη, αποτέλεσε την απόφαση των 31 εκ των 33 υποψηφίων μου δημοτικών συμβούλων, υπήρχαν και δύο (2) ποιο σοφοί από εμάς. Αυτή την βάση θα συμβουλευτώ και πάλι γιατί αυτή είναι η δύναμη κάθε επικεφαλής παράταξης.