Τον αποκλεισμό των γυναικών που ζουν στην Ευρυτανία από το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού – «Φώφη Γεννηματά» επισημαίνει με έγγραφό της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ζητώντας απαντήσεις από τους ιθύνοντες για τον αποκλεισμό από τις δωρεάν μαστογραφίες αλλά και για την καθυστέρηση επισκευής του ψηφιακού μαστογράφου του Νοσοκομείου Καρπενησίου, εδώ και έναν χρόνο. Το έγγραφο αναφέρει:

«Με το ΦΕΚ 2315/19-6-2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε θεσμοθετηθεί η πρόβλεψη στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΠΥ για διενέργεια δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας:

–  Σε γυναίκες ηλικίας από 40-50 ετών κάθε δύο χρόνια

–  Σε γυναίκες άνω των 50 ετών  κάθε χρόνο 

– Σε γυναίκες άνω των 35 ετών κάθε χρόνο  εφ’ όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του Προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά».

Το νέο αυτό  πρόγραμμα,  χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Next Generation EU και έχει ήδη αναπτύξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα mastografia.gov.gr.

Όλες οι γυναίκες 50-69 ετών έχουν δικαίωμα για δωρεάν προληπτικό έλεγχο και μάλιστα λαμβάνουν ειδοποίηση με SMS και στο email τους, αν είναι εγγεγραμμένες στην άυλη συνταγογράφηση.

Με μεγάλη έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι ενώ οι οδηγίες είναι να προγραμματίσουν οι γυναίκες το ραντεβού τους μέσω του mastografia.gov.gr, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν διαθέτει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ευρυτανία. Παρότι λοιπόν το Γενικό Νοσοκομείο Ευρυτανίας διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο οι γυναίκες της Ευρυτανίας δεν έχουν τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικού ελέγχου.

Επίσης από το Νοσοκομείο μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι ο μαστογράφος έχει υποστεί βλάβη και παραμένει εκτός λειτουργίας , καθότι δεν έχει επισκευαστεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε :

Γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί η Π.Ε. Ευρυτανίας στις επιλέξιμες περιοχές. Με ευθύνη της διοίκησης  του Νοσοκομείου ή του Υπουργείου.

Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η επισκευή του μαστογράφου.

Γιατί οι πολίτες της Ευρυτανίας δεν μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα και δίχως διακρίσεις στα μέτρα πρόληψης που προσφέρει η πολιτεία.

Επί πλέον, επειδή είναι διαπιστωμένη εδώ και καιρό η υποστελέχωση του Νοσοκομείου και παραδεκτή και από τη διοίκησή του, θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες έχει αυτή προβεί  για τη στελέχωσή του».