Καταπέλτης Έρευνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου

Μαζί με το νέο μήνα που ξεκίνησε χθες, ξεκινάμε κι εμείς τη νέα εκδοτική περίοδο. Κι οφείλω να ομολογήσω ότι νιώθουμε όπως νιώθουν οι μαθητές που γυρίζουν στα θρανία σε λίγες μέρες, με νέες εμπειρίες, νέα όρεξη, νέα δεδομένα φέτος και φυσικά την αναπόφευκτη μελαγχολία που έφυγε το καλοκαίρι και δεν προλάβαμε να κάνουμε διακοπές ή τουλάχιστον όσες διακοπές θα θέλαμε.

Κάπως έτσι τελειώνει το φετινό περίεργο καλοκαίρι και μόλις έφυγε ο Αύγουστος και αρχίζουμε πάλι να βάζουμε μπρος τις μηχανές, ενημερωνόμαστε για μια νέα έρευνα που μας αφορά άμεσα και εξηγεί πολλά.

Η πρόσφατη έρευνα του έγκριτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, που ιδρύθηκε από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμβάλει στην πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών, αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των Τοπικών και Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης καθώς και την ανάγκη στήριξής τους από τα κράτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έρευνα του σχετικά με τον Πλουραλισμό των Μέσων στην Ψηφιακή Εποχή  (Monitoring Media Pluralism in the Digitalera), που δημοσιεύτηκε το 2020:

“Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημοκρατία. Η σχέση με το τοπικό κοινό τείνει να είναι στενότερη σε σύγκριση με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η εγγύτητα επιβεβαιώνεται τόσο από τα στατιστικά στοιχεία των αναγνωστών όσο και από το επίπεδο συμμετοχής των αναγνωστών στα μέσα ενημέρωσης. Τα περιφερειακά και τοπικά μέσα μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικοί χώροι για συζήτηση για τις ταυτότητες και τις γλώσσες που περιθωριοποιούνται από τα εθνικά μέσα.

Ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και μέτρα στήριξης μπορούν να βοηθήσουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης στη δημοκρατική αποστολή τους. (Cappelloetal. 2016). Αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό τώρα, όταν όλο και περισσότερες τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικοί φορείς αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι επίσης κρίσιμοι θεσμοί για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και είναι δείκτης μιας υγιούς δημοκρατικής κοινωνίας. Τείνουν να επικεντρώνονται σε τοπικά ζητήματα, και μπορούν συμβάλλουν στη διευκόλυνση των τοπικών συζητήσεων (UNESCO 2017)”.

Στην ίδια έρευνα περιλαμβάνεται ένας δείκτης που εξετάζει εάν και πόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης μέσω επιδοτήσεων ή άλλων μέτρων πολιτικής.

Τα συνολικά αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτόν τον υπο-δείκτη δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ των χωρών  πέφτουν στη ζώνη μεσαίου ή υψηλού κινδύνου και 12 βαθμολογούνται με χαμηλό κίνδυνο

Σε χώρες όπως η Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία η έρευνα δείχνει ότι υποστηρίζουν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα έχοντας επαρκείς κρατικές ενισχύσεις.

Αντίθετα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Αλβανία και την Τουρκία, το κράτος δεν υποστηρίζει περιφερειακά / τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιδοτήσεις.

«Όσον αφορά τη χώρα μας, η ένταξη της στην τρίτη -τελευταία- κατηγορία μάλλον δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν τον χώρο των Περιφερειακών ΜΜΕ. Απλά πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση για το πώς τα αντιμετώπισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις» επισημαίνει η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, στην οποία είναι ενεργό μέλος ο Ευρυτανικός Παλμός εδώ και πολλά χρόνια.

Το συμπέρασμα; Ότι για μια ακόμη φορά η χώρα μας δεν μπορεί να διακρίνει τα σημαντικά και τα ασήμαντα και συναγωνίζεται στις τελευταίες θέσεις με τη γειτονική Τουρκία που τόσο κατακρίνει και θεωρεί υπανάπτυκτη.

Οπότε παίρνω τα καινούρια μου μολύβια, τα τετράδια και τα σημειωματάρια και συνεχίζουμε από εκεί που το αφήσαμε, με την ικανοποίηση ότι τουλάχιστον η επιστήμη επιβεβαιώνει το προφανές…

Καλό Φθινόπωρο!

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια